Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megvonták a Schweighofer FSC-tanúsítványát

Bíró Blanka 2017. február 17., 17:55 utolsó módosítás: 2017. február 17., 20:45

Visszavonták a Holzindustrie Schweighofer cégtől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait.

Az FSC pénteki közleményében adta hírül, hogy a nemzetközi igazgatótanács úgy döntött, kizárja tagjai köréből az osztrák nagyvállalatot, és megvonja tőle a fenntarthatósági tanúsítványt, amit különben már tavaly felfüggesztettek. Tájékoztatnak, hogy újabb információk birtokába jutottak a famérési előírások megsértéséről, de amíg ezeket leellenőrzik, már nem tartják fenn a feldolgozó próbaidős státusát. Az FSC ugyanakkor elismeri, az utóbbi három hónapban a vállalat tett erőfeszítéseket, hogy a törvénytelenségeket kiküszöbölje, nem kizárt, hogy lehetővé teszik a fokozatos újrafelvételt a romániai gyárai számára.

Az FSC közleményében arra is kitér, hogy erősíteni szeretné a jelenlétét Romániában, párbeszédet folytatnának minden érintettel, hogy a felelős erdőgazdálkodás romániai problémáira megoldásokat találjanak.

A környezetvédők üdvözölték a kizárást

A környezetvédő szervezetek üdvözölték az FSC döntését. Az Agent Green szervezet emlékeztet, két évvel ezelőtt ők hívták fel a figyelmet, hogy a Schweighofer egyik beszállítója a Retyezát Nemzeti Parkban törvénytelenül vágja az erdőt. A környezetvédők kampánya vezetett oda, hogy az osztrák feldolgozó elveszítette a fenntarthatósági tanúsítványát, és valószínű ezek után több megrendelőjét is – áll az Agent Green közleményében.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap romániai igazgatója Facebook-bejegyzésében kiemeli, hogy bármilyen nagy és erős egy vállalat, bármilyen nehéznek tűnik a harc, érdemes harcolni. „Az erdő a jövőnket szavatolja, nem a gyors nyereségszerzés eszköze” – írja Csibi Magor.

Újra társulnának az FSC-hez

Továbbra is a fenntartható fafeldolgozást elősegítő akcióterv szerint dolgoznak – szögezi le a Holzindustrie Schweighofer az FSC-döntés kapcsán kiadott közleményében. Mint állítják, konstruktív párbeszédet folytatnak az FSC-szervezettel, hogy kidolgozzanak egy újratársulási tervet.

„Továbbra is elkötelezettek maradunk az illegális fakitermelés elleni harcban Romániában, annak ellenére, hogy vállalatunk nem végez erdőkitermelési műveleteket” – írják. Azt ígérik, 2017-ben egymillió eurós befektetést eszközölnek, hogy biztonságosabbá tegyék a beszerzési láncukat, és támogatják az FSC-standardok bevezetését a romániai ellátási láncban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb