HIRDETÉS

Johannis kihirdette a 102 illeték eltörléséről szóló törvényt

Székelyhon 2017. január 06., 17:01 utolsó módosítás: 2017. január 06., 17:52

Klaus Johannis államfő kihirdette pénteken a 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvényt. Liviu Dragnea, a PSD elnöke üdvözölte a törvény kihirdetését.

A képviselőház december 28-án elutasította az államfőnek a jogszabály újratárgyalására vonatkozó kérését. 174 képviselő támogatta, 85 honatya ellenezte az újratárgyalási javaslat elutasítását – számol be az Agerpres.

Előzőleg az alsóház költségvetési szakbizottsága elfogadott egy módosító javaslatot, amelynek értelmében a jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónap első napjától lép érvénybe.

Klaus Johannis államfő november 15-én alkotmányossági kifogást emelt a törvény ellen. Johannis azt kifogásolta a törvényben, hogy megszünteti a rádió- és televízió-illetéket, amelyet a lakosság fizetett a villanyszámlán feltüntetett illetékként. Az így befolyt pénzből biztosították az állami Román Televízió és Román Rádiótársaság költségvetésének jelentős részét.

A két intézmény alkalmazottai tiltakoztak az intézkedés ellen, ugyanis a törvényt kezdeményező, a román kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) a továbbiakban úgy akarja finanszírozni a közmédiát, hogy az állami költségvetésből közvetlenül utalják majd ki a rádió és a televízió éves költségvetését.

Az újságírók szerint így csorbulhat a két közintézmény függetlensége, és a pártoknak nagyobb lehetőségük lesz beavatkozni a televízió és rádió műsorszerkesztési politikájába. Az illeték eltörlése ellen romániai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak.

A taláros testület elutasította keresetét, és úgy döntött, nem sérti az alaptörvényt a 102 illeték eltörlését előíró jogszabály, amely – többek között – a rádió- és televízióilleték eltörlésére is kiterjed.

Dragnea üdvözölte a törvény kihirdetését

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a képviselőház elnöke üdvözölte pénteken, hogy Johannis kihirdette a törvényt – számol be az Agerpres. „Üdvözlöm, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdette a 102 nem adójellegű illeték eltörlését előíró törvényt. A törvény előírásait már január 1-jétől alkalmazni lehetett volna, ha megértik, hogy a bürokráciát csökkentő intézkedésekről van szó, amely annak a jele, hogy az állam tiszteli az állampolgárait. Amint arról már beszámoltam, a költségvetés-tervezet, amelyet a kormány a parlament elé terjeszt, figyelembe veszi ezen illetékek eltörlését, valamint a többi, általunk elfogadandó intézkedés hatásait” – írta Facebook-bejegyzésében Dragnea.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS