Tűzoltók találkoztak és dolgoztak Jobbágyfalván

Tűzoltók találkoztak és dolgoztak Jobbágyfalván

Fotó: Gligor Róbert László

Bár még újoncnak számítanak, idén mégis Csíkfalva község önkéntes tűzoltói szervezték meg a „lánglovagok” éves találkozóját.

Gligor Róbert László

2013. május 13., 16:502013. május 13., 16:50

2013. május 13., 18:522013. május 13., 18:52

Haláleset miatt Erdőszentgyörgy csapata nem jött el, de a megyei tűzoltóság illetékese is távol maradt családi okokra hivatkozva, ennek ellenére sikeres volt az idei Tűzoltó Napok. A rendezvények helyszíne a jobbágyfalvi Tündér Ilona Völgye volt. Szombat délután tizenegy községbeli csapat részvételével kispályás focibajnokságra került sor, amelyben a nyárádszentmártoni „asztalosok” együttese bizonyult a legjobbnak. Este tűzoltó-bált tartottak, amelyen a „beugró” egy (vagy akár több) „téglajegy” megvásárlása volt, amellyel a csíkfalvi tűzoltó épület ügyét támogatják.

Vasárnap délelőtt Csíkfalva központjában találkoztak a helyi és vendég csapatok: Nyárádremete községből három, Csíkfalváról és Ákosfalváról két-két autó érkezett, de itt voltak a szovátaiak és nyárádköszvényesiek is, és az ausztriai Gerstenből is érkeztek tűzoltók (igaz, ők csak a versenyt végignézni és szurkolni jöttek). A csapatok szirénaszó mellett vonultak végig a község öt településén, hívogatva mindenkit a versenyre.

Nyárádköszvényes remekelt

A Jobbágyfalván zajló megmérettetést Balogh István polgármester nyitotta meg, kifejezve elismerését az önkéntesek számára, akik idejüket, tudásukat és értékeiket adják hozzá egy közösségi ügyhöz. Ugyanakkor köszönetet mondott azoknak a tűzoltóknak, akik Csíkfalva segítségére siettek, amikor tavaly árvíz önötte el a községet.

A lánglovagok nemcsak találkozni, felvonulni érkeztek, hanem tudásukat is összemérni egymással. Az első versenyszámban palánk, gát és gödör átugrásával, gerendán szaladással, alagúton való átkúszással, palack szállításával kellett célba érniük, míg a második próbán a tömlök kigurításában és összecsatolásában kellett ügyeskedniük és serénykedniük. Verseny után bemutatót is tartottak a helyeik arról, hogy hogyan kell egy baleset után feszítő-vágó szerszámokkal szétbontani egy autót, míg a nyárádszeredai rohammentősök a sebesült ellátását és kiemelését mutatták be.

A zsűri döntése nyomán a tűzoltóversenyt Nyárádköszvényes nyerte meg, őt követte Ákosfalva és Nyárádremete. A helyi és marosvásárhelyi támogatóknak köszönhetően mindenkinek jutott oklevél, emléktárgy, serleg, de különböző nyereményeket is vihettek haza azok, akik sorsjegyet vásároltak.

Az értékelések rendjén Sándor Szilárd helyi unitárius lelkész bibliai szavakkal hívta fel a figyelmet, hogy egymás kezét sose engedjék el a bajban, és kihagsúlyozta: ezek a versenyek nem arról szólnak, hogy ki nyer, hanem hogy közösen hogyan nyerhet mindenki.

A közösségek őrzik meg a vidék képét

Móréh Tibor, az ákosfalvi csapat vezetője úgy értékelte, a csapatok felkészültsége átlagon felüli, és örvendetes, hogy 2004 óta egyre több község szervezi meg saját önkéntes tűzoltó alakulatát. Az ilyen találkozók lényege az ismerkedés és a szakmai tapasztalatcsere. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly év végén megváltoztak a versenyszabályok, így az idei, június 7-én Marosvásárhelyen zajló megyei megmérettetésen már az új szabályoknak és feltételeknek kell eleget tenni. Hermann Mark Christian marosvásárhelyi vállalkozó, munka- és tűzvédelmi tanácsadó örömét fejezte ki, hogy egy ekkora kisközség is meg tudott szervezni egy ilyen versenyt, és úgy érzi, a nagyvárosok központosító törekvései mellett a vidék éppen a közösségek alulról jövő építkezésben tarthatja meg önállóságát. Ugyanakkor felhívta mindenki figyelmét: ne sajnálják a pénzt a tűzoltóktól, hiszen ők egy nemes és közösségi célt szolgálnak.

Szabó Árpád, a csíkfalvi alakulat vezetője is elégedett, hogy szinte újoncként sikeresen meg tudták szervezni ezt a találkozót. Mint elmondta, már két autóval, felszerelésekkel rendelkeznek, elkezdték egy garázs építését is, támogatást kaptak a testvértelepülésektől, az önkormányzattól és a lakosságtól. Szerveztek már jótékonysági bált is, adtak ki naptárt is, hogy az ügyet támogassák. Örül annak is, hogy újdonságként be tudták mutatni azt is, hogy „élőben” hogyan történik egy probléma megoldása és emberéletek megmentése.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!