HIRDETÉS

Ismét magyar vezetője lehetett volna az Elektromarosnak

Hajnal Csilla 2017. január 08., 17:48 utolsó módosítás: 2017. január 08., 18:19

Selyem Zoltán Előd, a marosvásárhelyi Elektromaros Szakközépiskola volt aligazgatója úgy érzi, igazságtalanság történt vele. Tisztességesen megnyert versenyvizsga után mégsem lehetett igazgató. Perelni készül.

Fotó: Boda L. Gergely

Selyem Zoltán Előd négy évig volt a marosvásárhelyi Elektromaros Szakközépiskola aligazgatója, tavaly ősszel pedig részt vett az igazgatói tisztségért meghirdetett versenyvizsgán, hogy igazgatói tisztséget tölthessen be. Tavaly szeptembertől egyedül vezette a több mint 1200 gyereket tömörítő intézményt, igazgatói felelősséggel, ugyanis a régi iskolavezető lemondott. Az iskolának ugyan több a magyar anyanyelvű diákja, de amióta egy óvodát is hozzácsatoltak, többségben vannak a román gyerekek. Ezért először nem akarták elfogadni a jelentkezését a versenyvizsgára, a diszkriminációellenes tanács megtámadta a tanfelügyelőség döntését, így végül leadhatta a jelentkezését – mesélte a volt aligazgató.

Összesen hárman pályáztak igazgatói állásra az Elektromaros iskolában, egyik már az írásbelin elbukott, ketten maradtak a szóbelire: az iskola volt aligazgatója és Ionuț Matei Cozma, akit a szóbelin plagizálással vádoltak meg, így elbukott összesen 117 900 ponttal, Selyem Zoltán Elődnek pedig sikerült, összesen 126 650 pontot szerzett – olvashatóak az adatok a tanfelügyelőség honlapján megjelent táblázatban.

Selyem Zoltán Előd ezért be sem ment az aligazgatói tisztségért szükséges szóbelire, hiszen egyértelmű volt, hogy neki sikerült egyedül a vizsgája, így megnyerte  az igazgatói állásért hirdetett versenyt – emlékezett vissza Selyem. A plagizálással vádolt Cozma azonban nem hagyta annyiba: még az óvásbenyújtások időszaka előtt a minisztériumhoz fordult. Össze is hívtak egy bizottságot Prahova megyében, ahol megnézték a szóbeliről készült videofelvételt, és felemelték a pontszámait, így végül 128 000 ponttal ő nyerte meg a versenyvizsgát – mondta Selyem Zoltán Előd, aki ezek után aligazgató sem lehetett, mivel az akkor érvényben lévő rendelet értelmében nem tarthatta meg régi állását sem, mert nem vizsgázott érte. Azóta felesége, Selyem Katalin lett kinevezve aligazgatónak, mivel akit előzőleg felkértek rá – és megvolt a szakértői vizsgája – lemondott az állásról.

A volt aligazgató perre készül, ám jól tudja, hogy elhúzódhat a folyamat. „Szeretek tanítani, szívesen visszamegyek a katedrára, de az zavar, hogy egy becsületesen megnyert versenyvizsga után ilyet lehet tenni” – közölte a volt aligazgató, aki román szakos tanárként dolgozik az intézményben.

Hétfőtől foglalhatják el az igazgatói széket azok a versenyvizsgát megnyert személyek, akiknek négy évre szól a megbízatásuk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS