HIRDETÉS

Új nevek kerülnek fel az olimpikonok emlékművére

Dobos László 2016. november 24., 09:42 utolsó módosítás: 2016. november 24., 10:04

Felújítják, aktualizálják a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya előtt álló olimpikon emlékművet. A tervekről szerdán délután tartottak sajtótájékoztatót az Öt kutya vendéglőben.

Fotó: Veres Nándor

Nyolc év kilincselés és utánajárás után, 2004. októberében avatták fel az olimpikonok emlékművét, amelynek névjegyzéke hiánypótlásra, több bevésett név pedig újrafestésre szorul. A műemlék márványoszlopaira azoknak az olimpikonoknak a neve került fel, akik Hargita megyében születtek vagy Hargita megye képviselőjeként vettek részt nyári vagy téli olimpián.

Az emlékmű magánkezdeményezésre, Borbáth István Ágoston kitartó munkája eredményeként valósult meg, a felújítást Borbáth mellett Szekeres Adorján, egykori jégkorongozó, szociológus szorgalmazta. A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy 12 évvel ezelőtt 518 millió lejbe (ma 51,8 ezer) kerültek a munkálatok. A 2004 előtti olimpiákhoz 9 új nevet kellene felvésni, majd folytatni a névsort a 2004 utáni játékokon részt vett sportolókéval.

Egy betű felvésése 1,4 euróba kerül, így legalább 5 ezer lejre lenne szükség. Az emlékműállítás a ma már nem működő Test Alapítványon keresztül történt, ezért Szekeres és Borbáth folyószámlát nyitott a CEC Bank-ban. Aki adományozni szeretne erre a célra, a RO21CECEHR0108RON0536397 számlaszámra utalhatja át az összeget. A kezdeményezők tervei között szerepel egy zászlórúd elkészítése, illetve az emlékmű megvilágítása is.

Részletes tájékoztatást Borbáth István Ágostontól (telefonszám: 0727-001 086), illetve Szekeres Adorjántól (0744-575 063) lehet kérni.

Az olimpikonok emlékműve él, legutóbb például itt emlékeztek meg a tragikusan elhunyt Kósa Endre jégkorongozóról, de számos elhunyt neves sportoló tiszteletére itt gyújtanak gyertyát a hálás utódok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS