Székelyhon.ro
2017. február 26., vasárnap; Ma Edina napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Ami a kolbászkerítésnél is jobb: mézeskalácsváros Ami a kolbászkerítésnél is jobb: mézeskalácsváros

Péter Beáta | 2017.01.05. [11:39]

Színes cukormázzal bevont mézeskalácsházak, apró virágcserepek és karácsonyfa, cukormázból formázott hóember, fényfüzérek, kisautó és még egy kutya is „szalad” át a téren: mesebeli miniatűr városkát készített Bakó Szabolcs, aki most kisgyerekeknek ajánlja fel a művét.

Bako Szabolcs gn 006_bBakó Szabolcs úgy véli, ebben a szakmában fontos a türelem

A csíkszeredai ifjú cukrász közgazdaság szakon végzett, három évvel ezelőtt kezdett komolyabban foglalkozni a cukrászmesterséggel. Nem volt újdonság számára, hisz gyakorlatilag belenőtt a szakmába, ötéves volt, amikor a szülei megnyitották első cukrászdájukat Csíkszeredában 1995-ben. Sokat tanult édesanyjától, Kornéliától és édesapjától, Bakó Lajos mestercukrásztól, aztán tavaly megszerezte ő maga is a cukrászdiplomát. „Régebb nem vonzott annyira a cukrászat, csináltam, hogy segítsek a szüleimnek, aztán három évvel ezelőtt tudatosult bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, és van tehetségem hozzá. Így komolyabban hozzáfogtam elmélyíteni ez irányba a tudásomat, tanfolyamokra kezdtem járni” – elevenítette fel a kezdeteket Bakó Szabolcs.

Bako Szabolcs gn 004_b

Kérdésünkre, hogy van-e kedvenc süteménye, azt válaszolta, hogy csak készíteni szereti őket, megenni nem. „Kóstolni muszáj, korán reggel azzal kezdődik a napom, hogy sütiket, krémeket kóstolok, de igazából nincs kedvencem. Főként a dekorációt szeretem elkészíteni a tortákon, a formatorták az én világom. A szeletes sütik nem vonzanak még. A torták elkészítéséhez sok idő és türelem kell, de rengeteg pozitív visszajelzést kapok, fotókat küldenek a szülők, miként örvendtek a gyerekek a szülinapi tortának, és ez biztatást ad, hogy haladjak tovább ezen az úton.”

Bako Szabolcs gn 003_b

Az első mézeskalácsházat három évvel ezelőtt készítette el, és akkor döntött úgy, hogy egy komplexebb, impozánsabb dekorációt alkot az egyik cukrászdájukba. Az első házat egy másik, még nagyobb követte, és lassan egy egész város bontakozott ki. „Minden évben szeretnék újat készíteni, a tavalyi sem maradt meg. Eszembe jutott, hogy hátha valaki örülne ennek, és megőrzi. Úgy gondoltam, hogy a legjobb az lenne, ha óvodásokhoz vagy kisiskolásokhoz kerül, ezért intéztem felhívást a szülőkhöz és pedagógusokhoz a Facebookon. Már most sok jelentkező van” – avatott be a részletekbe Szabolcs.

Bako Szabolcs gn 002_b

A mézeskalácsváros elnyerésének feltétele, hogy az adott óvodai csoport vagy kisiskolás osztály minden tagja rajzolja le, hogy milyennek képzeli el a születésnapját vagy a születésnapi tortáját. Az alkotásokat január 30-ig lehet bevinni a Bakó cukrászdába (Vörösmarty Mihály u. 38. sz.). „Szeretném, ha az adott közösségből mindenki kivenné a részét a munkából, és együtt, igazi csapatként törekednének a város elnyerésére” – hangsúlyozta az ötletgazda.

Bako Szabolcs gn 001_bNemsokára egy gyerekcsoport örvendhet a mézeskalácsvárosnak

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
AnikoG
2017.01.05., csütörtök [12:28]
Gratulalok! Nagyszeru ez a pozitiv hozzaallas es lendulet. Csak igy tovabb!
Hozzászólások1