Karantén alá kerülhet Székelyudvarhely, a kórháznál mindent megtesznek a fertőzöttek ellátásáért

Karantén alá kerülhet Székelyudvarhely, a kórháznál mindent megtesznek a fertőzöttek ellátásáért

Fotó: Erdély Bálint Előd

A kormány részéről kapott felszólítást a megyei egészségügyi igazgatóság, hogy tüzetesen vizsgálják meg a székelyudvarhelyi járványügyi helyzetet, elképzelhető, hogy komolyabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be a városban. Az új városvezetés és a kórház vezetősége a vállalkozók képviselőivel együttműködve folytatja a járvány elleni harcot, amelynek része a kórházi személyzet- és kezelésifelület-bővítés, egy vérplazmás kezeléshez szükséges készülék és egy konténerkomplexum megvásárlása is. A város lakosságát együttműködésre kérik a járvány elleni közdelemben.

Széchely István

2020. október 29., 17:072020. október 29., 17:07

2020. október 29., 20:452020. október 29., 20:45

A járványügyi helyzetről és a koronavírusfertőzések székelyudvarhelyi terjedésének a megfékezését célzó intézkedésekről, az új városvezetés, a kórház és a vállalkozói szféra együttműködéséről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Gálfi Árpád polgármester, Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója, András Lehel, a Szent Pio Egyesület köré csoportosuló támogatói vállalkozókör képviselője, valamint Lőrinczi Csaba, a városi kórház orvosigazgatója.

A sajtótájékoztató előtt kaptak tájékoztatást arról, hogy a kormány részéről felszólítást kapott a megyei egészségügyi igazgatóság arra, hogy

tüzetesen vizsgálják meg a székelyudvarhelyi járványhelyzetet, „elképzelhető, hogy itt komolyabb lépések fognak életbe lépni”

– jelentette be az esemény felkonferálásban a városháza szóvivője, Zörgő Noémi.

Mint ismert, a városban napok óta 8 fölött van a fertőzési ráta értéke, és a szerda esti miniszterelnöki sajtótájékoztatón is szóba került a székelyudvarhelyi helyzet: Raed Arafat belügyi államtitkár arról beszélt, hogy egyes térségekben a magas fertőzési ráta ellenére vonakodva rendelik el a karantént, és Ludovic Orban kormányfő kérdésére Székelyudvarhelyt hozta fel példaként.

korábban írtuk

Arafat: Székelyudvarhelyen „tartózkodnak” a település karantén alá vonásától
Arafat: Székelyudvarhelyen „tartózkodnak” a település karantén alá vonásától

Székelyudvarhelyen a magas fertőzöttségi arány ellenére is „tartózkodnak” attól, hogy karantén alá vonják a várost – jelentette ki a szerda esti kormányülés előtt Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Kérés a lakossághoz

Gálfi Árpád a kormányülésen elhangzottak alapján elmondta, arra is számítani lehet, „hogy teljes karantén alá vonják városunkat”. Ennek, illetve a járványügyi helyzet súlyosbodásának az elkerülése érdekében kérést intézett a lakossághoz, hogy tartsák be a szabályokat, tegyenek eleget a szigorító intézkedéseknek.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Idézet
Hiszem, hogy közösségünk felelősen, fegyelmet tanúsítva el fogja érni, hogy a lehető legkisebb veszteségekkel túl legyünk ezen az áldatlan állapoton

– fogalmazott, kitérve a helyes maszkviselés fontosságára és a hétvégi, halottak napi megemlékezések során a temetőlátogatási szabályok betartására, a csoportosulások elkerülésére.

A járványügyi intézkedések között a településvezető megemlítette azt, hogy egy prioritási listát kértek a kórház vezetőségétől a szükséges fejlesztésekről, és a tavaszi civil összefogás során gyűlt támogatások fel nem használt részét is ez alapján fogják elkölteni.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Személyzet- és eszközbővítésre van szükség

A székelyudvarhelyi kórház főigazgatója, Lukács Antal arról számolt be, hogy a négyszeresére nőtt a tesztelési kapacitás a kórházban:

eredetileg egy 48 minta elemzésére képes PCR-gép állt a kórház rendelkezésére, de vásároltak egy 96 minta bevizsgálására képes készüléket és ezt két váltásban tudják használni.

Ehhez képzett személyzettel is rendelkezik a kórház: öt laboráns szakorvos dolgozik az osztályon, de ez a szám a napokban hatra bővül. Szükség lenne még ugyanakkor egy PCR-gépre és annak egy automata kiegészítő eszközére – közölte az intézmény vezetője.

A kórházi személyzet a múlt héten 60-al bővült, de további 25 alkalmazásra lenne még szükség, hogy pótolni tudják a megbetegedés, illetve a karantén miatt kieső alkalmazottakat is, továbbá a kórház székelykeresztúri, külső egységének a személyzete is kiegészítésre szorul.

A városi kórház 527 ággyal rendelkezik, de a különböző betegútvonalak, a nemenkénti elhelyezés, illetve a koronavírusos, a fertőzésgyanús, valamint az igazoltan nem fertőzött betegek elkülönítve történő elhelyezése miatt ezeknek az ágyaknak csak valamivel több, mint a felét tudják kihasználni. Felszabadult viszont a kórházban működő magánlabor által használt épület, továbbá a Szent Pio Alapítvány felajánlásának a köszönhetően

tíz speciális, egyenként öt-hat ágyas konténerkomplexumot terveznek felállítani a kórház udvarán.

Ez a B-terv része, akárcsak a székelykeresztúri kórházi egységben kialakítás alatt álló 48-50 ágyas részleg – részletezte Lukács Antal a járványügyi felkészülési terveket. Fontosnak tartotta ugyanakkor felhívni a lakosság figyelmét, hogy

ne kerüljék meg a háziorvost, ha tüneteket észlelnek magukon, ne a kórházi sürgősségi osztályra rohanjanak azonnal.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Eszközvásárlások támogatásból

A Szent Pio nonprofit szervezet köré csoportosuló támogatói vállalkozókör több mint 1,1 millió lej adományt gyűjtött össze, amelyből korábban három lélegeztetőgépet vásároltak a kórháznak,

a támogatásokból megmaradt közel 600 ezer lejből két fontos beszerzést indítottak el a közelmúltban

– számolt be a vállalkozó kör képviseletében jelen lévő András Lehel. Elmondta, az egyik eszköz a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek vérplazmás kezeléséhez szükséges plazmaferézis-készülék, ennek az egyik része már megérkezett, a csíkszeredai vérközpontban van, hiszen a felhasználási lehetőség ott biztosított. Az eszköz másik része, amely teljessé teszi az eljárást, várhatóan két héten belül érkezik meg.

Idézet
Támogatóként bízunk benne, hogy középtávon itt Székelyudvarhelyen a kórházban is létre lehetne hozni egy vérközpontot és akkor ezeket a berendezéseket a továbbiakban itt lehetne felhasználni

– mondta András Lehel.

A kórházi ágykapacitás bővítése érdekében a támogatási összeg egy részéből egy tíz konténerből álló komplexum beszerzésére és beüzemelésére fordítja a vállalkozói kör. A cél az, hogy

a teszteredményre váró betegeknek a konténerekben történő elkülönítésével ágyakat lehessen felszabadítani a kórházban

– közölte a vállalkozók képviselője, megjegyezve, bíznak benne, hogy szükség szerint más vállalkozói csoportosulások is összefognak és csatlakoznak ezekhez a kezdeményezésekhez, mint ahogyan korábban is volt már erre példa.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Engedélyezték a gyorsteszteket

Lőrinczi Csaba, a székelyudvarhelyi kórház orvosigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a kórház személyzetéből 92-en nem tudnak jelenleg részt venni a munkában, egy részük koronavírusos beteg, másik részük panaszmentes fertőzött, a nagyobbik hányaduk viszont családi kontaktszemély, ezért nem járhatnak dolgozni.

A kórházban 130 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 9-en fekszenek az intenzív terápiás részlegen, 8-an légzéstámogatásra szorulnak – egy részük intubálás által, a másik részük maszkos rásegítéssel.

A kórház orvosigazgatója azt is elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium legutóbbi rendelete értelmében szerdától a gyorsteszteket is végezhetnek a kórházakban. Ezeknek egy órán belül meglesz az eredménye, és ez alapján már egy helyre lehet csoportosítani a fertőzésgyanús pácienseket – a fertőzést azonban továbbra is csak PCR-teszttel lehet igazolni.

A gyorstesztek engedélyezése a gondokat valamelyest enyhíti, mert nem kell egy fertőzésgyanús személy számára fenntartani egy teljes helyiséget, hanem a gyorsteszt eredménye után lehet őket csoportosítani

– mondta a kórház orvosigazgatója.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A beutalási eljárás időt igényel, de az azonnali ellátásra szoruló sürgősségi esetek maradéktalanul megkapják ezt, az viszont gondot jelent, hogy a székelyudvarhelyivel együttműködő más kórházak megkövetelik a PCR-teszt elvégzését, mielőtt a beteget átszállítják.

Idézet
Történetesen egy infarktus kapcsán ez egy nehézség, mi ezt továbbra is kifogásoljuk, mert a minisztériumi rendeletben azt írja, hogy Covid-pozitivitástól vagy -negativitástól függetlenül az életveszélyes sürgősségeket azonnal elkell látni. Mi ennek megpróbáltunk eleget tenni, de CT vagy PCR vizsgálat nélkül nem hajlandóak átvenni. Ezt most a gyorstesztnek az elfogadása meg fogja könnyíteni

– részletezte az eljárási gyakorlatot a kórház orvosigazgatója.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 25., hétfő

Lezárják a Bethlenfalvi út egy részét Székelyudvarhelyen

Érdemes kerülőút-alternatívákat választani, mert keddtől lezárják a Bethlenfalvi út egy részét Székelyudvarhelyen munkálatok miatt.

Lezárják a Bethlenfalvi út egy részét Székelyudvarhelyen
2024. március 25., hétfő

Online is lehet lottózni közvetlenül a Román Lottótársaságnál

Elérhetővé tette a Román Lottótársaság a saját fejlesztésű bilete.loto.ro online platformot, ahonnan könnyen és biztonságosan lehet lottószelvényeket vásárolni – tájékoztatott hétfőn a vállalat.

Online is lehet lottózni közvetlenül a Román Lottótársaságnál
2024. március 25., hétfő

Kedvezményt adnak a közintézmények munkatársainak Székelyudvarhelyen

Ötszázalékos kedvezményre feljogosító kártyákat biztosít az Elan Trio Kft. a székelyudvarhelyi üzleteik környékén lévő közintézmények munkatársai részére – derült ki egy hétfői sajtótájékoztatón.

Kedvezményt adnak a közintézmények munkatársainak Székelyudvarhelyen
2024. március 25., hétfő

Gyereksereg rendőrruhába bújva

Rendőrautóktól volt hangos Csíkszereda központja, ezúttal azonban gyerekek kezelhették a járműveket. Mindez a Román Rendőrség Napja apropóján.

Gyereksereg rendőrruhába bújva
Gyereksereg rendőrruhába bújva
2024. március 25., hétfő

Gyereksereg rendőrruhába bújva

2024. március 25., hétfő

Szeretnek repülővel utazni a romániaiak, ami hamarosan még könnyebb lesz

Tavaly 17 százalékkal, 24,536 millióra nőtt a romániai repterek utasforgalma – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). Románia és Bulgária a légi és vízi közlekedésben március 31-én csatlakozik a belső határellenőrzés nélküli térséghez.

Szeretnek repülővel utazni a romániaiak, ami hamarosan még könnyebb lesz
2024. március 25., hétfő

Iskolai iratkozások: nem kell a legelső nap lerohanni a kiválasztott tanintézetet

Két hét múlva kezdődik az iskolába való iratkozás első szakasza, de nem kell legelső nap lerohanni a kiválasztott tanintézetet, ugyanis a beiratkozási kérelmeket április 11. és május 14. között lehet benyújtani. Legtöbb iskola nyílt napot is szervez.

Iskolai iratkozások: nem kell a legelső nap lerohanni a kiválasztott tanintézetet
2024. március 25., hétfő

Erdély-szerte lesznek nagycsütörtöki koncertek

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány harmadik alkalommal szervezi meg az Ég és Föld elnevezésű nagycsütörtöki koncertsorozatát, amellyel a húsvétra való hangolódásban segítenek.

Erdély-szerte lesznek nagycsütörtöki koncertek
2024. március 25., hétfő

Leaszfaltozzák a Székelyszentkirály és Küküllőkeményfalva közötti út egy részét

Könnyebbé válik a közlekedés a Székelyszentkirály és Küküllőkeményfalva között lévő 58-as községi úton, hiszen még tavasszal leaszfaltozzák a Fenyéd községhez tartozó részt. A munkálatok miatt forgalomkorlátozásokra is kell számítani.

Leaszfaltozzák a Székelyszentkirály és Küküllőkeményfalva közötti út egy részét
2024. március 25., hétfő

A színház világnapját ünnepli a Csíki Játékszín, íme a műsorkínálat

Hat előadással várja a közönséget március 26–27. között a Csíki Játékszín. Gyerekeknek és felnőtteknek is kedveznek a színház világnapja alkalmából.

A színház világnapját ünnepli a Csíki Játékszín, íme a műsorkínálat
2024. március 25., hétfő

Fagypont fölötti burokban Csíkszereda

Igen, van ilyen is: Csíkszeredától északra, délre, keletre és nyugatra is fagyos volt a hajnal, de a hargitai megyeközpontban nem esett fagypont alá a hőmérséklet hétfőre virradóan.

Fagypont fölötti burokban Csíkszereda
Fagypont fölötti burokban Csíkszereda
2024. március 25., hétfő

Fagypont fölötti burokban Csíkszereda

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!