HIRDETÉS

Húszéves a Codex együttes

Péter Beáta 2016. december 02., 11:22

Jubileumi ünnepi hangversenyt tart vasárnap délután hat órától a Csíki Moziban a Codex régizene-együttes. A repertoárba ezúttal az elmúlt húsz év műsoraiból válogattak.

Fotó: Veres Nándor

A Codex együttes 1996 őszén alakult a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból. Céljuk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása modern, illetve historikus hangszerek segítségével. Repertoárjuk felöleli a reneszánsz és barokk kor tánc- és kamarazenéjét, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a Kárpát-medence magyar muzsikája a reneszánsz kortól napjainkig. Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak leggyakrabban – a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietorisz-kódex és a Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Pálóczi Horváth Ádám, Bocskor János és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17–18. századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját – olvasható a szervezők közleményében. A koncertre jegyek a helyszínen kaphatók, egy jegy ára tíz lej. 

A zenekar tagjai

Filip Ignác (furulyák, barokk fuvola, ének), Szabó Éva (furulyák, dobok, ének), Kovács László (hegedű, reneszánsz hegedű, ének), Kovács Éva (hegedű, rebek, ének), Adorján Csaba (brácsa, népi brácsa, fidula, ének), Lázár Zsombor (cselló, basszus fidula, ének), Szőgyör Árpád (nagybőgő, viola da gamba, ének).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS