HIRDETÉS

Két vállra fektetnék a határokat

Zátyi Tibor, Vásárhelyi-Nyemec Réka 2016. december 28., 11:33 utolsó módosítás: 2016. december 28., 11:40

Az egész Kárpát-medencére, így Erdélyre is kiterjesztené országos bajnokságát a Magyar Birkózószövetség (MBSZ), amely ősszel a kadet korcsoportnak szervezett nyílt versennyel tette meg az első lépést az „összmagyar” viadal megvalósulásához – tudta meg honlapunk Farkas Tibortól. A szervezet főtitkárának tájékoztatása szerint a projektnek még sok jogi akadálya van, de az elképzelés szerint a nevezést a magyar származáshoz kötnék, mert meglátása szerint bajnokságuknak magyar győztese kellene legyen.

Fotó: Barabás Ákos

Jelezte, az Erzsébeti SMTK által rendezett budapesti viadalt meghívásos alapon rendezték, és mintegy felmérője volt annak, hogy a határon túliak részéről mire számíthatnak a jövőre nézve. Farkas elmondása szerint nagyon pozitív fogadtatása volt a tornának – szinte valamennyi szomszédos országból érkeztek versenyzők –, és kedvező visszajelzéseket kaptak.

„A következő lépés az lenne, hogy más korcsoportokat is bevonunk az eseménybe, hogy végül egy nyílt magyar bajnokságot szervezhessünk, amelyen mindenki részt vehet, aki valamilyen úton-módon igazolni tudja magyar gyökereit” – fogalmazott. Ehhez először a versenykiíráson kell változtatniuk, mert jelenleg a nevezéshez magyarországi lakcím szükséges. „Egyelőre vizsgálódunk. Akár Kanadából, Ausztráliából is érkezhet olyan sportoló, akinek felmenői között magyar ősök vannak. Nekik is szeretnénk ezt lehetővé tenni, mert akkor valóban összeállhatna egy teljesen nyílt magyar birkózóbajnokság” – tette hozzá.

A gyakorlati kivitelezéssel kapcsolatban Farkas elmondta, hogy Magyarországon a birkózók egyesületük mellett önálló versenyengedéllyel rendelkeznek, amelyet a magyar szövetség állít ki nekik. A főtitkár szerint úgy lenne logikus, hogy ha valaki egy romániai klub tagja, akkor önállóan kiváltja engedélyét az MBSZ-től.

„A magyar bajnokságban való részvételnek valószínűleg feltétele lesz, hogy a sportoló Magyarországon is regisztrálva legyen, ezért előzetesen be kell majd jelentkeznie” – mutatott rá. Hozzátette, az nyilván előfordulhat, hogy aki majd megnyeri a magyar bajnokságot, de nem Magyarországon élő állampolgár, azt nem biztos, hogy tudják jelölni a válogatottba az európai és világversenyekre. „Még sok a jogi bizonytalanság, amit végig kell beszélni és meg kell vizsgálni” – szögezte le Farkas.

Vegyes fogadtatás

A sportszövetség főtitkára szerint Magyarországon vegyes fogadtatása volt az elképzelésnek, de többségében pozitív a hozzáállás. „Amúgy is már ismerjük egymást, együtt edzőtáborozunk, versenyzünk” – ecsetelte. A bővítéstől bázisuk növekedését remélik, és lehetőséget akarnak adni a határon túli magyaroknak, hogy a sportéletben maradjanak. „Ha megnézzük az egyes országokat, sehol sincs olyan létszám és minőség, ami megfelelő lenne. Csak összefogással, összetartással, közös versenyek és edzőtáborok szervezésével tudjuk biztosítani a megfelelő fejlődést. Úgy gondolom, ez mindenkinek előnyös és hasznos lehet” – vallja az MBSZ-főtitkár.

Üdvözlet Erdélyből

Ambrus Sándor, a Székelyudvarhelyi Fások SK elnöke üdvözli a magyarországi szövetség szándékát, és partnerként segíti az összmagyar bajnokság megvalósulását. „Ilyen beszélgetéseken többször részt vettem, ennek ötlete már korábban felmerült. Az elnök kérte a segítségünket, hogy térképezzük fel a romániai magyar klubok helyzetét, hogy ki milyen színvonalon és miben birkózik. A fiatalokat, gyerekeket be lehetne vonni, mi ebben partnerek vagyunk” – mondta.

Tájékoztatása szerint Erdélyben a hagyományos birkózóközpontok, azaz Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely, illetve Kolozsvár is érintett. A kadet korosztályban 120–150 sportolóról van szó, junior és nagyifjúsági kategóriában pedig mintegy 60-ról, míg a felnőtteknél legfeljebb 15–20 birkózó lehetne érdekelt. Hozzátette, egyéni sportágról lévén szó nehéz támogatást találni, a klubok „túlélésre vannak berendezkedve”. „Ha az utazáshoz, felkészüléshez és más jellegű kiadásokhoz segítséget kapnak, egyértelmű, hogy beállnának” – mutatott rá.

Nem akarnak széthúzást

Katona László, a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub birkózóedzője is pártolja a kezdeményezést, szerinte egy olyan ötlet, amelyet támogatni kell. „De nem olyan széthúzó stílusban, hogy ha versenyt rendez Pécs, akkor nem megy el Budapest, ha az ESMTK, akkor nem megy el a Fradi. Összmagyarnak kellene lennie, amelyen nemcsak a külhoniaknak, hanem a Magyarországon élőknek is részt kellene venniük” – szögezte le.

Meglátása szerint arra is volna lehetőség, hogy ösztönözzék a gyerekeket azáltal, hogy ha romániai színekben nem indulhatnak, akkor magyarországi keretben karolják fel őket. „A románok a moldovaiaknak megengedik, hogy részt vegyenek az országos bajnokságban. Az MBSZ-nek azt kell kidolgoznia, hogy ha a gyerekem kadet vagy junior szinten részt vesz a hazai országos döntőn, akkor a magyaron is részt vehessen. Az megint más kérdés, hogy ha mindkét helyen bajnok lesz, melyik országot fogja képviselni a korosztályos Európa- és/vagy világbajnokságon. Jelenleg az MBSZ-nél az a feltétel, hogy a sportoló nem vehet részt más ország bajnokságában, ami szerintem buta kikötés” – fűzte hozzá Katona.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS