Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Filmtettfeszt autósmozival

Veres Réka 2015. október 05., 19:15

Számos rövid- és nagyjátékfilm, autósmozi és ifjúsági film várt a mozi szerelmeseire a 15. Filmtettfeszt erdélyi magyar filmszemle székelyudvarhelyi programjain a hétvégén.

Fotó: Mihály Csaba

Sajnos az a tapasztalatom, hogy az embereket rövidfilmekkel és dokumentumfilmekkel elég nehéz megmozgatni, főként a délutáni órákban – fejtette ki érdeklődésünkre Szabó Károly szervező. A Filmtettfeszt székelyudvarhelyi vetítésein olykor kevesebb mint tízen vettek részt. A nagyjátékfilmes programokon viszont már népesebb közönség előtt vetítették le a Délibáb és a Senki szigete című filmeket. A Stúdió Mozi vonzotta a legtöbb érdeklődőt, a Liza, a rókatündér című vígjátékot mintegy százötvenen nézték meg. A szombat esti autósmozi is népszerű volt, a Jézus-kápolna előtti parkolóból a viszonylag hűvös idő ellenére is mintegy 40 autóból nézték Mundruczó Kornél Cannes-ban díjazott Fehér isten című alkotását.

Az előzsűri válogatása alapján kilenc kisjátékfilm és két animációs alkotás került az erdélyi magyar filmek versenyébe, a Filmgaloppba. A versenybe került filmek között három udvarhelyszéki alkotást is megtekinthettek Erdély tizenkét városában a film szerelmesei. Az érdeklődők Simó Ibolya Tökéletes befektetés, Bán Attila A paradicsom és László Barna Jég alatt című rövidfilmjére szavazhatnak a vetítések végén. A Filmgalopp megosztott díját Visky Ábel Romanian Sunrise című kisjátékfilmje és Bertóti Attila Mese című animációs filmje kapta, a közönségdíjat a beérkezett szavazatok alapján szintén a Romanian Sunrise nyerte el.

„Szinte minden erdélyi embernek lehetősége volt megnézni mozivásznon az alkotásomat, így elérte elsődleges célját” – mondta el érdeklődésünkre László Barna, Rugonfalváról származó rendező, aki a kolozsvári Győzelem moziban vett részt a vetítésen. A fiatal alkotó szerint a sok pozitív visszajelzés mellett építő jellegű kritikákat is kapott, ezeket a jövőjére nézve hasznosnak ítélte. A fiatal rendező szerint jó úton halad az erdélyi rövidfilmgyártás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS