Egyre aktívabb színpadi életet él – amióta nyugdíjas

Egyre aktívabb színpadi életet él – amióta nyugdíjas

Fél év után végre huzamosabb ideig Marosvásárhelyen van Szélyes Ferenc színművész, aki az évad elejétől két szerepet is játszik a budapesti Nemzeti Színházban. A nyugdíjas szabadúszó művészt egyre aktívabb színészéletéről kérdeztük.

Szász Cs. Emese

2017. február 24., 18:372017. február 24., 18:37

– Az elmúlt fél évben keveset volt itthon, ugyanis két szerepet is játszik a Budapesti Nemzeti Színházban. Hová is tartozik most mint színész?

– Én most nyugdíjas szabadúszó színész vagyok. Pár éve, 61 évesen mentem nyugdíjba, mert kiderült, hogy mi, színészek 21 évig 2-es fokozatba voltunk sorolva, így hamarabb eljöhettem.

– Miért megy egy színész 61 évesen nyugdíjba, ha játszani akar?

– Azért, mert amióta vezérkart cserélt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, én onnan kezdve nem játszottam szinte semmit. Azelőtt le nem estem a színpadról. Mozgékony ember vagyok, és elég tevékeny is, képtelen vagyok itthon ülni anélkül, hogy valamit ne dolgozzak. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy 20 év után elmegyek a Marosvásárhelyi Nemzetiből, és máshol próbálok munkát keresni. Nem volt könnyű döntés, elhiheti.

– Tehát azzal a céllal ment nyugdíjba, hogy szabadúszó legyen, s nem azért, mert szakítani akart a színészettel. Jött is rögtön a Spectrum Színház.

– Igen, három évig a Spectrum Színháznál voltam, mert amikor megalakult, nagyon érdekes dolognak ígérkezett, s véleményem szerint az is maradt. Onnan azért jöttem el, mert összerúgtuk volna a port, egyszerűen azért, mert közbejött ez a magyarországi meghívás, s úgy éreztem, hogy ezt ki kell próbálni. A Spectrum Színházat én most is egy csodának tartom, mert az a tény, hogy Marosvásárhely központjában létezik egy száz férőhelyes, minden technikai igényt kielégítő magánszínház, a mai világban ez egy csoda. Ezt mindenkinek támogatni kellene, a rokonintézményeknek is. Alapító tagként én most is hiszek a Spectrumban, és meggyőződésem, hogy előbb vagy utóbb az ország egyik legizgalmasabb színháza lehet.

– S akkor hogyan is kerül egy marosvásárhelyi színész a budapesti Nemzeti színpadára?

– Ez úgy történt, hogy két évvel ezelőtt megkerestem Vidnyánszky Attilát, a Budapesti Nemzeti Színház vezérigazgatóját, és pofátlanul meghívtam a Nemzetit Mikházára, csűrszínházba. Csak annyit válaszolt: rendben van, jövünk. És eljöttek két előadással. Így indult a kapcsolat tavaly nyáron. Ők a csűrszínház után visszautaztak Budapestre, s egyszer csak szólt a telefonom július vége felé, hogy nem lenne kedvem Reviczky Gábor szerepét átvenni a Vitéz lélekben? És nekem volt kedvem. Persze nem volt ilyen egyszerű dolog, mert sokat gondolkodtam.

– Felmerült annak a lehetősége is, hogy nemet mondjon?

– Igen. Bár hatalmas megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, annyi más dolgom volt pont annak a hónapnak a végén a csűrszínházzal. Szerencsére a feleségem, Andrea felvállalta és levezette a hátralévő programokat. Szóval, mivel egy beugrásról volt szó, elvállaltam. A nagy gond később következett, amikor egy szerepre kértek fel a Tóth Ilonkában. Augusztus közepe után jött a felkérés, s ez már komolyabb gondot okozott, mert fel kellett költöznöm Budapestre. Gondolkodtam éppen eleget, de szerencsére egy-két baráti jó tanács meggyőzött, hogy ezt a felkérést nem szabad nem elfogadni.

– Egy magyar színésznek ez a csúcs? A budapesti Nemzeti színpada?

– Talán annak is nevezhetjük. Főleg azok után, amit ott tapasztaltam, a nap mint napi munkában, a színészekkel való találkozásban. Mert nagy megtiszteltetés, nagy öröm, de nagy szorongás is előzte meg. Vajon hogy fogadnak? Ki lesz az, aki megbánt, aki barátilag fogad?

– És hogy fogadták?

– Nagyszerűen, egyenesen meglepődtem, milyen természetesen befogadtak azok, akik ott dolgoznak, abban a hatalmas intézményben, ami úgy néz ki, de belül is olyan, mintha egy hatalmas üzembe lépnél be. Hat szint, felvonók jönnek, mennek, tíz helyen próbálnak, öt helyen megy az előadás. Műszaki felszereltség tekintetében például Európa egyik legjobb színháza, s tényleg egy csoda, amit ott látsz: egy gombot megnyomnak s az egyik díszlet eltűnik, s jön a másik. De ebben a nagy üzemben soha nem éreztem azt, hogy engem valamiféle vidéki színészként kezelnének. A kollégák olyan barátsággal, jóindulattal fogadtak, hogy nem telt egy hét sem, s belerázódtam. Megszoktam, hogy bejön a színpadra Bodrogi Gyula, Mécs Károly vagy Bánsági Ildikó, akikre én felnézek, akiket tévében, színpadon láttam, de sosem dolgoztam velük. Megismertem Dózsa Lászlót, az 56-os forradalom hősét, akivel egy öltözőn osztozom, újra találkozhattam Trill Zsolttal, Szűcs Nellyvel, partnere lehettem Tóth Augusztának, Bakos Kiss Gábornak, Rubold Ödönnek, Voith Áginak, Nagy Annának, Horváth Lajos Ottónak.

– Más érzés budapesti színpadon fellépni? Emlékszik az első budapesti tapsra? Lámpaláz előzte meg?

– Nagy-nagy izgalom előzte meg az első fellépést, főleg a Tóth Ilonkában, a másik szerep ugye beugrás volt, és nem is Budapesten kezdtem, hanem Zentán. De a Tóth Ilonkában rettenetes volt fellépni az első előadáson. Én amúgy is olyan típus vagyok, hogy aznap amikor előadásom van, az a napom el van rontva, az nekem nem egy ünnep. Az ünnep később jön, amikor lejárt az előadás, és hallom a tapsot. De ami megelőzi a színrelépést, az nem jó. Utána persze belejövök, elfelejtem a szorongást, a rossz érzést. A jó az a taps, akkor lazulok el, s amikor jövök ki a színház kapuján, vagy a büfében megiszunk valamit a kollégákkal. Én ezt a részét szeretem, na meg a próbákat. A próbákat nagyon, a ráhangolást, a beszélgetést, a cirkuszokat, a letolást, a dicséretet. De mindenképpen más Pesten játszani mint itthon. A marosvásárhelyi közönség fele ismerősöm, rokonom, barátom, távolról szinte mindenkit ismersz. Kötődöm hozzájuk, így van ez Mikházán is, vagy szerte Erdélyben. Más az impulzus, ami lentről fel jön a színpadra, egyformán vesszük a levegőt, egyformán gondolkodunk, ismerjük egymást. Budapesten azonban nem ismer senki.

– Akkor két előadásban is játszik, ami azt jelenti, hogy az ideje nagy részét Budapesten tölti?

– Az elmúlt fél évem ilyen volt igen, mert a Vitéz lélek beugró szerepe mellett próbáltunk a Tóth Ilonkára, annak is megvolt a bemutatója, s utána lejátszottunk tizenöt előadást. Most már kicsit lazább lesz a program, egy-két előadás lesz havonta, meg  van egy müncheni turné, áprilisban játsszuk Kolozsváron, remélem, ide is eljut. A Vitéz lélekkel márciusban székelyföldi turnénk lesz, úgyhogy lesz munka, de most már csak előadásokra kell mennem, ami jó is, mert most már a csűrszínházzal kell foglalkoznom. Májusban Mikházán is kezdődik az évad.

– Tényleg aktívak ezek a nyugdíjas évek. Így néz ki a következő évad is?

– Hasonló, igen. A csűrszínházi napok után júliusban kezdjük próbálni  Mikházán a Pokoli puncs-pancs című zenés mesejátékot, ami a soproni Petőfi Sándor Színház és a Mikházi Csűrszínház közös produkciója lesz. Szeptember elején Budapesten a Nemzeti Színházban kezdjük el próbálni a Ha mi holtak föltámadunk című Ibsen-darabot, ez közös produkció, soproni és zentai színészekkel is. Ez azt jelenti, hogy a tél egészen kora tavaszig megint ott fog zajlani, és remélem, hogy május elején, áprilisban haza tudok jönni ismét csűrszínházi szezont kezdeni. Szeretek aktív lenni, de már én is úgy érzem, hogy kicsit sok. Most például nagyon élvezem, hogy itthon vagyok, s nyugi van.

– Most hogy már több rálátása van, mi a különbség egy itteni és egy budapesti színész között?

– Fizetés tekintetében például ég és föld itt és ott színésznek lenni. Ami a színészeket illeti, az égvilágon semmi különbség nincs. Itt, Vásárhelyen is vannak olyan színészek, akik Budapesten is megállnák a helyüket. Talán Budapesten nagyobb megbecsülésnek örvendenek a színészek, mint itthon. Marosvásárhelyen és itt, Erdélyben kezdi elveszíteni a színész azt a megbecsülést, amit ezelőtt 35 évvel, a régi, rossz rendszerben mi éreztünk. Nagyobb volt a tisztelet körülötted, nagyobb az öröm, ha találkoztak veled az utcán, láttak a színpadon. A színész veszített ebből a fajta értékeléséből. Ez látszik az egyetemi felvételiken is, mert már nem tizennégyen vannak egy helyre, mint a mi időnkben, hanem mondjuk ketten.

– S ehhez képest, hogy látja a román színházat, s ezen belül az erdélyi magyar színjátszást?

– Más a román színház. A román színháznak nincsenek akkora gyökerei, talán ezért tudott hamarabb megújulni. A magyar színjátszást évszázadokra vissza lehet vezetni, s ez még mindig rányomja a bélyegét a mi játékstílusunkra. Mi egészen másképp játszunk, mint ők, de azért most már sokat tanult a romántól az erdélyi magyar színjátszás, átvett olyan dolgokat, amelyek az előnyére váltak. Az erdélyi magyar színjátszás is egy adott pillanatban bele volt süppedve a régi, hagyományos, helyenként unalmas stílusba, s kellett egy kicsi vérfrissítés. Rengeteg román rendező rendez már magyar színházakban, s ez előnyünkre válik. Reméljük, az egyetemről ilyen stílusú magyar rendezők is kikerülnek. Ami az erdélyi magyar színjátszásunkat illeti, én nagyon bizakodó vagyok. Úgy érzem, hogy jó irányba haladunk: szinte állandóan jelen vagyunk a POSZT- és az Uniter-jelöléseken, nemzetközileg elismert előadásaink vannak, meggyőződésem, hogy ezt az utat kell követnünk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo

Múlt év szeptemberében Földes László Hobo megígérte a hálás marosvásárhelyi közönségnek, hogy minden előadását elhozza nekik. Így nem csoda, hogy pár hónap után ismét a Spectrum Színház vendége a Kossuth-díjas előadóművész.

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo
Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo
2017. március 10., péntek

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo

2017. március 10., péntek

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél

Egressy Zoltán Portugál című darabját tűzte műsorára március végére az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójaként a Csíki Játékszín. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezi, akivel a Portugálban megmutatott világról beszélgettünk.

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél
2017. március 09., csütörtök

Migránsok az udvarhelyi színpadon

A migráció jelenségét feldolgozó új előadását mutatja be szombaton a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A teátrum a produkcióval egy kulturális unikumot teremtene.

Migránsok az udvarhelyi színpadon
Migránsok az udvarhelyi színpadon
2017. március 09., csütörtök

Migránsok az udvarhelyi színpadon

2017. március 08., szerda

Az újrakezdés darabja a Nemzeti Színháztól

Székelyföldi turnéra érkezik a budapesti Nemzeti Színház a Vidnyánszky Attila rendezte Tamási Áron Vitéz lélek című előadással. A négyállomásos turné utolsó állomása Csíkszereda, itt március 23-án 19 órától lehet megtekinteni az előadást Csíkszeredában.

Az újrakezdés darabja a Nemzeti Színháztól
2017. március 07., kedd

Litvániában alkothat a szárhegyi grafikusművész

Kettős lehetőségre nyílik alkalom egy projekt kapcsán Ferencz Zoltán (Bütyök) számára. A szárhegyi Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetője partnerkapcsolatokat épít, és Litvániában alkot európai képzőművésztársaival április 2–30. között.

Litvániában alkothat a szárhegyi grafikusművész
2017. március 07., kedd

Ünnepel a színház: olyan fotókat várnak, amik el sem készülhettek volna

Az köztudott, hogy a színházi előadást fotózni nem szabad, de a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház most mégis várja azokat a felvételeket, amelyeket a nézők az előadás alatt készítettek.

Ünnepel a színház: olyan fotókat várnak, amik el sem készülhettek volna
2017. március 05., vasárnap

Életműdíjat kapott Albert Ernő

A kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság életműdíjjal tüntette ki Albert Ernő sepsiszentgyörgyi néprajzkutatót, a társaság tagját.

Életműdíjat kapott Albert Ernő
Életműdíjat kapott Albert Ernő
2017. március 05., vasárnap

Életműdíjat kapott Albert Ernő

2017. március 04., szombat

Hímzés a legmagasabb szinten

Nincs már messze az a pillanat, amikor a Gránátalma Egyesület munkájának eredményét, az úrihímzést hungarikummá nyilvánítják.

Hímzés a legmagasabb szinten
Hímzés a legmagasabb szinten
2017. március 04., szombat

Hímzés a legmagasabb szinten

2017. március 04., szombat

Ízelítő Orosz Annabella grafikus alkotásaiból

Zsúfolásig telt érdeklődővel pénteken este a gyergyószentmiklósi városi könyvtár emeleti nagyterme, ahol Orosz Annabella grafikus illusztrációkiállítását nyitották meg, illetve három, általa illusztrált könyvet is bemutattak.

Ízelítő Orosz Annabella grafikus alkotásaiból
2017. március 02., csütörtök

Fotók nők fókuszából

A Prisma fotóklub női tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután a Nagy István Művészeti Iskola aulájában Nők fókuszában címmel.

Fotók nők fókuszából
Fotók nők fókuszából
2017. március 02., csütörtök

Fotók nők fókuszából

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM