Kozán István

Kozán István

Együttérzek az oktatókkal

2023. május 08., 14:022023. május 08., 14:02

2023. május 08., 17:292023. május 08., 17:29

Tíz esztendővel ezelőtt játszi könnyedséggel tartottam meg az újságírói munkáról szóló ötven perces előadást az általános iskolásoknak. Minap a húsz perc is nehezen jött össze.

Szívesen vállalok felkérést az Iskola másként héten, ezzel is segítve a szervező iskolák, igazgatók, tanárok munkáját. 2013-ban az egyik csíki vidéki általános iskola magyar szakos oktatója keresett meg azzal, hogy a gyerekeknek mutassam be a munkánkat, az újságírói mindennapjainkat.

Idézet
Előadásomat egy témára fűztem fel: mi van az újságíró táskájában? Ezt a játékot később csíkszeredai iskolásoknak is előadtam – és az ötlet a városban is működött. A tanulók minden helyszínen élvezettel hallgatták és nézték, ahogy mutatom a fényképezőgépet, a hangrögzítőt, az elemeket, a jegyzetfüzetet, az írószereket, a névjegykártyatartót. Közben érdekes sztorikat meséltem, ők pedig kérdeztek és visszakérdeztek. Élveztük egymás társaságát, így az ötven perc gyorsan elrepült.

Minap ismét eleget tettem egy hasonló felkérésnek; ezúttal is egy vidéki általános iskolába hívtak, a kikötésük mindössze annyi volt, hogy férjek bele húsz percbe.

Idézet
Hát, kéremszépen, megizzasztottak a diákok. Rendkívül nehéz volt fenntartani a figyelmüket.

Még úgy is, hogy már nem az újságíró táskájáról beszéltem – azt ugyanis egy az egyben „felfalta” az okostelefon.

Az újságírói munka előnyei között a következőket említettem: a munkámból kifolyólag olyan sportesemények sajtótájékoztatóin vehettem részt (például egy FC Dinamo – FC Barcelona vagy egy FC Barcelona – Getafe focimeccsén), amit másként csak nézőként tekinthettem volna meg;

olyan egyházi méltóságokhoz (például a szentatyához, Ferenc pápához Csíksomlyón), vagy olyan sztárokhoz (például 2012-ben Bukarestben Lionel Messihez) kerülhettem közel, akik egyébként szinte elérhetetlenek.

Messi nevének hallatán a figyelem azonnal rám összpontosult, megkaptam a pillanatnyi csodálatot, ami aztán a másodperc töredéke alatt szét is oszlott. Előadásom alatt gyakorlatilag csaponganom kellett, hogy valahogy fenntartsam a gyerekek érdeklődését, vagy legalábbis ne unatkozzanak, ne kérdezzék egymástól, hogy „hány óra?”.

Az előadás végén kaptam egy kérdést az egyik diáktól – ez a meghívó iskolaigazgató szerint nagy dolog. A fiatalember a következőt kérdezte: ki volt a legérdekesebb ember, akivel közelről találkoztam munkám során? „Orbán Viktor” – válaszoltam. A név hallatán üdvrivalgás tört ki (!), egy nyolcadikos diák pedig annyit mondott: „Csak a Fidesz!”

Idézet
A húsz perc alatt nem éreztem jól magam, megalázó módon folyton a gyerekek figyelméért kapkodtam – hiába mondta egyik tanuló az esemény után, hogy az enyém volt a szakmabemutatók közül a legérdekesebb.

Előadóként rendkívül rövid idő alatt elfáradtam, ezért megkönnyebbülésként éltem meg a pillanatot, amikor kiléphettem az iskola ajtaján; azt éreztem, hogy levegőhöz jutok.

Idézet
2013-ban együtt ficánkoltam a gyerekekkel az 50 perc alatt, 2023-ban izzadtam a 20 perc alatt.

A gyerekek mindkét helyszínen és időben tisztelettudóak és kedvesek voltak velem, előre köszöntek, a végén pedig megtapsoltak. Egyvalami azonban megváltozott: ezúttal kínlódnom kellett a figyelmükért.

A 2013-as előadás után együtt örültünk az oktatókkal, 2023-ban sajnálom az oktatókat.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!