Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Munkába és haza bírság nélkül

Kovács Attila 2020. április 01., 11:15 utolsó módosítás: 2020. április 01., 12:05

Nem egyértelmű, hogy a kijárási korlátozások idején milyen indokkal lehet szállítani a munkába, vagy onnan haza igyekvő családtagot, különösen akkor, ha ez városról vidékre, vagy visszafele történik. Emiatt már bírságolni is akartak a hatóságok, a rendőrségi szóvivő szerint a nyilatkozatban külön ki kell térni erre.

Munkába és haza bírság nélkül
galéria
Közúti ellenőrzés szükségállapot idején. Új helyzetek adódnak a kijárási korlátozások miatt Fotó: Pinti Attila

A saját felelősségre kitöltött kijárási nyilatkozat nem tartalmaz arra vonatkozó egyértelmű indoklást, amely megfelelne a családtag munkahelyre történő szállításának, ezt viszont sok munkavállaló igénybe veszi, mert ritkul a tömegközlekedés. Különösen fontos ez a vidékről városba ingázók esetében, akik különböző időpontokban végeznek a munkával.

A nyilatkozatban szereplő indokok közül az első a szolgálati ügyben történő utakra vonatkozik, ez viszont csak a munkavállaló számára jelent fedezetet, az őt szállító családtagnak ennél több magyarázatra van szüksége.

Konkrét eset

Egy csíkszeredai élelmiszerüzletben dolgozó hölgy, akit néhány napja az esti 9 órai zárás után fia szállított alcsíki lakhelye felé, ilyen helyzettel szembesült a hatósági igazoltatáskor. Noha mindketten rendelkeztek kijárási nyilatkozattal, a rendőrök kifogásolták a hölgy fiának indokait, akit arra figyelmeztettek, hogy bírságra számíthat.

Azt mondták, ilyen esetben a cég kell biztosítson járművet a hazajutáshoz, vagy szállást a városban

– számolt be a hölgy. Mivel egy kisebb cégről van szó, az említett feltételek nem teljesíthetők. Az üzlet zárásához közeli időpontban nincs buszjárat, így a panaszos továbbra is igénybe veszi a segítséget, de

tart attól, hogy egy következő ellenőrzésnél családtagját megbírságolhatják.

Magyarázat kell

A családtag munkába szállításának kérdése más fórumokon is felmerült, a Román Rendőrség hivatalos Facebook-oldalán adott válasz szerint ha az utazás indokolt, a nyilatkozat 4. pontjánál szereplő okot kell megjelölni, amely erre lehetőséget ad, a megadott példákon túl is (idős, beteg, sérült személyek, gyermekek ellátása vagy kísérete, családtag elhalálozása). A válasz szerint ez akkor indokolt, ha nem állnak rendelkezésre tömegközlekedési eszközök, illetve ha fertőzésveszély áll fenn, mert több járművet kellene váltani a munkahelyre való eljutáshoz. 

Kérdésünkre Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, az ilyen esetekben

a családtagját szállító sofőrnek a saját felelősségére kitöltött nyilatkozatban azt kell feltüntetnie, hogy indokolt esetről van szó, a 4. pont szerint, és további pontosításokra van szükség.

„Ha a nyilatkozatban leírja, hogy a családtagja üzletben dolgozik, jelenlétére szükség van a munkahelyen, este pedig nincs más lehetősége a hazajutásra, ezért szállítja ő, véleményem szerint ez elfogadható” – vázolta a szóvivő, aki szerint a törvény ezt megengedi, mivel különleges helyzetről van szó. Ugyanakkor megígérte azt is, hogy a prefektusi hivatalnál működő kommunikációs operatív csoportnál is megvitatásra javasolja ezt a témát.

Filip szerint új helyzetről van szó, amellyel eddig senki nem találkozott, és úgy a hatóságoknak, mind az állampolgároknak megfelelő módon kell ehhez viszonyulniuk, közös érdek, hogy mindenki számára elfogadhatók legyenek a körülmények.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
7 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat