Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újból beindul a szentegyházi vasüzem?

Szőcs Marianna 2010. szeptember 16., 18:21 utolsó módosítás: 2010. szeptember 17., 10:13

Majdnem egyéves leállás után ismét örülhetnek a szentegyházi lakosok, mert a kilátások szerint újra megkezdheti működését a szentegyházi vasüzem. Ennek érdekében már hetekkel ezelőtt megkezdték a felújítási munkálatokat, melyeket hamarosan be is fejeznek.

Fotó: Bodnár Arthur

Szentegyháza életében meghatározó szerep jutott a vasüzemnek. A vasgyártás és ércfeldolgozás ebben a városban és környékén több mint százéves múltra tekint vissza. Generációkon keresztül biztosította a helyi családok megélhetését, leginkább a múlt rendszerben, amikor az állam nagy hangsúlyt fektetett az iparra. Akkoriban több mint kétezer alkalmazottja volt, és ami talán a legfontosabb: biztos megélhetést jelentett. Szaklíceumot alapítottak azért, hogy a vasgyárnak szakembereket neveljenek ki, lényegében a gyárnak köszönhető, hogy Szentegyházát városi rangra emelték. Működése virágkorának emléke még most is elevenen él azokban az emberekben, akik harminc, esetenként ötven évvel ezelőtt ott kezdték pályafutásukat.

Tervek szerint pár hét múlva elkezdik a termelést, kezdetben 20–30 fős csapattal kezdik, két vonalon dolgoznak. A munka alapját az öntvények előállítása képezi, elsősorban hengerek gyártásával és motorházak öntésével foglalkoznak

A témáról bővebben az Udvarhelyi Híradó szeptember 17-ei, pénteki lapszámában olvashatnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS