Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterrel román-magyar viszonyról, Székelyföldről – de nemcsak

Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterrel román-magyar viszonyról, Székelyföldről – de nemcsak

Soós Zoltán: remélem, hogy a 21. századi Románia lehetőségként tekint erre a régióra

Fotó: Haáz Vince

Minden döntése kétélű fegyver, hiszen amennyiben kedvez a marosvásárhelyi magyaroknak, rögtön felháborodást válthat ki a románság körében; és nyilván fordítva. Soós Zoltán polgármester ennek tudatában is állítja, etnikai konfliktuszóna helyett valódi sikertörténet helyszíne lehet Marosvásárhely.

Kozán István

2021. június 19., 21:392021. június 19., 21:39

2021. június 20., 18:542021. június 20., 18:54

– Jó nevű történésznek tartja a szakma, épp ezért kérdezzük: kellett önnek egyáltalán ez az egész polgármesteres „nyűg”?

– Ha csak a szakmai oldalát tekintem, akkor többször is elmondtam, hogy az én szempontomból az lett volna a legjobb, ha nem lépek erre a pályára és a szakmát űzőm tovább ezerrel. A predesztináció – eleve elrendelés – azonban valószínűleg valahol létezik az emberben: tősgyökeres marosvásárhelyi vagyok, nagyapám alpolgármester volt, a családom apai ágon az udvarhelyi Rajk család. Úgy látszik, hogy az ember bizonyos tulajdonságokat örököl, és nem az volt a célom, hogy megszerezzek valamilyen politikai hatalmat, hanem elsősorban az, hogy a várost szétverő korrupció ellen következetesen felszólalni. És ahogy ez történni szokott, többen rögtön azt mondták, „ha jár a szád, akkor menj előre tovább”. Mindezt nyilván nagyon leegyszerűsítettem, de talán jól szemlélteti azt, hogy vállalni kell a küzdelmet, és a város és a közösség érdekeit szem előtt tartva kell menni tovább.

– Amúgy tudta a tavalyi polgármesteri jelölése pillanatában, hogy ekkora a baj a városgazdálkodással?

– Tételesen nyilván nem tudtuk, mert több dolog is el volt hallgatva. Azt azonban tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, és az első évre fel kell kötnünk a nadrágot. De a kollégáimnak azt mondtam, hogy nyugodjon meg mindenki, mert ezen át tudunk billenni.

A csapatomban megvannak azok a tapasztalt emberek, akiknek köszönhetően valóban át tudtunk lépni ezeken a nehéz pillanatokon
.

Akik ezelőtt is adminisztrációban dolgoztunk, valóban tudtuk, hogy ez egy nehéz időszak lesz, de úgy látom, hogy ezek a nehézségek egyúttal meg is edzették a csapatot.

Fotó: Haáz Vince

– Valóban szokatlanul nehéz döntéseket kellett és kell meghozniuk azért, hogy valahogy megállítsák a közpénz kiáramlását a városházáról. Mire számíthatunk még?

– A következő nehéz csata a személyzeti struktúra átalakítása lesz. Nem titok, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál úgymond könnyen, vagy legalábbis olajozott módon hozzá lehetett jutni a jó állami állásokhoz. Nyilván ennek az eredményei látszódtak az elmúlt évek ügyintézésében:

sok olyan személy van alkalmazva, aki nem tudja a helyét, nem végzi vagy nem tudja végezni a rábízott munkát.

Persze, azt is meg kell vizsgálni – és ez esetben egy bukaresti humánerőforrás-elemző céggel dolgozunk –, hogy elsősorban felmérjük a jelenlegi alkalmazotti struktúrát, illetve az egyéni képességeket. Meggyőződésem, hogy minden embernek vannak egyéni adottságai és képességei, azt azonban fontos látni, hogy ki mire alkalmas és mire képes.

Mindenképp meg kell adni az esélyt a hivatali alkalmazottaknak, mindegy, hogy miként kerültek abba az állásba. Semmilyen leszámolást nem indítunk el.

Bármi más terjeng a folyósokon, nem több, mint hangulatkeltés.

Fotó: Haáz Vince

–  A túlkapásokat jelezték a korrupcióellenes ügyészségnél?

–  Igen, persze. Több feljelentést is tettünk, és továbbiak következnek. Sajnos nem mi vagyunk döntési helyzetben, hanem az állami hatóságoknak (ügyészség, törvényszék) kell vizsgálódniuk és dönteniük.

–  Amúgy hol rontotta el Marosvásárhely az önkormányzati politizálást? Egyáltalán hol volt a helyi magyarság érdekképviselete az elmúlt két évtizedben, hogy az előző polgármesternek gyakorlatilag nem voltak fékjei és ellensúlyai?

–  Itt most kizárólag a helyi RMDSZ-ről beszélek, amelynek a tehetetlensége is hozzávezetett ahhoz, hogy egy adott pillanatban az RMDSZ népszerűsége nagyon lecsökkent. Ez az elmúlt időben azért nagyon sokat javult. Hálás vagyok azért az RMDSZ-nek, hogy felismerték, egyetlen módja, hogy kikerüljünk ebből a rettenetes helyzetből az, ha független polgármester-jelöltként indítanak a helyhatósági választáson. Így tudtuk megszólítani az elégedetleneket és a román szavazókat is, ugyanakkor a hangsúly nem azon van, hogy milyen pártpolitikai döntéseket hozunk, sokkal inkább azon, hogy a városért mit akarunk tenni. Úgy érzem, hogy ez az üzenet átment, az emberek megértették, nekünk pedig nagyon oda kell figyelnünk, hogy hitelesek maradjunk, és az emberek valóban érezzék, hogy a városért dolgozunk.

Persze rendkívül fontos, hogy magam mellett tudjam az RMDSZ támogatását, mert ez segít működni. Viszont ez az RMDSZ-t is segíti, mert azt tudják mondani az emberek, hogy „lám-lám, van egy olyan politikai bölcsesség, hogy a pártérdek elé helyezték Marosvásárhelyt”.

Higgye el, hogy fontos tételek, paradigmák dőltek meg, és végre azt tudtuk mondani, hogy van egy olyan politikai bölcsesség, ami előre vitte az ügyet. És ez jó lesz a városnak és Székelyföldnek is. De ugyanakkor az itteni románságnak is, hiszen, ha bizonyítunk, akkor mindenki el fogja ismerni azt a politikai bölcsességet, ami emellett a döntés mellett állt.

Fotó: Haáz Vince

–  Nem árulunk zsákbamacskát, ha azt mondjuk: minden megszólalása, döntése, érvelése kétélű fegyver, hiszen amennyiben kedvez a magyaroknak, rögtön felháborodást válthat ki a románság körében; és nyilván fordítva. Hogy kezeli ezt a helyzetet?

– Minden megnyilatkozásban az a fontos, hogy olyan gesztusok legyenek, amelyek magától értetődőek és a közösség számára előnyösek.

Az egykori bukott korrupt vezetés mindent ki fog használni azért, hogy Marosvásárhelyt ismét polarizálja (megossza) és áttolja egy román-magyar konfliktuszónába, mert így tudna ismét visszakapaszkodni a népszerűségi mutatókon, és esetleg megpróbálni visszaszerezni a hatalmat.

A mi felelősségünk, hogy a közösséget általánosan szolgáljuk. Kiegyensúlyozott politikát követve, döntéseinkkel, elfogadott tanácshatározatokkal ezután például a román és a magyar egyházaknak egyaránt segíteni kell a törekvéseit. Tehát legyen paritásos megközelítés, mert ezzel tudjuk az etnikai kérdésekre érzékeny marosvásárhelyi közösséget szolgálni. És így nem tudják azt mondani, hogy mi csak a magyaroknak akarunk kedvezni – ez amúgy sem igaz, hiszen most is több olyan igénylés van folyamatban, amelyek esetenként húsz éve várakoznak. Tehát

ha mi most jól dolgozunk, akkor helyreállhat a politikai képviseletbe vetett bizalom is,

de valóban embert próbáló küzdelem volt olyan városvezetéssel dolgozni, akinek jóformán mindenben szabad keze volt.

Fotó: Haáz Vince

–  Idén még lehet keménykedni – és bizonyára kell is –, jövőtől azonban – bármennyire is furcsa – már a 2024-es helyhatósági választásokra kell készülni. Jól gondoljuk?

– Egyértelmű, hogy amikor megkérdezik, mikor kezdődik a kampány, akkor azt mondják a nálam tapasztaltabb politikusok, hogy abban a percben, ahogy megnyerték a választást. Rajtunk is sok múlik, hogy ne tudjanak sarokba szorítani, ne hagyjuk magunkat különféle örökölt szerződésekkel megbénítani. Ezért ezeket most nagyon hamar le kell zárni és átalakítani úgy, hogy lássák az emberek, a kettő között mi a különbség. A zöldövezetek átalakítása volt az első sikertörténet, amit most már érzékelnek a városlakók, és nemsokára látni fogják azt is, hogy hány ezer tonnával csökken Marosvásárhely havi hulladékmennyisége, ami a lerakóba kerül.

–  A választópolgár hamar felejt és csak arra emlékszik, ami saját életére hatással van. Ennek tükrében mivel lehet meggyőzni azokat az ezreket, akiket az előző városvezetés élelmiszercsomagokkal tartott a szavazóbázisában? Folytatni kell az ilyen „akciókat”?

– Több érdekes találkozásom volt, minap például egy idős férfi azt mondta, reméli, hogy továbbra is lesznek nyugdíjas rendezvények. Ezekből az derült ki, hogy az emberek megszoktak egyfajta idézőjeles törődést, még akkor is, ha tudjuk, hogy ez a törődés nem feltétlenül volt önzetlen.

Nekünk az a fontos, hogy amiért az emberek megválasztottak – rendet teszünk, a városban beruházások lesznek stb. –, nos, azokat az ígéreteket a mindennapjaikban tapasztalják.

Ezek az emberek nem a csomagokért választottak meg, hanem azért, hogy Marosvásárhely visszaálljon a növekedési pályára és visszanyerje azt a méltó helyét, ami mindig is megillette. Nekünk a politikai üzeneteinknek a megtartása és valóra váltása a legfontosabb.

Fotó: Haáz Vince

– Utolsó kérdésként gondolkodjunk térségben. Hol látjuk Marosvásárhelyt a székelyföldi régióban?

– Kampányban volt egy kijelentésem, miszerint

Marosvásárhely méltón lehet Székelyföld kapuja. Ebből egyesek arra következtettek, hogy autonómiára gondolok. Én azonban nem azért mondtam, mert ez egy éjszakai ötletelés volt, sokkal inkább azért, mert Marosvásárhelynek több száz éve ez a szerepe, és nem véletlenül volt lefojtva ez a város.

Ugyanakkor a székelyföldi infrastruktúra fejlesztése is elmaradott és fragmentált, azaz széttöredezett. Manapság Marosvásárhelyről eljutni Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába, vagy onnan Marosvásárhelyre egy mindössze egysávos, megromlott állapotú aszfaltúton lehetséges. Pedig ezen változtatni a Marosvásárhelyen többséget alkotó román ajkú embereknek is érdekében állna. Hiányoznak az Erdély belsejébe vezető utak, ami azt jelenti, hogy még mindig a fragmentálás a cél.

Fontosnak tartanám, hogy a PNRR-program, vagyis az országos helyreállítási terv részeként Marosvásárhelyt összekössük jó minőségű vasútvonalon Szovátával, Parajddal, vagy akár Székelyudvarhellyel.

Ennek a város szempontjából abban lenne jelentősége, hogy a repterünknek biztosítani tudnánk azt a több százezer fős bázist, ami jó vasúti összeköttetéssel kiválóan működhetne; a közép-erdélyi és a székelyföldi turizmust is nagyban segítené egy ilyen beruházás. Ez természetesen egy olyan elképzelés, amely esetében az a kérdés, hogy nem akarja-e ezt majd valaki megakadályozni. Nagyon remélem, hogy a 21. századi Románia már másként, lehetőségként tekint erre a régióra. Nekünk, Székelyföldön élő elöljáróknak az egyetlen út, hogy a városainkat összekötő fő infrastrukturális terveket megvalósítsuk, és minél több beruházást – akár külföldi tőkét – vonzunk ide.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 153. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 153. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 26., szombat

Még a székelyföldi méz felvásárlási árára is hatással lehet az Ukrajnában zajló háború

Nagyobb állományveszteségek nélkül ért véget a méhek teleltetése, így tavalyhoz képest kedvezőbb körülmények közt kezdődik az idei szezon a méhészek számára. A természeti és az időjárási tényezők is jobbak idén, a gazdasági körülmények azonban romlottak.

Még a székelyföldi méz felvásárlási árára is hatással lehet az Ukrajnában zajló háború
2022. március 26., szombat

Nem elég, hogy elölről kellett kezdeni a folyamatot, most a drágulás is mindent megnehezít

Több millió lej értékű plusz kiadást jelent Gyimesközéplok számára, hogy tavaly meghiúsult az ivóvíz- és szennyvízhálózat építésének elkezdése, mert a kivitelezővel szerződést kellett bontani. Az újraszámolt ár jóval nagyobb.

Nem elég, hogy elölről kellett kezdeni a folyamatot, most a drágulás is mindent megnehezít
2022. március 26., szombat

Ezekre az út- és járdafelújításokra lehet idén számítani Csíkszeredában

Több útszakasz, járda, parkoló, kerékpárút is megújul idén Csíkszeredában a nyári útkarbantartás részeként tervezett munkálatok során. Nemcsak burkolatfelújításokat végeznek, hanem más, a közlekedés biztonságát elősegítő beavatkozásokat is.

Ezekre az út- és járdafelújításokra lehet idén számítani Csíkszeredában
2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

Közlekedési balesetben vesztette életét a székelykeresztúri rendőrfőnök pénteken éjszaka Betfalvánál.

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

2022. március 26., szombat

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását

Lebontják a tusnádi községházával szembeni épületegyüttest azért, hogy a helyén központi teret alakítsanak ki a település számára. Az önkormányzat erre a célra 300 ezer lejt szánt az idei költségvetésből.

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását
2022. március 26., szombat

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, a gólyafaluként is emlegetett Felső-Maros menti településre.

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét
2022. március 26., szombat

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak

Koronka idei prioritásai között az iskola teljes felújítása, a víz- és csatornahálózat bővítése, illetve az egykori Tholdalagi-kastély helyreállításához szükséges első lépések megtétele szerepel.

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak
2022. március 26., szombat

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás

Több székelyföldi város, közöttük Csíkszereda és Marosvásárhely is csatlakozik a Föld órája kezdeményezéshez és szombaton este lekapcsolják a közvilágítás, a közhivatalok fényeit.

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás
2022. március 26., szombat

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben

Fának csapódott egy gépjármű, az autóban utazó egyik fiatal pedig életét vesztette, a gépjármű három másik utasa pedig sérüléseket szenvedett, pénteken éjfél előtt Székelykeresztúr mellett, Betfalván.

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben
2022. március 26., szombat

A juhtartó gazdák egyre nagyobb gondja a pásztorhiány

A juhtartó gazdáknak hovatovább egyre nehezebb fejőjuhászt fogadni a nyájuk mellé, ez pedig drasztikus változásokat fog hozni a juhtartásban. Sokan ugyanis emiatt felhagynak a fejéssel, és csak a húsáért tartják az állatot.

A juhtartó gazdák egyre nagyobb gondja a pásztorhiány
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM