HIRDETÉS

Tizenkilenc éves a Kékiringó

Dávid Anna Júlia 2016. december 18., 18:48 utolsó módosítás: 2016. december 18., 20:06

Telt házas előadassál ünnepelte születésnapját a Kékiringó Néptánccsoport szombaton a székelyudvarhelyi volt Stúdió mozi nagytermében. Nyolcvan táncos több mint két órán át ropta a különböző néptáncokat. A csoport elbúcsúztatta végzőseit, majd az ünnepi rendezvényt követően táncházzal folytatták a születésnapi mulatságot.

Szabó Attila, a Más Rádió főszerkesztője köszöntötte a táncosokat és vendégeket, majd az első szoknyaperdülések után néhány adatot is megosztott a tánccsoport történetéről. A jelenlévők megtudhatták, hogy évente több mint harminc előadást tart a Kékiringó, így megalakulása óta hétszáz fellépése volt. A néptánccsoport már kinevelt mintegy ötszáz táncos gyermeket, ők Udvarhelyszék számos településéről a mai napig bejárnak a próbákra. Áttáncolták Magyarországot, de felléptek Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Görögországban is.

Az est folyamán a több mint nyolcvan táncos kilenc táncot mutatott be. Az érdeklődők láthattak széki, mezőségi, mezőmadarasi, vajdaszentiványi, udvarhelyszéki táncokat, egy játékosabb felcsíkit, a végzősöké pedig egy szatmári tánc volt. A talpalávalót Forró István és a Kedves zenekar húzta.

Az esemény alkalmával elbúcsúztatták a néptánccsoport végzőseit is, akik jövőre egyetemre mennek. Szabó Attila látszatbúcsúnak nevezte ezt, hiszen fellépéseikre, rendezvényeikre ezután is visszavárja a végzősöket a néptánccsoport.

Az előtérben egy kisebb fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a néptánccsoport múltjáról. Az ünnepi műsort követően táncházzal folytatta az estet a Kékiringó a Móra Ferenc Általános Iskola dísztermében.

Both Aranka, a néptánccsoport vezetője lapunknak elmondta, számára nemcsak a csoport születésnapja, hanem minden alkalom különleges és ünnepi. Azt gondolja, ha egy kívülálló számára egyformának is tűnik egy-egy fellépés, számukra mindig van valami új, ami mássá, egyedivé teszi ezeket az alkalmakat. Sajnálja ugyan, hogy nem a Művelődési Házban tudták megrendezni az estet, ahol többen elfértek volna, de összességében nagyon jól sikerült – értékelte a születésnapi rendezvényt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS