HIRDETÉS

A Cickom otthonában jártunk

Molnár Melinda 2016. december 23., 15:32 utolsó módosítás: 2016. december 23., 16:32

Mint a mesében: a három lányka jókedvéből szóló énekét meghallja a tündér. Kincskereső kisködmönükben elindulhatnak szerencsét-tudást próbálni Budapestre, ahol dalolva állják meg helyüket. Különdíjjal, sok élménnyel térnek haza. Kisdiákok, akik táncolnak, hegedülnek is.

Osztálytársak, rokonok, barátok, ismerősök, ismeretlenek szurkoltak a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató televíziós vetélkedőn a Cickom énekegyüttesnek: a székelyszenterzsébeti Kincses Gyöngy Erzsébetnek és Ilka Máriának, valamint a siklódi gyökerű, Maksán lakó Györgyi Hajnal Csillagnak.

Gyöngy meséli, komatalálkozón meghallva éneklésüket a nagysolymosi református lelkész felesége, Kászoniné Fejős Gabriella úgy érezte, megállnák helyüket a Páván. Próbákkal teltek a hétvégék, felváltva Szenterzsébeten és Maksán találkoztak. Kétezer énekes közül válogatták be a tizenkét fős televíziós csapatba – részletezte Ilka. A középdöntőben sóvidéki, a döntőben székelyszenterzsébeti csokrot énekeltek. Szakmai vezetőjüktől tudjuk, a lányok azért imádkoztak a döntőbe jutásért, hogy elénekelhessék a nagysolymosi kántálóénekeket.

A Kincses lányok édesanyja, Olga elmondta, mindig úgy léptek fel, hogy ha ez lesz az utolsó lehetőségük a gyönyörű nagyszínpadon, a legszebben énekeljenek. Így végig megmaradt jókedvük és alázatuk. A kudarcra is felkészítették őket. Vallja, kiegyensúlyozott gyermekeket lehet versenyre vinni. Szabadkártyával, majd a zsűri döntése alapján jutottak tovább. A 2016 legjobb énekegyüttesének járó különdíjat érdemelték ki.

Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes érezte, a színpadra angyaljárást vivő népdalok lelki hátterét a lelkészcsaládokban növekvő lánykák jól ismerik. A Kodály születésnapján tartott döntőn „a Mester szebb ajándékot nem is kaphatott volna, mint a bensőséges éneklést”. A „három gyönyörű hangú csalogánynak” azt kívánta, éljék meg az éneklés örömét. Ilka és Gyöngy az egyik legnagyobb ajándéknak tekinti, hogy Sebestyén Márta fellépőkként hívta meg őket februári, Müpában tartandó koncertjére.

Az MTI-fotó pillanatában Jagamas János gyűjtéséből kántáltak, a dalokat az ’50-es években egy Nagysolymosról a kalotaszegi Mákófalvára került néni énekelte fel. A jelenlegi öregek sem emlékeznek ezekre a népdalokra. Meglepetés volt a Kászoni-Fejős lelkész házaspár számára eme kántálók megléte a Pávai István által kiadott interaktív cédén. A moldvai népénekek szövegeit hozzák a dalok, de székely egyszerűségükben harsányabbak.

Láttuk az Aranypáva-díj mézeskalácsát. Az OTP Banktól kapott egymillió forintot négy egyenlő részre osztják: szakmai vezetőjük is részese lehessen a siker hálájának. Gyöngy kamerát venne – megkedvelte a tévés világot. Ilka lovasíjász szeretne lenni. A focirajongást édesapjuk, Kálmán oltotta beléjük. Jutalmul szánt egy budapesti mérkőzésen való közös részvételt. Nem kaptak rá jegyet, de a Magyar Labdarugó-szövetség elnöke teljesítette kívánságukat. Még szót ejtettünk A Dal győztesével, az Eurovízió magyar versenyzőjével, Freddie-vel való közös forgatásukról, és hogy miként fogadták őket itthon az osztálytársak. Búcsúképpen hallhattuk a Cickom, cickom dallamára költött, szavazásra buzdító dalocskájukat, csujjogtatójukat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS