Létszámcsökkentési megoldás Hargita Megye Tanácsánál: vezérigazgatóságokból igazgatóságok lettek

Létszámcsökkentési megoldás Hargita Megye Tanácsánál: vezérigazgatóságokból igazgatóságok lettek

Fotó: Gábos Albin

Főként a kulturális intézményektől bocsátottak el néhány munkatársat, többségében azonban átszervezéssel, munkakörök újraosztásával, vezetői pozíciók megszüntetésével oldották meg az önkormányzatok és alintézményeik a kormány által előírt 10 százalékos létszámcsökkentést Hargita megyében. A vezérigazgatói, irodavezetői posztok felszámolásával egyidőben néhány érintettnek csökkenni fog a fizetése.

Barabás Hajnal

2024. július 05., 10:152024. július 05., 10:15

2024. július 05., 10:512024. július 05., 10:51

Hargita Megye Tanácsa apparátusának kerete a korábbi 241 állásról 219-re csökkent – tudtuk meg a megyei önkormányzattól. A kormány írta elő 10 százalékos létszámcsökkentést a közhivatalokban, a végrehajtási határidőt pedig június 30-ával szabta meg.

Hargita Megye Tanácsánál ezt az előírást úgy oldották meg, hogy nem kellett egy munkatársat sem elbocsássanak.

„Az álláskeret ugyan csökkent, de nem került sor elbocsátásra” – válaszolták a Székelyhon érdeklődésére. Hozzátették, amióta megjelent a jogszabály, megkeresték a legemberségesebb lehetőségeket a csökkentésre.

Idézet
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy részüket kérésükre áthelyeztünk különféle megyei kormányzati hivatalokhoz, polgármesteri hivatalokhoz, akadt olyan is, akinek segítettünk felkészülni, hogy más intézményben vizsgázhasson egy állásra. Ugyanakkor több kolléga nyugdíjba vonult, és habár a törvény engedte volna, hogy maradjanak még dolgozni, megegyeztünk, hogy ezt most nem lehet, az így felszabadult állásokat pedig nem hirdettük újra”

– részletezték.

Fontos változások

Ezzel párhuzamosan a Hargita Megye Tanácsánál további fontos változtatásokat vezettek be:

a korábbi vezérigazgatói funkciók mindegyikét megszüntették, igazgatói funkciókká alakították át.

„Annak következményeként, hogy a vezérigazgatóságok igazgatóságokká alakultak, kisebb létszámmal és átszervezett munkakörrel működnek tovább” – jegyezték meg. Továbbá a jogi igazgatóságból jogi osztály lett, tudtuk meg. Ugyanakkor szintén változás, hogy

az irodavezetői állásokat is meg kellett szüntetni, illetve a vezetői funkciók számát is szigorúbban korlátozta a törvény.

„A korábbi 25 vezető tisztségből 6 megszűnt, ezek közül 3 betöltetlen tisztség volt, 3 pedig átalakult végrehajtói állássá. Ezzel együtt 3 irodát is felszámoltunk: az elemző irodát, a digitalizáció irodát és az elnöki ellenőrzési testületét (corp control)” – sorolták a szerkesztőségünknek küldött tájékoztatásban.

Az új szervezeti és működési szabályzatot egyébként a megyei önkormányzati képviselő-testület legutóbbi soros ülésén fogadták el.

A megyei önkormányzathoz tartozó alintézményeknél is előírás volt az állások keretének 10 százaléknyi csökkentése.

Idézet
Ezekben az intézményekben összesen 14 állás szűnt meg, esetenként munkaviszony-átalakulást, illetve -módosulást, vagy teljes megszűnést is eredményezve”

– fogalmazott Hargita Megye Tanácsának sajtóosztálya.

Az alintézmények közé tartozik többek között a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Hargita Kiadó, a Hargita Népe Lapkiadó, a Vámszer Géza Népművészeti Iskola, a Kájoni János Megyei Könyvtár, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, a Hargita Megyei Nevelési és Tanácsadás Erőforrás Központja, Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata, a Hargita Megyei Személynyilvántartó Igazgatóság. Utóbbi két intézmény mentesült az átszervezés alól.

Galéria

Fotó: Gábos Albin

A Hargita Megye Tanácsától kapott válasz szerint – amely Borboly Csabának, az ősszel leköszönő tanácselnök e-mail-címéről érkezett –

az állásokat csökkenteni nem az önkormányzatoknál kellett volna, „hanem a rengeteg bürokráciát növelő, a saját fontosságuk alátámasztásával elfoglalt hivataloknál, ügynökségeknél és hatóságoknál”.

Mint fogalmaznak, így lehetett volna csökkenteni nemcsak a költségvetési kiadásokat, hanem a magánvállalatok, vállalkozók és az emberek adminisztratív költségeit is, jelentősen.

Egyre több a feladat, kevesebb az ember

Ferencz Angélát, Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjét is megkerestük, aki elmondta, hogy alintézményüknél nem kellett elbocsátaniuk senkit.

Idézet
Nyugdíjba vonult egy kollégánk, ezt az adminisztrátori állást felszámoltuk, ezzel a törvénynek megfelelően csökkentettük az állások 10 százalékát”

– magyarázta. Hozzátette, ez az intézkedés viszont megnehezíti az intézmény munkáját, még annak ellenére is, hogy várhatóan ősztől elköltözik az intézményük a jelenlegi székhelyéről, mivel fel fogják újítani az ingatlant (a régi fogászat épületét), így nem kell majd az épületet ügykezelniük. Ezt leszámítva egyre nagyobb volumenű munkát végeznek.

Idézet
Nem csökkenek a feladatok, egyre többet kell teljesítsenek az emberek, növekszik a teher, miközben ez nem mutatkozik meg a fizetésben”

– mutatott rá a visszásságra az igazgató. Az állások megszüntetésével, vagy az alkalmazások befagyasztásával egyre kevesebb alkalmazottal kell helytállniuk, miközben egyre több a rendezvény, egyre nagyobbak a kihívások. Jelenleg a kulturális központnál 11-en dolgoznak.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság részéről pedig arról beszélt, hogy nekik is strukturális átszervezést kellett végrehajtaniuk, azonban nem kellett elbocsátaniuk senkit.

Idézet
Jelenleg 750 alkalmazottal dolgozunk, azonban még így is sok állásunk betöltetlen, hiány van a szakemberekből, többek között pszichológusokra, szociális munkásokra volna szükségünk”

– jegyezte meg. Hozzátette, így nemhogy leépítéseket végeznek, hanem éppen a kulcspozíciókba keresik az embereket.

Többnyire betöltetlen állásokat számoltak fel

A csíkszeredai önkormányzatnál ugyancsak nem volt szükség elbocsátásokra, átszervezéssel megoldották a helyzetet.

„Nem kellett senkit elbocsátanunk, mert olyan állásokat szüntettünk meg, amelyek nem voltak betöltve” – osztotta meg érdeklődésünkre Karda Róbert is, Csíkszentdomokos polgármestere. Mint magyarázta,

az önkormányzatnak kevesebb alkalmazottja van, mint amennyit a község számára jóváhagyott alkalmazotti keretszám megenged, így elég volt a 10 százalékos csökkentéshez két betöltetlen állás megszüntetése.

Szántó László, Csíkkozmás polgármestere elmondta, nem kellett elküldeni senkit az önkormányzattól, viszont

az adminisztratív és a pénzügyi osztályon számoltak fel posztokat, ami a későbbiekben hátrányosan érheti az önkormányzatot, hiszen egyre több a feladat.

Nem tudjuk, hogyan lesz – jegyezte meg. Jelenleg 27-en dolgoznak a csíkkozmási községházán.

Pálfalván viszont érvágás volt a községnek, hogy egy könyvtárosi állás megszűnt.

4 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 04., csütörtök

Kiszámíthatatlanok a reptéri késések, Marosvásárhelyen enyhíteni próbálnak a gondokon

A marosvásárhelyi reptéren is vesztegelt az elmúlt napokban egyszerre hétszáz utas, indulásra várva. Peti András, a reptér igazgatója szerint bár nem rajtuk múlik a járatok törlése, vagy késére, igyekeznek a lehető legjobb körülményeket biztosítani.

Kiszámíthatatlanok a reptéri késések, Marosvásárhelyen enyhíteni próbálnak a gondokon
2024. július 04., csütörtök

Napi cukiság: kiskutyákat mentettek a kanálisból a tűzoltók

Két, kanálisba esett kiskutyát mentettek meg a tűzoltók Segesváron, csütörtök délután.

Napi cukiság: kiskutyákat mentettek a kanálisból a tűzoltók
2024. július 04., csütörtök

Kilenc méter mély kútból mentettek ki egy férfit, súlyos az állapota

Kútba zuhant férfit mentettek ki a tűzoltók csütörtök délután a Gödemesterházához tartozó Csobontányon. Az áldozat ugyan lélegzett, amikor kiemelték, de nem volt eszméleténél. A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Kilenc méter mély kútból mentettek ki egy férfit, súlyos az állapota
2024. július 04., csütörtök

Több mint ötszázan óvták meg a képességvizsga eredményeit Maros megyében

Maros megyében 532 óvást nyújtottak be csütörtökön 12 óráig azok, akik elégedetlenek voltak a nyolcadikos képességvizsga eredményeivel.

Több mint ötszázan óvták meg a képességvizsga eredményeit Maros megyében
2024. július 04., csütörtök

Benczúr Gyula-emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson

Székelyudvarhely után vasárnaptól a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban is kiállítják a 19. századi magyar festészet egyik jelentős alakjának, Benczúr Gyula mintegy ötven alkotását.

Benczúr Gyula-emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson
2024. július 04., csütörtök

Esőben, sárban, de annál jobb hangulatban kezdődött a Vibe Feszitvál

Napsütés helyett sártenger fogadta a Marosszentgyörgyre érkezőket, ez azonban nem szegte kedvét a korán érkező fesztiválozóknak: előkerültek a gumicsizmák és esőkabátok, a rég látott barátok és a nagy mosolyok is.

Esőben, sárban, de annál jobb hangulatban kezdődött a Vibe Feszitvál
2024. július 04., csütörtök

Alcsíkon tesztelnek a ralisok, szombaton útlezárás lesz

Ralisok tartanak edzéseket szombaton, július 6-án Csíkszentkirály és Csíkszentimre területén. Emiatt az egyik alcsíki erdei utat lezárják a forgalom elől.

Alcsíkon tesztelnek a ralisok, szombaton útlezárás lesz
2024. július 04., csütörtök

Problémákat okoz a pofátlan parkolás a székelyudvarhelyi kórháznál

Visszatérő probléma a székelyudvarhelyi városi kórház területén a parkolás, gyakran a mentőautó és más beszállítók útját is elállják az ott állomásozó gépjárművek, hiába vannak útburkolati jelek, amelyek jelzik, hová szabad és hová nem lehet leparkolni.

Problémákat okoz a pofátlan parkolás a székelyudvarhelyi kórháznál
2024. július 04., csütörtök

Fél év után újra járható a Baróti Szabó Dávid utca Székelyudvarhelyen

Újra ráengedték a forgalmat a székelyudvarhelyi Baróti Szabó Dávid utcára, melynek jelentős szerepe van a városközpont forgalmának tehermentesítésében.

Fél év után újra járható a Baróti Szabó Dávid utca Székelyudvarhelyen
2024. július 04., csütörtök

Választás a nemzeti ünnepen: sosem volt még ilyen

Három egymást követő novemberi és decemberi hétvégén rendezik meg a voksolást: a kormánypártok csütörtökön megállapodtak arról, hogy mikor tartják a parlamenti-, illetve elnökválasztást.

Választás a nemzeti ünnepen: sosem volt még ilyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!