Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hadba vonultak a huszárok

Molnár Melinda 2011. október 09., 19:59 utolsó módosítás: 2011. október 09., 20:11

Hatodik alkalommal doboltatta-kürtöltette ki a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület az Őszi Hadjáratot. Bár „hidegen fújtak a szelek”, felnyergelt száz huszár, és minden rekordot megdöntött a szekereken utazó hadinépek létszáma is.

Tekintse meg fotógalériánkat!

Aligha kaphatott volna szebb születésnapi ajándékot a tizenöt éve alakult Hagyományőrző Huszárezred annál, hogy több mint kétszer annyian vettek részt legnagyobb rendezvényükön, mint tavaly. Minden falubeli szekérbe befogtak, de ló elkelt volna még félszáz is. A parádés sokadalom pénteken indult. A fegyverek elpihentek: puskák, szuronyok és kardok álltak hadrendben az istenháza előtt – alig lehetett férni a Szent András-plébániatemplomban a nyitó szentmisén.

A népünnepélyre még rámosolygott a lemenő nap, amint kijöttek a templomból, ahol a tábori lelkész, Hatos Mihály altorjai plébános buzdította huszártestvéreit és a hadjáratra jelentkezetteket.
A Millenniumi fasort a templomkertben 1996-ban, a Huszárezred alakulási évében az elmúlt 11 évszázad legnagyobb magyarjai emlékére ültették. A 11 fa gyökeret vert, és idén „keresztelőlevelet” kaptak. Díszsorfalat álltak a helybéli huszárok mellett a sok településről érkezett hagyományőrzők és azok a „gyerekek”, akik az ültetés évében tízévesek voltak – ugyanazokkal a kis öntözőkkel locsolták meg a fenyőket. Portik-Bakai Sándor plébános kért áldást a leleplezett plakettekre, majd megszólalt a tárogató.

A teljes cikk elolvasható az Udvarhelyi Híradó október 10-ei, hétfői lapszámában!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS