A számvevőszék szerint az államot illeti a patikák által kialkudott gyógyszerárkedvezmény

A számvevőszék szerint az államot illeti a patikák által kialkudott gyógyszerárkedvezmény

A számvevőszék szerint a patikák nem tarthatják meg a kialkudott kedvezményt. Képünk illusztráció

Fotó: Veres Nándor

Nagy felháborodást keltett a gyógyszertárak működtetői körében az a nemrég meghozott bírósági döntés, amelynek értelmében a patikák által 2015 óta eladott gyógyszerek referenciaára és a forgalmazókkal kialkudott ár közti különbözetet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vissza kellene követelje a gyógyszertáraktól. A gyógyszerészek szerint az intézkedés törvénytelen, és az ügy következménye az lehet, hogy összeomlik az amúgy is akadozó gyógyszerellátás.

Széchely István

2022. július 28., 09:012022. július 28., 09:01

A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék nemrég meghozott döntése értelmében évek óta hibásan számolja el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) a kedvezményes gyógyszerek árát a patikáknak, ugyanis az egészségbiztosító az egészségügyi minisztérium által megszabott árat fizeti ki a gyógyszertáraknak, pedig – a számvevőszék szerint – le kellene vonni az árból az esetleges árkedvezményeket, amelyeket a patikák kialkudtak a nagybani gyógyszerforgalmazókkal.

Az elszámolással kapcsolatos ügy – amelyben nemrég a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék hozott ítéletet – előzménye 2016-ig nyúlik vissza. Akkor tartott ugyanis ellenőrzést a számvevőszék az egészségbiztosítási pénztárnál, kifogásolva a gyógyszerek elszámolási módját. A CNAS megfellebbezte a számvevőszéki ellenőrzés eredményét, így került később a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék elé az ügy, amely

nemrég meghozott ítéletében elutasította az egészségbiztosítási pénztár fellebbezését.

Az ítélet nyomán a CNAS hét évre visszamenőleg bekéri a gyógyszertáraktól a gyógyszereladásokra vonatkozó adatokat. Az államilag támogatott gyógyszerek árát, az úgynevezett referenciaárat az egészségügyi minisztérium szabályozza, hatóanyagok szerint előírva a készítmények maximális értékét. A patikák ezen az áron számlázták le a gyógyszereket az egészségbiztosítónak, de

a számvevőszék szerint az államot illeti a patikák által a nagybani gyógyszerforgalmazókkal kialkudott árkedvezményből származó bevétel is.

Az ítéletet törvénytelennek tartják a gyógyszertárak működtetői és a gyógyszerészkamara, utóbbi az illetékes hatóságok közbelépését követeli a helyzet központi szintű megoldása érdekében.

„Ez egyszerűen nem törvényes”

„Ez egyszerűen nem törvényes, ezt nem lehet megtenni. Mi senkit az égegyadta világon meg nem károsítottunk, mi ezekért a pénzekért megdolgoztunk és befizettük az adót utána” – hangsúlyozta az üggyel kapcsolatban megkeresésünkre Melles Melinda. A Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke elmondta, a gyógyszertárak a meghatározott árú gyógyszerek elszámolásakor is a törvényt betartva jártak el mindvégig az említett időszakban, nem is tehettek volna másként, hiszen a havi kimutatásokat ellenőrzik az egészségbiztosítási pénztárnál, és ha hibásak, a gyógyszertár csak a korrekció után állíthatja ki a számlát, amely alapján megkapja a kedvezményes receptekre kiadott gyógyszerek árát. Ráadásul az elektronikus egészségügyi rendszer, a SIUI nyilvántartása sem fogad el más gyógyszerárat, csak az egészségügyi minisztérium által meghatározott értéket. Melles Melinda rámutatott: ha ő ki tudja alkudni az árkedvezményt a nagybani gyógyszerforgalmazóval, ha akarná se tudná bevezetni a kedvezményes árat a rendszerbe, mert az hibaüzenetet írna ki, tehát

technikailag is lehetetlen lett volna a számvevőszék által szabályosnak tartott módszer szerint elszámoltatni a gyógyszerek árát.

De méltányos sem lett volna, hiszen ahhoz, hogy egy gyógyszertár árkedvezményt kapjon, kockázatot kell vállalnia: nagyobb tételben kell gyógyszert vásároljon és azt már a vásárláskor ki kell fizesse. Nagyon igazságtalan volna, hogy az állam kapja meg a kialkudott kedvezmény értékét is, miközben a gyógyszertár vállalja a kockázatot, és ha nem tudja eladni a gyógyszereket, a veszteség mellett még a megsemmisítés költségeit is a patika fizesse – hangsúlyozta Melles Melinda.

Idézet
Ezek a kedvezmények nélkül nem tud működni egy patika. Az egészségügyi minisztérium által megállapított árrés-százalékokból nem jönnek ki a működtetési költségek és a fizetések. Ezt magunknak kell kigazdálkodjuk, és ezekből a kedvezményekből működik egy gyógyszertár, már amennyire tud

– magyarázta.

Ha az érintett hatóságok nem találnak megoldást a kialakult helyzetre, az egy dominószerű hatást fog elindítani, tovább romlik az amúgy is akadozó gyógyszerellátás, tömegesen kényszerülnek majd bezárásra a patikák, katasztrofális és előre kiszámíthatatlan lesz az intézkedés következménye a megyei gyógyszerészkamara elnöke szerint. Melles Melinda biztos benne, hogy

a gyógyszertárak többsége nem fog fizetni és perre viszi az ügyet, azaz bepereli az egészségbiztosítási pénztárt.

Még a kedvezményekről szóló kimutatást sem tudják elkészíteni, hiszen évekbe telne a 2015 óta általuk kiadott kedvezményes gyógyszerreceptek alapján kiszámolni az összegeket, ráadásul a felírásra vonatkozó három éves elévülési idő miatt lehet, hogy sok patikában már meg sincsenek a régebbi nyilvántartások – véli.

Perek ezreire számít a gyógyszerkamara

A gyógyszertárak működtetői szeptember végére kell elkészítsék az említett kimutatásokat – tudtuk meg Duda Tihamértől. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója elmondta, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék a számvevőszék javára döntött az ügyben, amelyben egyébként az egészségbiztosító és a gyógyszerészek érdekképviselete egy oldalon állt, így a számvevőszék követelése vált jogerőssé.

Idézet
Egyelőre annyi történt, hogy mi kiküldtünk egy értesítést azoknak a gyógyszertáraknak, amelyekkel szerződéses viszonyban állunk, hogy számolják ki ezeket az értékeket. Szeptember vége az a határidő, ameddig ennek a felkérésnek eleget kell tegyenek

– közölte az egészségbiztosítási pénztár vezetője.

A témával kapcsolatban az Országos Gyógyszerészkamara is kiadott egy közleményt múlt héten. Ebben felszólítják az érintett hatóságokat, hogy találjanak központi szintű megoldást a problémára, hogy elkerülhető legyen a gyógyszertárak egy részének a csődbe jutása. „Ebben a példátlan helyzetben a gyógyszertárak egy intézményi konfliktus áldozatai egy olyan jogszabály értelmezésében, amelyet mindeddig az egész gyógyszerellátási rendszer ugyanúgy értelmezett és alkalmazott, beleértve az egészségügyi minisztériumot és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt is” – írják a közleményben, amelyben arra is kitérnek, hogy bírósági perek ezrei várhatók országszerte az intézkedés miatt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Narancssárga riasztás: záporok, zivatarok és jégeső is várható hétfőn

Két székelyföldi és tizenhat másik megyére is narancs jelzésű (másodfokú) viharjelzést adott ki hétfő délutánra az Országos Meteorológiai Igazgatóság. További tizenegy megyében sárga riasztás van érvényben.

Narancssárga riasztás: záporok, zivatarok és jégeső is várható hétfőn
2024. június 09., vasárnap

A CURS-Avangarde exit-pollja szerint az RMDSZ-nek megvan az öt százaléka

A CURS-Avangarde által végzett exit-poll eredmények szerint az európai parlamenti választásokra a PSD-PNL koalíció jelöltjeinek listája a szavazatok 54 százalékát kapta, míg az AUR jelöltjei a szavazatok 14 százalékát. Az RMDSZ 5 százalékon áll.

A CURS-Avangarde exit-pollja szerint az RMDSZ-nek megvan az öt százaléka
2024. június 09., vasárnap

Megsértették a választási törvényt, 5-5000 lejes bírságot kapott a Realitatea Plus és az Antena 3 CNN

Egyenként 5000 lejre bírságolta vasárnap az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a Realitatea Plus és az Antena 3 CNN hírtelevíziót a választási időszakra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

Megsértették a választási törvényt, 5-5000 lejes bírságot kapott a Realitatea Plus és az Antena 3 CNN
2024. június 09., vasárnap

Választási nagyüzem Európa-szerte

Vasárnap nemcsak Romániában, hanem az Európai Unió huszonegy országában tartanak választást – többek között Magyarországon is.

Választási nagyüzem Európa-szerte
Választási nagyüzem Európa-szerte
2024. június 09., vasárnap

Választási nagyüzem Európa-szerte

2024. június 09., vasárnap

Halálosan megfenyegette egy jelölt a körzeti választási iroda elnökét – őrizetbe vették

Hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vették a helyhatósági választásokon induló egyik brassói jelöltet – adta hírül a brassói ügyészség.

Halálosan megfenyegette egy jelölt a körzeti választási iroda elnökét – őrizetbe vették
2024. június 09., vasárnap

Országszerte 11 lehetséges választási bűncselekményt vizsgál a rendőrség

Vasárnap 11 lehetséges választási bűncselekmény ügyében indított vizsgálatot a rendőrség – számolt be a belügyminisztérium szóvivője.

Országszerte 11 lehetséges választási bűncselekményt vizsgál a rendőrség
2024. június 09., vasárnap

Nem szégyenkezhet az ötven százalékon felüli részvételi aránnyal Székelyföld

Hargita megyében a szavazásra jogosultak 52,23 százaléka adta le voksát a helyhatósági választáson, míg Maros megyében 53,98 százalékos volt a részvétel. Kovászna megyében a választópolgárok 51,42 százaléka ment el szavazni reggel 7 és este 10 óra között.

Nem szégyenkezhet az ötven százalékon felüli részvételi aránnyal Székelyföld
2024. június 09., vasárnap

Orbán Viktor: a választás tétje összeurópai: háború vagy béke

Ez az első olyan európai választás, amikor van egy olyan téma, amely áthúzódik a tagállamok szinte mindegyikén: mindegyik országban a háborúról szól a kampány, ez most összeurópai kérdés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor: a választás tétje összeurópai: háború vagy béke
2024. június 09., vasárnap

Közelíti az országos részvételi arányt a székelyföldi is

A szavazásra jogosultak 8,90 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon reggel 10 óráig, az EP-választások részvételi aránya pedig 8,71 százalékos.

Közelíti az országos részvételi arányt a székelyföldi is
2024. június 09., vasárnap

A választás reggeléig 665 incidensről érkezett bejelentés a rendőrséghez

Az elmúlt 24 órában 665 választási incidensről érkezett bejelentés a rendőrséghez, amelyek 14 százalékának kivizsgálása még folyamatban van - jelentette ki vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján a belügyminisztérium szóvivője.

A választás reggeléig 665 incidensről érkezett bejelentés a rendőrséghez
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!