Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Pünkösd Gyimesbükkön

Dobos László 2013. május 17., 07:47 utolsó módosítás: 2013. május 17., 09:43

Második székelyföldi zarándokhellyé vált a gyimesi volt határ melletti kontumáci kápolna és emlékhely, illetve a felújított őrház. A Székely gyors 2008-ban érkezett először a gyimesbükki volt határállomásra, azóta minden pünkösdkor szabadtéri szentmisét mutatnak be az ezeréves határnál.

Megváltoztak a Bákó megyéhez csatolt, Erdélyhez tartozó gyimesbükkiek pünkösd környéki napjai: hatodik esztendeje minden pünkösdkor zarándokok ezrei érkeznek a Gyimesekbe. Pénteken délben 12 órára érkezik meg Gyimesbükkre a Boldogasszony-vonat, innen a zarándokok gyalog vonulnak le a volt határhoz, ahol Tamás József segédpüspök megáldja az idén felállított székely kaput és tizenegy kopjafát, Hitünk és Nemzetünk kapuját, illetve az évszázadok oszlopait. A kontumáci templomban 13 és 14 óra között szentségimádás zajlik, 14 órától pedig a segédpüspök ünnepi, szabadtéri szentmisét celebrál a zarándokoknak, illetve a csíksomlyói búcsúra innen gyalog útnak induló gyimesi keresztaljának.

Pünkösdvasárnap, amikor a keresztények a Szentlélek eljöveteléről és az egyház alapításáról emlékeznek meg, a Székely gyors és Csíksomlyó-expressz egyesített szerelvénye érkezik meg a történelmi Magyarország legkeletibb pontjához. A vonatot fél 12-re várják a gyimesi vasútállomáshoz, ahonnan a zarándokok gyalog vonulnak le az ezeréves határhoz. A templomban a gyimesbükki rózsafüzér-társaság imaórájába lehet bekapcsolódni, a szabadtéri színpadon pedig a helyi Dani Gergely Általános Iskola diákjainak szabadtéri műsora, illetve a Mustármag énekegyüttes tolmácsolásában a Népemért vállalom című, Márton Áron emlékére készült zenemű hangzik el. Az ünnepi pünkösdi szentmise 13 órakor kezdődik, ennek főcelebránsa Papp László atya, a marosvásárhelyi Szent Imre Kollégium igazgatója lesz. Mise után a Rákóczi-vár aljánál álló felújított őrház elé várják a Mátyás király-mozdonyt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS