Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lecsó Macsó a Gruppen-Hecctől

Szász Cs. Emese 2016. december 27., 17:56

Zűrzavaros volt a 2016-os esztendő, és kicsit az idei kabaréírás is, így nem csoda, hogy a Lecsó Macsó címet kapta a Gruppen-Hecc társulat szilveszteri kabaréja. Immár 26 éve, hogy poénokkal zárja az óévet a Gruppen-Hecc, amely idén is szilveszter este várja a közönséget nevetni a Kultúrpalotába.

A Gruppen-Hecc társulat tavaly ünnepelte a 25. évét, de hogy hányadik kabaré az idei, azt már a társulat vezetője, Nagy István sem tudja megszámlálni, mert pár évig rendszeresen két kabarét írt: egy rádiókabarét s egyet a Gruppen-Heccnek.

„Nem könnyű évről évre újat mutatni, vicceset, friss poénokat írni. Az a jó, amikor leül az ember a fehér lap elé, s teleírja poénokkal, úgy áll fel, hogy kész a jelenet. Sokszor azonban nem így van, kínlódom vele, átírom, megutálom, eldobom, újrakezdem” – vallja be Nagy István, aki nemcsak szereplője a jeleneteknek, hanem szerzőként is jegyzi a kabarékat „Szerencsére jó pár éve van egy szerzőtársam, Molnár Tibor személyében, aki nálam fiatalabb ember és elme, így jó vele dolgozni. Idén úgy dolgoztunk, hogy mindenki megírta a töredékét a jelenetnek, majd átküldtük egymásnak, s továbbköltöttük” – avat be a kulisszatitkokba Nagy István. Hozzáteszi, a kabaréírásnak csak novemberben kezdenek neki, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy hiába gyűjtik az ötleteket júliusban, a közönség már rég elfelejtette, mi történt akkor.

A politikai kabaréírás érdekesnek bizonyul már csak azért is, mert a politika állandóan változik. Nagy István elmondja, tavaly könnyű volt, mert mindent a migránskérdés köré csoportosítottak, jól is sikerült a kabaré, idén azonban nincs ilyen téma. Természetesen nagy teret kap majd a választás, de nem könnyíti meg a kabaréírást az sem, hogy Johannis államelnök karácsony utánra halasztotta a miniszterelnök megnevezését – hangsúlyozza Nagy István –, így ők hiába írják meg a poénokat a tatár, muszlim Sevil Shhaideh-ről, mert ha mégsem ő lesz a miniszterelnök, dobhatják ki az egészet. De nem csak a választások kerülnek bele a kabaréba, hiszen a jeleneteket sokszor április közepéig játsszák, akkor meg már senkit sem érdekel a decemberi választás. Szó esik azonban fura törvényekről, az amerikai friss államelnök, Donald Trump is megkerülhetetlen figurája az idei kabarénak, és végig ott lebeg a kérdés, hogy vajon ki is a címben szereplő Lecsó Macsó.

A szilveszteri kabaré alapszereplői – Nagy István, Kárp György, Henn János és Fodor Piroska – mellett dupla szereposztásban játszik Biluska Annamária és László Zsuzsa, valamint Somody Hajnal és Csíki Hajnal. S van egy zenészük is Nyágai István személyében.

A Lecsó Macsó bemutatóját december 31-én 18 órától tartják a Kultúrpalotában, de még azelőtt hagyományos módon Szovátán lesz egy előbemutató, amikor – ahogy Nagy István mondja – élő embereken is kipróbálják a poénokat. Az előbemutatót december 30-án 20 órától a Domokos Kázmér Művelődési Otthonban tartják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb