HIRDETÉS

Demeter Szilárd

2018. december 01., 09:43

Levél otthonról haza

Drága véreim, székelyek!

Nem okoskodni akarok, mert könnyű Pestről osztani az észt, mondanátok, mint ahogyan néhányan a szemembe is mondták, és igazuk van. Gyere haza, oszt’ itt veteszkedj, teszik hozzá (és hozz tekenyőt a belednek, egészítem ki magamban, én legalábbis így fejezném be a szíves invitálást, ha Szentegyházáról írnék a Budapestről moralizáló okostojásnak). Szóval nem mondanám meg, hogy merre van az előre. De arról azért szólnék két szót, hogy merre van a hátra.

Az elmúlt szűk egy évben, amióta az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormány támogatásának köszönhetően médiát épít Erdélyben – ilyen értelemben a Székelyhon tulajdonosa –, rengeteg emberrel beszélgettem. Politikusok, vállalkozók, értelmiségiek, de

ami a legfontosabb, rendes munkásemberek mondták el, hogy szerintük mi a helyzet.

A helyzet az, hogy tíz emberből egy beszélt a lehetőségekről, kilenc panaszkodott. A helyzet az, hogy a kilenc panaszosból csak egy nézett tükörbe, és morgott azért, mert nem látunk ki a fejünkből. A helyzet az, hogy Székelyföld leginkább miattunk olyan, amilyen. Most udvarhelyszéki nézőpontból beszélek, de nyugodtan lehet ezt forgatni ide-oda: Udvarhelyen nem tudjuk, hogy mit akarunk, de biztosan nem azt, mint Csíkban és fordítva. Az Udvarhely-Csík-tengelyhez képest Háromszék egy másik ország, Gyergyószék valahol a Marson túl van, ahová még űrszondákkal se lehet belátni, Marosszék nem is létezik, a székelyföldi horizont nagyjából Balavásárnál lezárul.

A helyzet az, hogy ezen csak mi tudunk változtatni: maguk otthon, én meg itthon. Már ha akarjuk, hogy legyen Székelyföld.

Mert jelenleg Románia van, már amennyire van, mindenesetre december elsején ünnepli a százéves születésnapját. Mondanám, hogy ez az ő bajuk, de ez a mi bajunk is. Száz évvel ezelőtt Erdélyt és benne Székelyföldet megszerezték maguknak. De a legnagyobb kárt nem ezzel okozták Székelyföldnek. Hanem azzal, hogy ötven évvel ezelőtt, 1968-ban megyésítettek. És mi ezt elfogadtuk, átálltak a fejünkben a váltók. Azóta nem székelyek, hanem Hargita megyeiek, Kovászna megyeiek, Maros megyeiek vagyunk, székelyek csak Kolozsvártól arrafelé, ha elcsángálunk.

Ötven év alatt sikerült a mi fejünkben lerombolni mindazt, amit ősapáink ezer esztendeig éltek.

Azért sikerült, mert mi ezt hagytuk. És ez elég jó alap arra, hogy elgondolkodjunk azon, mi lesz, ha a következő ötven évben nem kapjuk össze magunkat.

Először talán fejben kellene változni. Az Erdélyi Médiatér Egyesületnél ezért döntöttünk úgy, hogy nem udvarhelyi, vagy csíki, vagy gyergyói, vagy vásárhelyi újságot csinálunk, hanem székelyföldit. És nem székely médiavállalatot építünk, hanem erdélyit.

Mi tényleg úgy gondoljuk,

hiszünk abban, hogy Székelyföld egy és oszthatatlan.

Ezért nem vagyunk „függetlenek és objektívek”. Nem nézhetünk úgy Székelyföldre, mintha székelyföldönkívüliek lennénk. Nem lehetünk függetlenek attól a közösségtől, akiknek és akikről szólunk, és nem lehetünk objektívek sem, ha ezt a közösséget erősítenünk és védenünk kell. Ezért vagyunk a világon. Hogy mindannyian otthon legyünk benne.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Simon Virág 2018. november 29., csütörtök

Szinte belebotlott a bronzkori leletbe

Kiállt a földből egy sisak gombja, így találtak az értékes bronzkori régészeti leletre egy Nyárádszereda határában lévő domboldalon. A megtalált tárgyakat a Maros Megyei Múzeum szakemberei restaurálják, majd felbecsültetik az értékét.

Székelyhon 2018. november 29., csütörtök

A Bucsinon volt a leghidegebb

Bizony nem tévedtek a meteorológusok, megérkezett a kemény fagy csütörtök hajnalra. Székelyföldön a Bucsinon mérték a legalacsonyabb értéket, mínusz 14,6 Celsius-fokot.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2018. november 29., csütörtök

Ezúttal tovább juthat az ötlet szintjénél a Kalász lakótelepi többszintes parkolóház

Megvalósíthatónak látja egy háromszintes parkolóház építését a csíkszeredai Kalász lakótelepen Ráduly Róbert Kálmán polgármester. A javaslat csütörtökön a helyi önkormányzati képviselő-testület elé kerül.

Bíró Blanka 2018. november 28., szerda

Jól fog majd a huszonkét új mentőautó Kovászna megyében

Huszonkét új mentőautót használhatnak nemsokára Kovászna megyében – a járművek megvételére a közbeszerzési eljárást rövidesen elindítják. A megyei mentőállomás jelenlegi gépparkjára rá is fér a frissítés.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. november 28., szerda

Német befektetők jöhetnek Kovászna és Hargita megyébe

Németországi befektetők térképezik fel a Kovászna és Hargita megyei befektetési lehetőségeket. Erről zajlott egyeztetés szerdán Sepsiszentgyörgyön.

Székelyhon 2018. november 28., szerda

A hosszú hétvégén csak a nagy bevásárlóközpontok fogadják a megszokott program szerint a vevőket

Pénteken nem lesz tanítás az iskolákban és óvodákban, továbbá hivatalos szabadnap lesz a közintézményekben is. Nem tudunk ügyeket intézni a marosvásárhelyi városházán és a pénzügynél, de a bankokban sem lesz ügyfélfogadás.

HIRDETÉS
Kovács Eszter 2018. november 28., szerda

Fákat ültettek az udvarhelyi napközik udvarán

Nyolcvan gyümölcsfacsemetét ültettek el szerdán Székelyudvarhely napközijeiben és a városi bölcsődében. Az akciót az UKKSZ rendezte, mintegy folytatásaként a tavalyi, a szervezet fennállásának 25. éve alkalmából megtartott faültetési programnak.

Barabás Hajnal 2018. november 28., szerda

Kimagasló csíki eredmény a Bolyai matematika versenyen

Szép eredményekkel térhettek haza a csíkszeredai iskolások a Bolyai Matematika Csapatverseny döntőjéről, amelyet nemrég a budapesti Veres Péter Gimnáziumban szerveztek meg. A Petőfi Sándor Általános Iskola harmadikos csapata első helyen végzett a vetélkedőn.

Balázs Katalin 2018. november 28., szerda

Gyergyószék több településén tartanak köztéri adventi gyertyagyújtást

Köztéri adventi gyertyagyújtással hangolódnak karácsonyra Gyergyószentmiklós mellett Szárhegyen, Remetén, Alfaluban és Csomafalván is. Lelkiekben is felkészülnek az ünnepekre.

Székelyhon 2018. november 28., szerda

Mezőgazdaság kicsiben: ha ezt termeszti januártól, adómentes jövedelme lehet

Kétszázhatvan támogató szavazattal fogadta el szerdán a képviselőház azt a tervezetet, amelynek értelmében nem kell jövedelemadót fizetniük azoknak a természetes személyeknek, akik legtöbb két hektáron termesztenek gyógy-, illetve fűszernövényt – írja az Agerpres hírügynökség.

HIRDETÉS
Vélemény
Szüszer-Nagy Róbert: Mind a száz év

Nincs az a pénz ebben az országban, amit ne tudnának templomokra költeni. Na igen, mi másra van szükség ...

Szőke László: Jó, jó, de ki kapja a pofont?

Ez itt a kérdés, csak éppen nem olyan egyszerű megválaszolni. Egyrészt melyik szülő szeretné, hogy ...

Kovács Attila: A tehetetlenség bűze

Szétdobált műanyagzacskók, dobozok, étel- és italmaradékok, kacatok, szennytől ragacsos aszfalt, zümmögő ...

HIRDETÉS