Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kájoni János-díjat kaptak értékteremtő tevékenységükért

Gergely Imre 2016. november 18., 13:55 utolsó módosítás: 2016. november 18., 15:47

Rangos elismeréssel tüntették ki Bajna György újságírót, Berszán Lajos atyát és P. Buzogány Árpád írót.

Fotó: Gergely Imre

Berszán atya – aki iskolát épített a Gyimes völgye lakóinak és a moldvai csángómagyaroknak – hite, hűsége, az anyanyelvhez és szülőföldhöz való ragaszkodása példaértékű, akárcsak tanítványaihoz való ragaszkodása. A gyergyószentmiklósi Bajna György már rég nyugdíjas, de tevékenyebb, mint nagyon sok fiatal sajtómunkás, művelődés- és irodalomszervező. Munkája, örökös nyüzsgése nem öncélú: minden tette, gondolata szeretett városa, annak lakói javát szolgálja. A székelyudvarhelyi P. Buzogány Árpád felkészültsége, tehetsége, önzetlensége és minden korosztálynak szóló alkotó-  és közművelődési tevékenysége példa nélküli ma térségünkben – hangzott el a laudációkban. A díjakat Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Bende Sándor RMDSZ-es megyei tanácsos adták át.

A Kájoni János-díjat elsőként Ft. Berszán Lajos atya vehette át, aki, mint a méltatásban elhangzott, a gyimesi, moldvai csángóknak magyar iskolát épített a semmiből: hite, hűsége példaértékű. Szintén díjazták Bajna György újságírót, akinek a legfontosabb eszköz munkájában a magyar nyelv, amelyen verset, riportot ír, vagy amelyen könyvet mutat be. A harmadik díjazott Buzogány Árpád, aki több mint 20 éve közöl verseket, prózát, gyermekirodalmat, népi kultúrával kapcsolatos írásokat, tanulmányokat, riportokat. Közművelődési szakemberként alkot és ad át értéket a jelen és a jövő generációinak.

Az eseményre a Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozat keretén belül került sor a gyergyóremetei községháza tanácstermében, ugyanitt Daczó Katalin Emlékképek a Nagy Háborúból és Kovács Hont Imre Tanyavilág című munkáját is megismerhette a közönség.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS