Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szarvasmarha-kiállítás Szépvízen

Létai Tibor 2012. május 06., 13:25 utolsó módosítás: 2012. május 06., 14:26

A környék legkiválóbb szarvasmarháit vonultatták fel Szépvízen, a szombaton megrendezett kiállítás alkalmával.


A Kaszinókertben megtartott szarvasmarhamustrán ötvenkét kérődzőt csodálhatott meg a helyszínre kilátogató közönség. Az állatokat a környék településeinek – Szépvíz, Csíkszentmiklós, Ajnád, Csíkszentmihály, Delne, Borzsova, Csíkpálfalva, Csomortán – gazdái nevezték be a megmérettetésre. A szakértőkből álló bírálóbizottság összesen négy kategóriában – többször ellett, egyszer ellett tehenek, vemhes üszők, növendékek – pontozta a szarvasmarhákat, figyelembe véve a haszonállat számos jellemzőjét (kinézetét, marmagasságát, tőgyének formáját stb.).

A rendezvény alkalmával elhangzott, hogy a szarvasmarhatartás nem könnyű munka, de szép, és biztos megélhetést biztosít. Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere hangsúlyozta, ünnep és mérföldkő egy ilyen kiállítás megszervezése, amely egyfajta helyzetfelmérés, tapasztalatcsere, ugyanakkor lehetőséget biztosít értékeink bemutatására. A szarvasmarhatartás elkötelezettséget, kitartást követel, és tiszteletet a munka iránt – fogalmazott az elöljáró.  

A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvény során a gazdáik által a kifutóban végigvezetett büszkeségek tulajdonságait Sólyom Gizella állattenyésztő mérnök kommentálta, számos hasznos információt megosztva a gazdákkal és a közönséggel egyaránt.

Balogh Attila állatorvos, szervező elmondta: a kiállításon részt vevő állatok gazdái serleget, oklevelet és negyven kilogramm gabonát vihettek haza. A többször ellett tehenek között a dánfalvi Antal László kérődzője, az egyszer ellettek csoportjában a borzsovai Demeter Dezső tehene, a vemhes üszők kategóriában a jenőfalvi Antal Vidor szarvasmarhája, a növendékek közül pedig a szépvízi Silló Gábor fiatal állata lett az első helyezett. Balogh megjegyezte, a első helyezett állatok közül Silló Gábor növendékmarhája nyerte a Miss-díjat. Az állat a kitüntetés mellé egy Bajorországból hozott kolompot is kapott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS