Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Magyarország HÖK-elnökei tiltakoztak MOGYE-ügyben Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2019. október 19., 19:37

Szabad anyanyelvű oktatást a MOGYE-n! #SzívügyünkaMOGYE – ez állt azon az óriásmolinón, amellyel szombaton késő délután Marosvásárhelyen tiltakoztak Magyarország diákvezérei. A tiltakozó megmozdulás a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közgyűlésén történt, a marosvásárhelyi Sapientián.

Fotó: Haáz Vince

Először tartotta Erdélyben közgyűlését a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A marosvásárhelyi Sapientián zajló háromnapos közgyűlés végén a HÖOK elnöke, Murai László a Székelyhonnak elmondta, szervezetük idén ünnepli harmincadik évfordulóját, ennek alkalmából egy harmincpontos akciótervet fogalmaztak meg, amelynek része volt az is, hogy megszervezik az első erdélyi közgyűlésüket, hiszen a külhoni régióból is nagyon sok hallgatót képvisel a HÖOK.

„A HÖOK 2014-ben indította külhoni programját, amelynek célja, hogy egységes Kárpát-medencei felsőoktatási teret hozzunk létre” – fogalmazott Murai.

Fotó: Haáz Vince

A közgyűlés záróakkordjaként szombaton délután öt órakor mintegy százötven hallgatói vezető tiltakozott, és sürgette a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar hallgatói helyzetének megoldását. A koronkai kampusz előtt egy óriásmolinót tartottak fel a hallgatók, akik szerint

tarthatatlan az egykori Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet,

így az erdélyi magyar képviseleti erőket az együttműködés előmozdítására kérik.

Fotó: Haáz Vince

„Az elmúlt nyolc évben az lett volna a feladat Erdélyben, hogy három egyetemen létrehozzák az önálló magyar karokat, amely feladatot a román oktatásügyi törvény írt elő 2011-ben. Ezalatt az időszak alatt nem kerültek közelebb az erdélyi magyar hallgatótársaink az autonóm magyar nyelvű oktatáshoz, sőt lépésről lépésre veszítették el jogaikat, mindemellett pedig le akarják csökkenteni a felvehető magyar hallgatók számát az egyharmadával” – hangzott el a tiltakozáson felolvasott kiáltványban. Mintegy százötven hallgatói vezető emelte fel Marosvásárhelyen a

Szabad anyanyelvű oktatást a MOGYE-n!

feliratot, hogy a fentiek súlyosságát nyomatékosítsák, illetve hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a több éve tartó folyamat végére mihamarabb pontot kell tenni.

HIRDETÉS

A HÖOK nem először szólalt fel a marosvásárhelyi magyar orvostanhallgatók ügyében, eddig online térben tájékoztatták a magyarországi hallgatókat és foglaltak állást a MOGYE egyre tarthatatlanabb helyzetéről, most azonban személyes tiltakozásuknak adtak hangot.

Nekünk ez lelkiismereti kérdés, ezért próbáltunk meg kiállni a MOGYE-s hallgatók mellett egyfajta erősebb szerepvállalással

– fogalmazott a tiltakozás végén a HÖOK-elnök. Murai László szerint a konszenzusos megoldás nem csak a hallgatók érdeke, akik emiatt mindennap bizonytalanságban töltik egyetemi éveiket, hanem az egyetemé, Romániáé, illetve Magyarországé egyaránt.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS