Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Demeter Szilárd

2018. december 01., 09:43

Levél otthonról haza

Drága véreim, székelyek!

Nem okoskodni akarok, mert könnyű Pestről osztani az észt, mondanátok, mint ahogyan néhányan a szemembe is mondták, és igazuk van. Gyere haza, oszt’ itt veteszkedj, teszik hozzá (és hozz tekenyőt a belednek, egészítem ki magamban, én legalábbis így fejezném be a szíves invitálást, ha Szentegyházáról írnék a Budapestről moralizáló okostojásnak). Szóval nem mondanám meg, hogy merre van az előre. De arról azért szólnék két szót, hogy merre van a hátra.

Az elmúlt szűk egy évben, amióta az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormány támogatásának köszönhetően médiát épít Erdélyben – ilyen értelemben a Székelyhon tulajdonosa –, rengeteg emberrel beszélgettem. Politikusok, vállalkozók, értelmiségiek, de

ami a legfontosabb, rendes munkásemberek mondták el, hogy szerintük mi a helyzet.

A helyzet az, hogy tíz emberből egy beszélt a lehetőségekről, kilenc panaszkodott. A helyzet az, hogy a kilenc panaszosból csak egy nézett tükörbe, és morgott azért, mert nem látunk ki a fejünkből. A helyzet az, hogy Székelyföld leginkább miattunk olyan, amilyen. Most udvarhelyszéki nézőpontból beszélek, de nyugodtan lehet ezt forgatni ide-oda: Udvarhelyen nem tudjuk, hogy mit akarunk, de biztosan nem azt, mint Csíkban és fordítva. Az Udvarhely-Csík-tengelyhez képest Háromszék egy másik ország, Gyergyószék valahol a Marson túl van, ahová még űrszondákkal se lehet belátni, Marosszék nem is létezik, a székelyföldi horizont nagyjából Balavásárnál lezárul.

A helyzet az, hogy ezen csak mi tudunk változtatni: maguk otthon, én meg itthon. Már ha akarjuk, hogy legyen Székelyföld.

Mert jelenleg Románia van, már amennyire van, mindenesetre december elsején ünnepli a százéves születésnapját. Mondanám, hogy ez az ő bajuk, de ez a mi bajunk is. Száz évvel ezelőtt Erdélyt és benne Székelyföldet megszerezték maguknak. De a legnagyobb kárt nem ezzel okozták Székelyföldnek. Hanem azzal, hogy ötven évvel ezelőtt, 1968-ban megyésítettek. És mi ezt elfogadtuk, átálltak a fejünkben a váltók. Azóta nem székelyek, hanem Hargita megyeiek, Kovászna megyeiek, Maros megyeiek vagyunk, székelyek csak Kolozsvártól arrafelé, ha elcsángálunk.

Ötven év alatt sikerült a mi fejünkben lerombolni mindazt, amit ősapáink ezer esztendeig éltek.

Azért sikerült, mert mi ezt hagytuk. És ez elég jó alap arra, hogy elgondolkodjunk azon, mi lesz, ha a következő ötven évben nem kapjuk össze magunkat.

Először talán fejben kellene változni. Az Erdélyi Médiatér Egyesületnél ezért döntöttünk úgy, hogy nem udvarhelyi, vagy csíki, vagy gyergyói, vagy vásárhelyi újságot csinálunk, hanem székelyföldit. És nem székely médiavállalatot építünk, hanem erdélyit.

Mi tényleg úgy gondoljuk,

hiszünk abban, hogy Székelyföld egy és oszthatatlan.

Ezért nem vagyunk „függetlenek és objektívek”. Nem nézhetünk úgy Székelyföldre, mintha székelyföldönkívüliek lennénk. Nem lehetünk függetlenek attól a közösségtől, akiknek és akikről szólunk, és nem lehetünk objektívek sem, ha ezt a közösséget erősítenünk és védenünk kell. Ezért vagyunk a világon. Hogy mindannyian otthon legyünk benne.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Simon Virág 2019. május 10., péntek

Orbán Viktor: mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik

Ha vannak vállalkozó kedvű beruházók, lendületet kaphat a magyar-román gazdasági együttműködés. Magyarország arra fogja használni erőforrásait, hogy megerősítse a közép-európai együttműködést – nyilatkozta Orbán Viktor pénteken Kerelőszentpálon, ahol egy takarmánykeverő üzem megnyitóján vett részt.

Antal Erika 2019. május 10., péntek

Amiben nagy a potenciál: a dísznövénytermesztés

Ki gondolná, hogy a mezőgazdaság egyik leglátványosabban fejlődő ágazata a dísznövénytermesztés? Márpedig ez így van. Nem véletlen, hogy a zöldségtermesztésről egyre többen állnak át erre.  

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. május 10., péntek

Nem kedvez az időjárás a mezőgazdaságnak

A szárazság, a rövid idő alatt lehullott túl sok eső és az alacsony hőmérséklet már most megtizedelte az idei terményt – véli a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Noha csütörtök reggeli fagy egyelőre nem okozott túl nagy károkat a gyümölcsfák virágaiban, a beporzás nem megfelelő ütemben történik.

Kovács Attila 2019. május 10., péntek

Újabb tömbház-hőszigetelések Csíkszeredában

Nemsokára újabb csíkszeredai tömbházak külső hőszigetelése kezdődik el, miután kivitelezési szerződést írtak alá egy szatmárnémeti céggel. További munkálatok előkészítése is folyamatban van.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2019. május 09., csütörtök

Utcákat aszfaltoznak, járdákat építenek Madéfalván

Négy és fél kilométernyi útszakaszt aszfaltoznak le, illetve ezek mentén, ahol lehetséges, járdát is építenek Madéfalván egy hatmillió lej értékű európai uniós pályázatnak köszönhetően. A munkálatoknak tavaly ősszel fogtak neki, és már túl vannak a felén, a kivitelezési határidő két év.

Molnár Melinda 2019. május 09., csütörtök

90 éves lenne Kányádi Sándor – rá emlékeznek szülőfalujában

A mostani lesz Kányádi Sándor első olyan születési évfordulója, amelyet jelenléte nélkül ünnepelnek meg Nagygalambfalván. A tizenhetedik Fától fáig – verstől versig megyeközi versmondó vetélkedő alkalmával iskolatörténeti kiállítást szemlélhetnek meg a diákok.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. május 09., csütörtök

Évente egy palack olcsó bor ára a többnyelvűségre

Az Európa-nap tiszteletére Új kihívások az európai többnyelvűség terén címmel nemzetközi konferenciát szervezett csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával és a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodájával.

Simon Virág 2019. május 09., csütörtök

Kiugrott a kórházablakon egy idős férfi, meghalt

Egy holttest van a marosvásárhelyi belgyógyászati klinika udvarán – erről értesítették a 112-n a rendőrséget csütörtökön kora délután.

Barabás Hajnal 2019. május 09., csütörtök

Kialakították a szektorokat a pápai szentmisére a csíksomlyói nyeregben

Újabb tudnivalókat osztottak meg Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról: egyebek közt bemutatták a kialakított szektorok térképét, ismertették a liturgia programját, és az egyházfőnek szánt ajándékról is szót ejtettek. A Szentatya prédikációját magyar és román nyelvre is lefordítják.

Székelyhon 2019. május 09., csütörtök

Nem tudnak jönni Székelyföldre a gyermekmentők

Lemondta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja a májusi székelyföldi útját. A szervezet fennállása óta ez lett volna az ötvenhetedik székelyföldi út, ami most bürokratikus okok miatt meghiúsult. Legközelebb ősszel jöhetnek.

HIRDETÉS
Vélemény
Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

Kozán István: #Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint ...

Kozán István: Kerekek és bilincsek

Határozottan rázta a fejét a besztercei helyi rendőr, amikor Csíkszereda polgármestere megkérdezte tőle: ...

HIRDETÉS