Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nyílik a megyei könyvtár

Szőcs Lóránt 2012. december 14., 17:30 utolsó módosítás: 2012. december 15., 08:19

Sok könyvtárlátogató örömére szerdától újra működőképes lesz a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. Korszerű, világos, új épület várja az érdeklődőket a Nagy Imre Általános Iskola mellett. „Nagyon meg vagyunk elégedve az új helyszínnel” – mondta portálunknak Kopacz Katalin igazgató. Számára az a legfontosabb, hogy minden részleget egy épületben lehet megtalálni. Háromnapos avatóünepséggel készülnek az intézmény átadására. 

Belépéskor tágas előtér fogad, a bejárat mellett teázót találunk. Itt lehet a folyóiratokat, a napilapokat kikölcsönözni. Az épületen minket végigvezető Kelemen Katalin könyvtáros elmondta, akár az olvasmányélményeket is – egy gőzölgő tea vagy kávé mellett – itt meg lehet osztani. Az iktatót a bejárattal szemben helyezték el, mindenkit, aki az épületbe lép, nyilvántartásba vesznek.

„Mindenkinek az adatait fel szeretnénk újítani, egy ilyen hosszú bezárás után ugyanis ez szükséges. Kérjük, hogy január végéig, február elejéig hozzák vissza a kikölcsönzött könyveket. Rendkívüli állapotot jelentett ugyanis a költözésünk, több kötetet adtunk ki az egyes személyeknek, mint máskor. Ez a mi helyzetünket is megkönnyítette, és persze az olvasóknak is jó volt. Úgy tudom, hogy 1600 személynek kölcsönöztünk könyveket, ezeket most visszavárjuk. Február középig lehet visszahozni ezeket, addig nem számolunk késedelmi kamatot” – emelte ki a könyvtáros. 

Ugyancsak a földszinten található a gyerekrészleg, ahol játéksarkot is létesítettek a kicsik számára. Minden részlegen úgy rendezkedtek be, hogy a polcos szekrények oldalára is kisebb polcokat raktak, ahol a könyvújdonságokat lehet megtalálni. A tágas tér lehetővé tette több szobanövény elhelyezését, otthonosabbá varázsolva az intézményt. Visszatérve a gyerekrészleghez, most ismét lehetőség nyílik itt a diákok számára különböző rendezvényeket szervezni. Főleg a kisiskolásokról, óvodásokról van szó, akik előzetes bejelentkezéssel a pedagógusok vezetésével mesefilmeket is nézhetnek, vagy közös foglalkozásokon vehetnek részt.

Szintén a földszinten található a dokumentációs részleg, ahol a kutatók, tudósok, helytörténészek kereshetik meg a számukra érdekes olvasmányt. Itt leljük a legrégibb könyveket is 1850-től napjainkig (az azelőtti korokban napvilágot látott kötetek már muzeális értéknek számítanak), amelyeket nem lehet hazavinni, de átböngészhetők, vagy adott esetben fénymásolni, szkennelni lehet a megfelelő szövegrészeket.

Most nem egyetlen számítógépes terem van, mint korábban, hanem minden részlegen találhatunk gépeket, és mindenütt biztosított az internethez való hozzáférés – hangsúlyozta Kelemen Katalin.

A felnőttek számára a könyvkölcsönző az első emeleten található, itt szépirodalomtól kezdve a tudományos szakkönyvekig, mindent meg lehet találni. Olvasóterem is van, ahol a kézikönyveket, lexikonokat, esetleg a könyvcímeket, bibliográfiát lehet keresni. Számítógépes nyilvántartás az 1993-tól napjainkig kiadott kötetekről létezik, a többi könyvcím, illetve tartalmi kivonat feldolgozása még zajlik. Ami még újdonságnak számít, hogy bővül a nyitvatartási idő, vagyis reggel nyolctól este nyolcig lehet kölcsönözni.

A második emeleten az irodák találhatók, ott csak a hivatalos ügyek intézése történik.

Az említetteken kívül a könyvkedvelők egy harminc-ötven férőhelyes előadótermet is használhatnak. Az épület alagsorában található helyiségben kisebb értekezleteket, könyvbemutatókat, avagy csoportos foglalkozásokat lehet tartani, persze előzetes bejelentkezéssel. Másfelől kiállításokat is lehet itt berendezni. Ugyancsak az alagsorban van a könyvkötöde.

„Azt szeretnénk, ha a könyvtárunk nemcsak olvasóteremként vagy könyvkölcsönzőként működne, hanem egyben a tartalmas kikapcsolódásnak is helye lenne” – összegzett Kelemen Katalin.
Ezt az álláspontot talán alá is támasztja az a tény, hogy háromnapos rendezvénnyel készülnek a könyvtáravatóra.

Könyvtáravató ünnepi program (december 18–20.)
Kedd: 17 óra: Megnyitó ünnepség – köszöntőbeszédek, szalagvágás. Ezt követően a Bookart Könyvkiadó ajándékkönyvcsomagot ad át a Kájoni János Megyei Könyvtárnak. Közreműködik a Codex régizene-együttes.

Szerda: 11–14 óra: Merre van a kincses sziget? – irodalmi játékok, mozgalmas együttolvasás 3. és 4. osztályos, valamint és 5-től 8..osztályos gyerek csoportoknak Lázok Klárával, a marosvásárhelyi Teleki – Bolyai Könyvtár osztályvezetőjével (a foglalkozásokra a csoportok előzetes bejelentkezése szükséges).
17 óra: a Székely Könyvtár sorozat újabb öt kötetének bemutatója a Hargita Kiadóhivatal szerkesztőinek közreműködésével.
19 óra: Karácsonyi egyházi énekek a Kájoni János Cantionale Catholicum című énekgyűjteményéből. Előadók: Györfi Erzsébet, Elekes Emőke és Molnár Anna.

Csütörtök:
11–14 óra: Karácsonyi készülődés a könyvtárban gyermekeknek – a foglalkozásokat Róth András Lajos történész, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának munkatársa és Nagy-György Erika, a Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárosa vezeti.

17 óra: Babák székely népviseletben – Tankóné Péter Mária Terézia csíkmadarasi nyugalmazott tanítónő saját kezűleg varrott, székely népviseletbe öltöztetett babáinak kiállítása. A bölcsőtől a sírig – Oláh-Gál Elvira újságíró beszélget egy csésze tea mellett Tankóné Péter Mária Teréziával néprajzi tárgyú könyveiről

19 óra: Bemutatkozik a Székely Konyha, a Hargita Népe napilap gasztronómiai melléklete. Receptcsere és székelyföldi karácsonyi fogások kóstolója. Meghívottak: Isán István Csongor igazgató-főszerkesztő és Jánossy Alíz felelős szerkesztő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
24 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS