HIRDETÉS
Fazakas László 2017. december 01., péntek

A törvényhozók a könnyebbik utat választották, viszont csak átmeneti megoldás a börtönök „tehermentesítése”

Jelenleg Romániában több mint 24 ezer személy van megfosztva szabadságától, büntetését pedig valamelyik büntetés-végrehajtási intézetben tölti.

Fazakas László 2017. november 22., szerda

Kaphatunk-e bírságot azért, ha nincs nálunk a kötelező biztosítást igazoló irat?

Néha maguk a közlekedésrendészek sem tudják pontosan, milyen iratokat kérhetnek el egy közúti ellenőrzés során. Emiatt előfordul, hogy nemcsak azokat kérik, amelyeket a törvény előír, hanem egyéb dokumentumokat is, és ha azok nincsenek a vezetőnél, bírságot szabnak ki.

Fazakas László 2017. november 17., péntek

Autót bérelt Udvarhelyen, majd eltűnt a járművel együtt

Eltűnt az egyik székelyudvarhelyi autóbérlő gépkocsija. A rendőrségi információk szerint egy 37 éves, Szatmár megyei férfi két napra bérelte ki a járművet, de a lejárat után mind ő, mind az autó eltűnt. A rendőrség nyomozást indított, és elfogatóparancsot adott ki a gyanúsított ellen.

Hallgassa online rádióinkat
Fazakas László 2017. október 31., kedd

Mire költik a közpénzt Székelykeresztúron?

Közel húszmillió lejes bevételből gazdálkodott múlt évben a székelykeresztúri önkormányzat. Megvizsgáltuk a város 2016-os költségvetését, több mint kétezer közvetlen vásárlást, azaz közbeszerzési eljárás kiírása nélkül elvégzett megbízást néztünk át.

Fazakas László 2017. október 30., hétfő

Egyesület alakult a Dan Tanasă által indított perek kivédésére

A Dan Tanasă által indított perek elleni szervezett jogvédelemben biztosítana segítséget az önkormányzatoknak a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület, amely az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének pénteki küldöttgyűlésén mutatkozott be.

HIRDETÉS
Fazakas László 2017. szeptember 26., kedd

Ha megkérik, hogy írja alá, mit tesz? Lényeges infók a kisebbségvédelmi kezdeményezésről

Az őshonos kisebbségek jogainak védelme érdekében európai uniós törvényjavaslat-csomagot kívánnak benyújtani az Európai Bizottsághoz. Ehhez egymillió támogató aláírás szükséges. Az RMDSZ Udvarhelyszéken három hónap alatt szeretne összegyűjteni 25 ezer aláírást.

Fazakas László 2017. szeptember 23., szombat

Székelyudvarhelyen maradhatnak a zászlók – egyelőre

Elutasította a Dan Tanasă egyesülete, az ADEC keresetét a Hargita Megyei Törvényszék. A szervezet a székelyudvarhelyi városháza homlokzatáról, valamint épületéből akarja eltávolíttatni a székely zászlókat, illetve a város lobogóit.

Fazakas László 2017. szeptember 13., szerda

Górcső alatt a szentegyházi önkormányzat elmúlt évi közbeszerzései

Licitációs megbízások formájában nettó 1,37 millió lejt költött el az elmúlt évben a szentegyházi önkormányzat. Több mint száz, a közbeszerzések internetes adatbázisában megtalálható vásárlást vizsgáltunk meg.

HIRDETÉS
Fazakas László 2017. augusztus 06., vasárnap

Ügyek, amelyekről sokat, vagy éppen ellenkezőleg, keveset beszéltek

Székelyudvarhelyen jól ismert és egyesek számára rettegett nevek rövidítése az idősebb és ifjabb P. B. Noha a köztudatban két ügyük ismert, utánajártunk az ellenük indított többi, kevésbé mediatizált hatósági eljárásnak.

Fazakas László 2017. július 26., szerda

Bonyolult és hosszas a kártérítés-igénylés

A rendszerváltás utáni fiatal, demokratikus román állam komolytalan hozzáállása miatt a kommunizmusban történt államosítások végleg megtéríthetetlennek látszó károkat okoztak azoknak, akik ennek a szenvedő alanyai voltak.

Fazakas László 2017. július 23., vasárnap

Egy két évtizede történt udvarhelyi agresszió története a bírósági akták alapján

Tagadhatatlan, hogy a 90-es évek kaotikus időszakában az igazságszolgáltatás is hadilábon állt Romániában. Egy idős hölgy meghökkentő személyes történetet mesélt el lapunknak a 90-es években történtekről.

HIRDETÉS
Fazakas László 2017. július 06., csütörtök

Mi a teendő, ha nem tudni, hogy ki a terület igazi örököse?

Hibalehetőségre adnak okot az örökösödési eljárások során a régi nyilvántartások, amelyek meglehetősen kevés információt tartalmaznak az ősörökösökről. Ez azonosítási hibára ad lehetőséget, amelyre Székelyvarságon egy éppen folyó ügy során derült fény.

Fazakas László 2017. június 12., hétfő

Több mint ezer kihágási jegyzőkönyvet állított ki a helyi rendőrség Székelyudvarhelyen

A helyi rendőrség működésére 1,4 millió lejes költségvetést biztosított az idei évre Székelyudvarhely önkormányzata. Hogy mi az, amit ezért a pénzért Udvarhely kap, a statisztikákból derül ki.

Fazakas László 2017. május 24., szerda

Megnéztük, hogy mire költötték tavaly a közpénzt Székelyudvarhelyen

Közbeszerzéses megbízások formájában 4,49 millió lejt költött el az elmúlt évben a székelyudvarhelyi önkormányzat. Több mint száz, a közbeszerzések internetes adatbázisában megtalálható vásárlást vizsgáltunk meg.

Fazakas László 2017. május 18., csütörtök

Szinte minden lehallgatási kérést jóváhagynak

A telefonlehallgatási kérelmek kedvező elbírálási arányáról végzett országos kutatást a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem jogi karának egyik professzora, a bírósági adatok alapján. Kiderült, hogy az ítélőszékek majdnem minden ügyészségi kérést jóváhagynak.

HIRDETÉS
Fazakas László, Kovács Attila 2017. május 12., péntek

Helyi rendőrség: Udvarhelyen és Gyergyóban már léptek, Csíkban mérlegelnek

Hargita megyében a három nagyobb város közül kettőben, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson van helyi rendőrség. Fenntartásuk a települések költségvetéséből jelentős összeget felemészt, mégis szükség van rájuk – állítják a városvezetők. Ezzel szemben Csíkszeredában nincs helyi rendőrség.