Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Két megoldás jött szóba: fizetéscsökkentés, vagy fizetés nélküli szabadság

Simon Virág 2018. július 17., 17:22 utolsó módosítás: 2018. július 17., 17:24
HIRDETÉS

Cáfolta Dicsőszentmárton polgármestere, hogy fizetés nélküli szabadságra küldené a városháza alkalmazottait, mivel nincs elég pénz a bérükre, de azt elismerte, hogy augusztustól nem tudják biztosítani az év elején is megemelt fizetéseket. A Maros megyei önkormányzatnak öt község vezetősége jelezte, hogy nincs pénze kifizetni a községházán dolgozókat.

Néhol hiába számolják, nem elég. Kiegészítésre lenne szükség. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Az elmúlt időszakban több ízben is emelték a közalkalmazottak bérét, és Maros megyében vannak olyan polgármesteri hivatalok, ahol nincs egész évre biztosítva a fizetésalap. A települések vezetői abban bíznak, hogy augusztusban az országos költségvetési kiegészítésen pénzt kapnak majd, és abból pótolni tudják a hiányokat. Ettől függetlenül most bizonytalanságban érzik magukat.

A Maros megyei önkormányzatnál öt község jelentette, hogy nem tudják év végéig biztosítani a megemelt fizetéseket. Lukács Katalin sajtószóvivőtől megtudtuk, hogy Nyárádmagyaróson, Csíkfalván, Görgényoroszfaluban, Székelyhodoson és Havadon nincs pénz a fizetések biztosítására. Ilyen esetben a polgármesteri hivatalok a kormánynál kell jelezzék, hogy hiányzik a megfelelő pénzalap. A megyei tanács is csak továbbítja a kéréseket.

HIRDETÉS

„Fizetésekre semmiképp nem tudunk pénzt adni, ezt a helyi költségvetés elfogadásakor kell/kellett volna egész évre biztosítania a helyi önkormányzatoknak” – mondta a sajtószóvivő. Lukács Katalin hozzátette, hogy a megyei tanács csak beruházásokra, önrész biztosítására tud pénzt adni a városoknak, községeknek, és ezt is csak abban az esetben, ha ő is kap az adóvisszaosztásból vagy más kormányalapokból. Eddig hét településről jelezték, hogy szükségük lesz ilyen jellegű támogatásra, ha erre a költségvetés kiegészítésekor lehetőség nyílik.

Csökkentett fizetések?

Dicsőszentmárton polgármestere, Sorin Megheșan cáfolta, hogy arra kényszerítené a városháza alkalmazottait, hogy fizetés nélküli szabadságra menjenek. Elismerte,

nincs elegendő pénzalapjuk, hogy kifizessék egész évben a megemelt fizetéseket,

és azt mondta, erre most keresik a megoldást. „Év elején tudtuk, hogy a megemelt fizetésekre csak hét hónapig van alapunk. Személy szerint sokkal fontosabbnak tartom a befektetéseket, és éppen ezért erre elegendő pénzalapot biztosítottuk.

Amikor a könyvelőnő figyelmeztetett, hogy nincs pénz a fizetésekre, akkor a kollégák javasolták, hogy aki akar, vegyen ki fizetés nélküli szabadságot, hogy hosszabb időre legyenek elegendők a fizetések.

Előző években is voltak olyan kollégák, akik kértek fizetés nélküli szabadságot, különböző személyes okokra hivatkozva. Én ezzel nem értettem egyet, mert minden munkatársra szükség van, hogy megfelelően működjön a városháza, a város.

Azt javasoltam, hogy a fizetéseket csökkentsük vissza a tavaly decemberi szintre, év végéig, amikor majd döntünk arról, hogy mi legyen jövőre nézve. Ezt a döntést a helyi tanácsosok hozzák meg júliusi ülésükön,

de én ragaszkodom ehhez a javaslathoz” – mondta a polgármester, aki felsorolta, hogy milyen beruházásaik vannak: több iskola felújítása, új sportterem építése, a napi piac korszerűsítése, illetve útjavítások. Megheșan szerint a fizetések kérdése így vagy úgy megoldódik, szerinte az elégedetlenségi hullámot most az indította el, hogy

az elmúlt héten két alkalommal feltörték a városháza számítógépes rendszerét, és emiatt nem tudtak időben fizetéseket utalni.

Az erdőszentgyörgyi polgármester, Csibi Attila Zoltán szerint a településvezetők kötelesek a fizetésekre és a működési költségekre szükséges pénzt félretenni, biztosítani, és a fennmaradó összegekkel gazdálkodni. Semmiképp nem történhet meg, hogy nem jut pénz számlákra, fizetésekre, működésre.

„Erdőszentgyörgyön nincsenek gondok a fizetések biztosításával, és nem is lesznek, persze ehhez hozzátartozik az is, hogy ésszerű fizetésemelések voltak. Idén a saját alapokból biztosított befektetésekre szinte semmi pénzt nem tudunk adni, de kilenc pályázatunk van, amelyekhez az önrészt biztosítjuk, és ez jó előrelépés.”

Marosludason nem emeltek

Marosludas volt az egyetlen olyan település Maros megyében, ahol az év elején, amikor a törvény újra lehetővé tette, nem emelték meg a városháza alkalmazottainak fizetését, hanem a tavalyi, decemberi szinten hagyták. Kiss István alpolgármester szerint ez némi elégedetlenséget szült az alkalmazottaik körében, de mindenki megértette, hogy a bevételekhez kell igazítani a kiadásokat. Ilyenformán nincsenek és idén nem is lesznek gondok a fizetések biztosításával.

Szászrégenben is alapos költségvetést állítottak össze, amelyben jut pénz a működési költségekre és a fizetésekre is – tudtuk meg Márk Endre alpolgármestertől.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS