Kozán István

Kozán István

Borboly máshol csökkentené a bürokráciát

2024. július 05., 11:152024. július 05., 11:15

2024. július 05., 11:532024. július 05., 11:53

Teljes zavart okozott bennünk Borboly Csaba ősszel leköszönő tanácselnök leépítésekkel kapcsolatos kérdéseinkre adott válasza. Nem tudtuk eldönteni, hogy most akkor az általa felpumpált intézményről, vagy úgy általában a romániai közintézményekről mondja-e el a lesújtó véleményét.

Hargita Megye Tanácsának 2008 óta tisztségben lévő elnökét azért kerestük fel, mert fontosnak tartottuk őt is megszólaltatni a kormány által kierőltetett, az önkormányzatokat érintő tízszázalékos leépítésekkel kapcsolatban.

Meg is érkezett a kérdéseinkre írásban küldött válasza. Egyik mondatában a következőképpen fogalmazott: „Sajnos Romániában ilyen populista, »nesze semmi fogd meg jól« intézkedések sokaságával kell megküzdeni. Ahol a kormány nem veszi figyelembe, hogy valahol van teljesítmény vagy sincs, van szükség vagy sincs. Képtelenek a lakossághoz közeli, a szubszidiaritás elvét betartó döntéseket meghozni. Romániát nemcsak a bürokrácia öli meg, hanem a buta politikusok népszerű eszköze is, a »fűnyíró elv«, vagy ahogy köznyelvben használatos »nyulat bokrostól« döntési, büntetési mechanizmus.”

Nos, már ennél az okfejtésénél elakadtunk, hiszen maga Borboly épített fel az elmúlt másfél évtized alatt egy olyan mamutintézményt – 240 alkalmazottal –, amire tökéletesen ráillik az a jellemzés, amit ő a romániai közállapotok kapcsán adott.

Na, de ha még mindig lennének kétségeink, olvassuk tovább a tanácselnök gondolatait: „Csökkenteni nem az önkormányzatoknál kellett volna, hanem a rengeteg bürokráciát növelő, a saját fontosságuk alátámasztásával elfoglalt hivatalokat, ügynökségeket és hatóságokat, amelyek más országban, EU-ban nem is léteznek. Lehetett volna csökkenteni nemcsak a költségvetési kiadásokat, hanem a magánvállalatok, vállalkozók és az emberek adminisztratív költségeit is, jelentősen!”

Miután az elnök jól kidühöngte magát, rátért a megyei tanácsot ért világrengető változtatások ecsetelésére. Például: „Az egyik legfontosabb változás, hogy a korábbi vezérigazgató funkciók mindegyikét (director general) megszüntettük, igazgatói funkciókká alakultak át. Ennek következménye, hogy a vezérigazgatóságok (direcție generală) igazgatóságokká alakultak, amelyek így kisebb létszámmal és átszervezett munkakörrel működnek tovább. A jogi igazgatóságból jogi osztály lett.”

Mi már ezzel is megelégedtünk volna, ő azonban így folytatta: „További változás, hogy az irodavezetői állásokat is meg kellett szüntetni, illetve a vezető funkciók számát is szigorúbban korlátozza a törvény. A korábbi 25 vezető tisztségből 6 megszűnt (3 betöltetlen tisztség megszűnt, 3 pedig átalakult végrehajtói állássá). Ezzel együtt 3 irodát is felszámoltunk: az elemző irodát, a digitalizáció irodát és az elnöki ellenőrzési testületét (corp control).”

Láss csodát: amióta nyilvánvalóvá vált, hogy ősztől már nem ő fogja vezetni Hargita Megye Tanácsát, azonnal kiderült, hogy a sok vezérigazgató és vezérigazgatóság, illetve az elemző iroda mellett az elnöki ellenőrzési testületre sincs szükség.

Mondjuk az továbbra sem világos, hogy eddig miért kellettek ezek az intézmények – az elnöki ellenőrzési testület tagjainak talán belső jelentéseket kellett írniuk arról, hogy mivel foglalkoznak a tanácselnök leendő kihívói.

Az eddig sem volt titok, hogy Borboly Csaba egy rendkívül költséges apparátust működtet, ráadásul közpénzből. Két évvel ezelőtt például tételesen utánanéztünk ennek, és kiderítettük, hogy mind Kovászna, mind pedig Maros megye tanácsa a Hargita megyei számnak (20 százalék) alig felét, 10 százalék alatti arányt fordít a megyei önkormányzat működtetésére. Akkor azt is megvizsgáltuk, hogy

egy lakosra visszaosztva személyi költségek tekintetében Hargita kétszer többet költ, mint Maros Megye Tanácsa (Hargita 83 lej, Kovászna 67 lej, Maros 30 lej).

Az elbocsátások, illetve szervezeti átalakítások mindig családokat érintenek, ezért hosszú távú következményekkel járnak. Az azonban jó hír, hogy a megyei tanácsnál, illetve annak alintézményeinél addig tudták csűrni-csavarni a dolgokat, amíg megoldották, hogy gyakorlatilag senkit sem kellett utcára tenni. A legtöbb esetben ugyanis mindössze munkaviszony-átalakításra vagy -módosításra (esetleg nyugdíjazásra) volt szükség.

Az októberi hatalomátvétellel kétségtelenül új korszak kezdődik Hargita Megye Tanácsánál: több irodaajtóra is új nevek és beosztások fognak felkerülni. Most már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy a fehér ház új ura mennyire fog megbirkózni azzal a traumával, hogy vezérigazgatók helyett csak igazgatókkal lesz kénytelen együtt dolgozni.

Remélhetőleg ezeken hamar túlteszi magát.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!