Kihaló mesterség a fazekasság

Kihaló mesterség a fazekasság

Fotó: Farkas Antal

Egyre kevesebben foglalkoznak fazekassággal még a szakma szülőhazájában, Korondon is. Ennek több oka is van, melyekről Józsa János jelenleg is tevékenykedő mesterembert kérdeztük.

Pál Gábor

Bálint Kinga Katalin

2012. szeptember 06., 18:142012. szeptember 06., 18:14

2012. szeptember 06., 18:262012. szeptember 06., 18:26


– Mióta létezik Korondon fazekasság?

– Korondon emberemlékezet óta fazekasság folyik. 1300-tól létezik a falu mint templomos helység, ugyanis akkor már a pápai jegyzékben fel van tüntetve, ami azt jelenti, hogy Korond azelőtt legalább 200-300 évvel létezett településként. A talaj, termőföld nem volt megfelelő búza, kukorica termelésére, mivel nagyon agyagos és köves, így a fazekasság maradt itt fenn napjainkig. A legrégebbi fazekasmunkák a használati tárgyak voltak, melyekben főztek, sütöttek. Vizet hordtak korsókban a mezőre, kantáros fazekakban pedig az ételt, ezért ezeket készítették az 1920-as évek végéig, a fémipar fejlődéséig. Ám a fémipar a cserépedényeket kiszorította forgalomból, elfoglalta helyüket a vasedény és a vaskályha. Ugyanis valamikor kályhacsempéket is készítettek a környező falvakban, Etéden, Siklódon, Korondon, Székelyudvarhelyen, de a fémipar ezeket is kiszorította az 1890-es években.

– Hol tanulta a fazekasságot?

– Nagybátyámtól és az ősöktől örököltem a mesterséget. árván nőttünk fel, egy nagybátyám nevelt, aki igazi makrancos székely ember volt. Azt mondta: „most úgy nézd meg, hogy többet nem mutatom meg” – ez volt az ő tanítása. Aztán egy hét múlva önszorgalomból tele volt rakva a polc a kis edényeimmel, úgyhogy haladtam a korongozással.

– Mióta lett megélhetés ebből a mesterségből?

– A korondiaknak tulajdonképpen ez jelentette a megélhetést a régi időkben is: már Orbán Balázs is írta, hogy „recsegő szekéren hordják szanaszét a főzőedényeket, egyszer töltve, kétszer töltve gabonáért adják”. Azt hazahozva a fazekasok között kiosztották megegyezés alapján, hogy hány véka gabonáért adtak el egy katlan edényt. A fazekasok, bár nagy volt a szegénység, ebből éltek. A szekeres persze jobban járt: ő kereskedő volt, azon volt, hogy minél több maradjon neki.

– Ön mióta fazekasmester?

– Tizenhárom évesen kezdtem, úgyhogy összesen ötvenhét éve, hogy ezzel a mesterséggel foglalkozom – elég rég már. Erre tettem fel az életemet.

– Ez idő alatt milyen elismeréseket, díjakat kapott az országban, országon kívül?

– A kommunizmus idejében az összes országos első díjat megnyertem, tehát a Horezu első díjától kezdve a bukaresti biennálé és a korondi árcsói vásár első díjáig, ezenkívül megvan a Szeben által 1980-ban kiadott Hagyományos Művészetek Akadémiájának tagsága – ez a legnagyobb elismerés, amit kaptam.

– Sok minden megtalálható Korondon. Mi a giccs, mi nem az, és mi hagyományos korondi termék?

– Székelyudvarhelyen már 1702-ben létezett fazekas céh, onnan terjedt szét a környékbeli falvakba a mesterség: Siklódra, Etédre, Küsmödbe, Korondra, de még Atyhában is volt fazekas az 1800-as évek végéig. A különböző településeknek mind megvolt a saját mintakincsük és formaviláguk. Ezeket a formákat és mintákat próbálták Korondon is feldolgozni, és ma is ezt tesszük. Így a leghagyományosabb és a legrégebbi termékek a máz nélküli főzőedények voltak, utána következnek a zöld mázas edények, majd a barna mázas edények, amelyek az udvarhelyi fazekas céhnél is megtalálhatók voltak. Ez után barna-sárga-zöld mázasak készültek, bizánci hatással, amely a dunai hajózás útján jutott el Magyarországra, onnan pedig Erdélybe. A kobaltkék festést pedig a Bethlen Gábor által 1622-ben Alvincre betelepített szászok hozták be. Ezek mind megörökösödtek Korondon, és ezeket próbáljuk mi is továbbvinni, tehát a régi fundamentumra épül az új korondi festés, az új kerámiaminták és formák.


– Milyen a korondi kerámia jelenlegi helyzete? Hány keramikus van és hány kereskedő?

– Az a helyzet, hogy a korondi kereskedelem sokkal jobban elterjedt, és legyőzte a fazekasságot. Behoznak külföldről, Kínából, innen-onnan olyan tárgyakat, amelyeknek semmi közük a korondi kerámiához, a hagyományhoz. Az az igazság, hogy ezek vannak a legtöbb helyen forgalomban a főút mellett. A fazekasok pedig, amennyire én látom és tudom, igyekeznek hagyományos és szép dolgokat készíteni, hogy ne mindenki gyártson giccset. De a kereskedelem legyőzte a fazekasságot, mert van körülbelül hatvan fazekas Korondon és hétszáz kereskedelmi engedély, a többiek tehát mind kereskedők – ez a demokrácia szüleménye.

– Mennyi időbe telik, amíg elkészül egy tárgy?

– Az elkészítés időtartama elég hosszú: az agyagot ki kell bányászni a falu határában, szekérre rakni, hazahozni. Itt meg kell őrölni háromszor, vízzel keverve, két fémhenger között, utána meg kell gyúrni és taposni, és csak ez után kerül korongozásra az agyag. Azután kemény állapotban meg kell vizezni, be kell önteni hargitai kaolinőrleménnyel, amely fehér alapszínt ad a tárgynak, arra jön a festés: barna-sárga-zölddel, földfestékekkel vagy kobaltkékkel. Ezeket mind külön-külön festjük. Ha tökéletesen megszáradt a tárgy, akkor tesszük első égetésre a kemencébe, 960 0C-ra – ezt a hőfokot tizenhat óra alatt éri el a kemence. Égetés után huszonnégy órát hűl, majd kiszedjük, bezománcozzuk ólommentes üvegmázzal, ami 955 0C-on olvad rá. A kemence ezt a hőmérsékletet tizenhat-tizennyolc óra alatt éri el. Ezt követően ismét hűl huszonnégyet, és akkor ki lehet szedni, készen van. Ekkor már vízhatlan az edény, ezután lehet evésre-ivásra és főzésre használni. Ezek az ólommentes mázak beváltak, ezekkel dolgozom már ötven éve.

– Mennyire mérgezők a mázak, festékek, amelyeket használnak?

– Valamikor gyermekkoromban, amikor még ólommázzal dolgoztunk, mérgezést kaptam én is: csuklóból nem tudtam mozdítani a két kezemet, és Marosvásárhelyre mentem, ahol megállapították, hogy ez ólommérgezés. Injekciókkal és tablettákkal elkezdték kitakarítani szervezetemből az ólmot, a kezem pedig helyrejött. De azóta igyekeztem mindenáron olyan mázat előállítani, amely nem mérgező, mert tudtam, mivel jár. így elkezdtem kísérletezni a különböző anyagokkal: a földpátot, mészpátot, kvarchomokot, bórsavat és bóraxot olvasztottam össze, ebből jött létre egy ólommentes máz, amellyel negyven éven keresztül dolgoztam. Ez nem mérgező: anyagaiból a szervezet hatvan év alatt vesz fel annyit, mint az ólomból egy év alatt. Ezt egy marosvásárhelyi professzor laboratóriumában állapították meg.

– Korondon készítenek úgynevezett káposztafőző fazekat. Úgy hallottam, hogy némelyek tartósak, mások pedig nem. Mi a valóság ezzel kapcsolatban?

– Amikor tizenhárom évesen elkezdtem a fazekasságot, főzőedényeket készítettünk. Az a következőképpen történt: kimentünk Firtos alá, vettünk sárga agyagot, és miután azt megőröltük, mosott vízi homokot szitáltunk bele, amennyit felvett, annyit tapostunk közé. Körülbelül háromnegyed rész agyag, egynegyed rész homok volt az összetétel. Ebből az anyagból dolgoztunk. Amikor azok az edények kiégtek, máz nélkül is lehetett főzni bennük, nem hasadtak el, ha kályhára tették őket. Ezt a máz nélküli főzőedényt vittem én át mázasba, díszített festéssel, amilyet most készítünk. Ez is ugyanolyan eljárással készül, csak díszesebb, megfelel a mai igényeknek. Dísztárgyként, tálalásra, de akár főzésre és sütésre is használható: húsok, levesek is készülhetnek benne, és nem mérgező, mert ólommentesen gyártjuk. A többi korondi fazekas még mindig ólmos festéket használ, mert az olcsóbb, könnyebb előállítani, az olvadáspontja is alacsonyabb. Az így készült edénynek az a baja, hogy felületén megreped a máz és az égetés során egyes részei elszürkülnek. Könnyű felismerni az ólommázas edényeket, mert nem annyira szépek, mint az ólommentesek: sárgásabbak.

– Ön mint régi fazekasmester hogy látja, van jövője a korondi fazekasságnak?

Az a baj, hogy a fiatalság nem igazán vásárolja a hagyományos népi kerámiát, mert az építészet, a lakásdíszítés más irányba halad, a kultúra is megváltozott, és emiatt lehet, hogy a fiatalok nem fogják gyűjteni a népművészeti tárgyakat. Saját nemzetük kárára, szerintem, mert az, aki saját népművészetét, kultúráját nem becsüli, aki a népművészeti tárgyakat, fafaragászatot, szőttes-, varrottaskészítést, ruházatot, zenét, táncot, éneket nem pártolja, gyűjti, tartja, abból sosem lesz igazi magyar ember. A tévé, a rádió többet is foglalkozhatna a magyar nemzeti kultúrával, hogy a fiatalság megértse, megszeresse saját nemzete hagyományait és tovább tudja fejleszteni.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 117. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 117. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2018. augusztus 17., péntek

Traktor, autó, épület veszett oda a szentpáli tűzben

Homoródszentpálon és Székelyszentléleken is tűz tombolt csütörtök este. Gazdasági épületek, gépek, illetve rengeteg takarmány égett el. Mindkét helyen óriási anyagi károk keletkeztek.

Traktor, autó, épület veszett oda a szentpáli tűzben
2018. február 23., péntek

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen

Elgázoltak egy biciklist pénteken este Székelyudvarhelyen a Bethlen Gábor utcában. Megsérült, kórházba kellett szállítani.

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen
Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen
2018. február 23., péntek

Kerékpárost ütöttek el Udvarhelyen

2017. augusztus 28., hétfő

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben

Közúti baleset történt vasárnap este Székelyudvarhelyen. Öten megsérültek, közülük egy súlyosan.

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben
Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben
2017. augusztus 28., hétfő

Utasok sérültek meg az udvarhelyi balesetben

2017. április 27., csütörtök

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben

Teherautó és mikrobusz ütközött össze csütörtökön reggel Farkaslakán. Három személyt kórházba kellett szállítani.

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben
Három személy megsérült a farkaslaki balesetben
2017. április 27., csütörtök

Három személy megsérült a farkaslaki balesetben

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Évek óta nem volt ilyen jó szezon a sípályákon

Míg a Madarasi Hargitán, a megye legmagasabban fekvő síközpontjában még tart a szezon, a többi sípályán már vagy nincs hó, vagy zárásra készülnek. A környékbeli sípályák üzemeltetői elégedettek az idénnyel.

Évek óta nem volt ilyen jó szezon a sípályákon
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Játszótereket építenének a helyben maradó pénzből Udvarhelyen

Mindenképp pozitív lépés lenne, ha a kormány jövőre megvalósítaná azt az elképzelést, miszerint a helyi és a megyei önkormányzatok teljes egészében felhasználhatnák a jövedelemadóból származó összeget – vélekednek Székelyudvarhelyen is.

Játszótereket építenének a helyben maradó pénzből Udvarhelyen
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM