HIRDETÉS

Vakrandi az udvarhelyi könyvtárban

Dávid Anna Júlia 2016. december 22., 13:08

Az ismeretlen izgalma, kevés inger az első benyomásnál, méret, súly és egy hirtelen döntés – így hívnak vakrandira a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba. A barna papírba csomagolt ismeretlent haza lehet vinni, meg lehet ismerni, majd véleményezni is lehet, amit könyvvel vagy mozijeggyel díjaznak.

Egy magyarországi könyvtártól vette az ötletet Dáné Melinda könyvtáros, a kezdeményezés ötletgazdája. „Lényegében egy játékra invitáljuk az olvasókat” – mondta, hiszen a téka köteteit csomagolták be barna papírba, majd jelzettel látták el, és külön polcra pakolták. Innen lehet válogatni. A rejtett cél az, hogy olyan könyvet is kézhez kapjon az olvasó, amit amúgy nem olvasna el, például aki általában lektűrt olvas, az most egy szépirodalmat is kifoghat. Könyvtárosként azt vette észre, hogy sokan leginkább első benyomás alapján ítélnek meg egy könyvet – hogyan néz ki, mennyien kölcsönözték ki –, de ennek ellenkezőjére is van példa, egyesek kifejezetten az újdonságokat keresik. Az olvasónak általában fontos a borító, a cím, a szerző, a vakrandin azonban nem tud semmit a könyvről. Dáné Melinda elmondta, igyekeztek magyar és világirodalmi alkotásokat, leginkább szépirodalmi köteteket kiválasztani, amelyek elnyerhetik a játékban részt vevők tetszését. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy akinek van kedve, írhat egy rövid beszámolót is az újonnan megismert könyvről, a legjobb írásokat könyvvel vagy mozijeggyel díjazzák majd.

A könyvtárosok azt tapasztalják, hogy az olvasók nagy kedvvel vetik bele magukat az ismeretlen könyvekkel való találkozásba. Szerdán délben harmincnyolc becsomagolt kötet várakozott a polcon, hétfő óta legalább ennyit elvittek – mondták. Ha elfogy, csomagolnak még, tehát akinek kedve támad játszani, térjen be a könyvtárba, egy ideig még biztosan tart az akció.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS