HIRDETÉS

Visszakerül a Bagoly a Teleki Téka homlokzatára

Szász Cs. Emese 2009. november 25., 13:32

Három hónap távollét után jövő héten visszakerül helyére a Téka-Bagoly. Restaurálás céljából vették le a Teleki Téka homlokzatáról a létesítmény szimbólumának számító Téka-Baglyot, és a hitetlenkedők ellenére visszakerül a helyére.

Fotó: Boda L. Gergely
A teleki Téka cégérének számító baglyot nem csak önerőből, hanem a kultúraszerető emberek segítségével sikerült újravarázsolni. A Rotaract ifjúsági civil szervezet a Félszigeten indította Fizess egy sört a Bagolynak! című jótékonysági akcióját, ugyanis a kezdeményezők úgy gondolták, hogy a fesztiválozóknak nem nagy dolog egy sör árával hozzájárulni a cégér felújításához. Akkor 1370 lej gyűlt össze, csaknem 500-an támogatták a Baglyot. A restauráláshoz azonban legkevesebb 2000 lej szükséges, a hiányzó összeget a Teleki Téka egykori hűséges olvasója, Markó Eszter biztosította, aki jelenleg bukaresti ügyvéd.

Színt váltott Ceauşescu miatt

A Bagoly még sosem esett át restauráláson, néhányszor átfestették az évtizedek folyamán, de szakszerű felújítás nem történt. „Amikor például Ceauşescu jött Marosvásárhelyre, akkor átfestették zöldről feketére” – tette hozzá Lázok Klára. Most a Maros Megyei Múzeum restaurátora, András Tihamér varázsolta újjá, jövő héttől pedig ismét a Bibliotheca Telekiana feliratú szimbólum-madár néz majd le ránk a Téka homlokzatáról.

Majd\' százéves a cégér


A Téka-Bagoly a 20. század harmincas éveiben került a könyvtár homlokzatára. Gulyás Károly tervezte, aki – amint a cégéren is látszik – antikizáló hajlamokkal rendelkezett. Akkortájt folyt a Teleki Téka átépítése, amikor befalaztak egyes szobákat, másokat megnyitottak. Az átépítés része volt a Bagoly felhelyezése. A Téka baglya mögött rejtőzik mindaz az erdélyi szellemi hagyaték, amely Marosvásárhelyt a nagy nyugat-európai szellemi központok közé emeli. Teleki Sámuel, aki 1802-ben Erdély első közkönyvtáraként létrehozta, és haláláig gyarapította a Teleki Tékát, megvásárolta könyvtára számára korának legfontosabb tudományos könyveit, művészeti albumait, könyvritkaságait, 40.000 könyvet gyűjtve össze.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS