Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tojásírás – a húsz éve újjáélesztett hagyomány

Pethő Melánia 2012. április 03., 18:07 utolsó módosítás: 2012. április 03., 19:45

Húsvétra készülnek a gyergyószentmiklósi Népművészeti Alkotóházban. Akárcsak az előző években, idén is itt sajátíthatják el az érdeklődők a hímestojásírás technikáját. A húsz éve felelevenített hagyományos módszer iránt évről évre nő az érdeklődés, a foglalkozásokon már olyan gyerekek is felbukkannak, akiknek szülei – gyerekként – szintén itt tanultak tojást írni.

Fotó: Pethő Melánia

Kesice, méhviasz, tojásfesték, rongydarab – ezeknek a kellékeknek a használatával varázsolják hímessé a tojásokat a gyermeki kezek a Népművészeti Alkotóházban zajló tojásíró foglalkozásokon. A Kisné Portik Irén néprajzkutató által immár húsz éve újraélesztett hagyomány egyre nagyobb teret hódít Gyergyóban, a gyermekek részéről mára igénnyé formálódott meg az a szándék, hogy megtanulják a tojásírást, vagy felfrissítsék a már korábban elsajátított technikát. A foglalkozásokat vezető néprajzkutató örömmel segíti szándékukban a fiatalokat, a vonalvezetés, a tojásokra kerülő jelképrendszer megmagyarázása, az írástechnika ismertetése mellett arra biztatja őket: úgy sajátítsák el ezt a tudást, hogy majd utódaiknak is képesek legyenek átadni. „Egy hagyomány akkor szakad meg, ha van egy generáció, amelyik nem vállalja. Egy nemzedék elég ahhoz, hogy magja vesszen egy tudásnak, de ha kerül egy lehetőség ara, hogy az elkövetkező nemzedéknek megtanítsa valaki, akkor jó volna úgy elsajátítani, hogy az unokáknak is továbbadható legyen” – magyarázza a foglalkozás résztvevőinek Kisné. Úgy tűnik, Szentmiklóson egyelőre jó úton halad ez a törekvés, hisz az idei foglalkozásokon néhány olyan gyerek is felbukkant, akiknek szülei – gyerekként – szintén az alkotóházi tevékenységen sajátították el a hagyományos tojásírás technikáját.

Tojáskiállítás is várja az érdeklődőket

A Gyergyószérhegyi Kulturális és Művészeti központ égisze alatt tojáskiállítás is látható a gyergyószentmiklósi tájházban – a több mint 2300 darab hímes tojásból álló, Erdélyben egyedülálló kiállítás egész nyáron megtekinthető lesz. A gyűjtemény kimeríti a Kárpát-medence jelentősebb tájegységeit, illetve a moldvai és bukovinai térség mintakészletét is bemutatja. Kisné Portik Irén elmondta: az idei Táltos Kézműves tábor során 2500-ra gyarapítanák a gyűjtemény darabszámát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS