HIRDETÉS

Tartalmas hétvége Csíkszentdomokoson

Kömény Kamilla 2013. augusztus 11., 16:59 utolsó módosítás: 2013. augusztus 11., 17:23

Hozzávetőleg ötezer ember fordult meg a szombaton megszervezett Csíkszentdomokosi Lovasnapon. A hétvégén emellett falunapi programok is várták a kikapcsolódni vágyókat.

Fotó: Kristó Róbert

Csíkszentdomokoson már csütörtökön kezdetét vette a falunapok programsorozata a délelőtti szentmisével és a délutáni cselgáncsbemutatóval, valamint néptánc-, illetve írtáncelőadásokkal. A pénteki sporttevékenységeket követően szombaton a lovassportok szerelmesei vehettek részt az idén harmadjára megszervezett lovasünnepen, amelyre a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal, a Felcsíki Kistérségi Társulás, valamint a társszervező Csíkiló és Krigel sportegyesületek jóvoltából került sor.

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a lovasesemény, hozzávetőleg ötezer ember látogatott el a helyi sportpályára. Már a déli hivatalos megnyitó előtt gyülekeztek az emberek, akik a sátrak árnyékába húzódva várták a kezdés pillanatát. A helyi gyermek-fúvószenekar által felcsendülő dallamok jelezték, hogy nemsokára pályára lépnek a lovak és a lovasok. A jelenlevők a zene hangjára kíváncsian keltek fel helyeikről, és közelítettek az lovasok számára elkerített pályához. Először a helyi polgármester, Ferencz Alajos köszöntötte az érdeklődőket, kifejezve örömét, hogy harmadjára is megszervezésre kerülhetett a lovas nap.

Bajkó Tibor vezette a lovas-programszámokat, előtte azonban köszöntötte a népes közönséget és a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a lovasnap megszervezése komoly csapatmunkát igényelt, megköszönte Albert Alfonz Pál főszervezőnek a befektetett energiáját. Hozzátette, reméli, hogy a látványos és összetett program révén hétfőn majd feltöltődve lát neki minden jelenlevő a heti munkának, a mindennapok megoldásra váró problémáinak.

A nap folyamán az érdeklődők láthattak díjugratást, egyes, kettes, négyes fogathajtást, lovasíjász-bemutatót és erőpróbákat is. A díjugratásra tíz fiatal nevezett be, a három fordulót követően Zsók Botond és Herceg nevű lova végzett az első helyen, őt követte Tamás Anita és Dj nevű lova, a harmadik helyezésnek pedig Sipos Noémi és Sila örülhetett. Fogathajtásban húszan mérték össze erejüket. Az egyes fogathajtók élén Florin Chiţurean, Kozma Ervin és Antal Vidor végzett, a kettes fogathajtók közül Orosz László, Romfeld Zsolt és Bartha Eduárd bizonyult a legjobbnak, amíg a négyes fogathajtók élmezőnye Romfeld Zsolt, Bodó Zoltán és Bartalis Attila sorrendben alakult.

A szombat esti koncerteket követően vasárnap kulturális programokon lehetett részt venni a községháza tanácstermében. A tervek szerint 17 órától Balázs Lajos Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúra világából című könyvét mutatják be, amit kiállításmegnyitó követ. Végül pedig Szilágyi Árpád 1956-os forradalmár visszaemlékezését hallgathatják meg az érdeklődők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS