Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Orbán Balázs-díj Pál atyának

Bakó Zoltán 2015. október 19., 17:19

A VI. Székelyföld Napok keretében a hétvégén átadták a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amelyet Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben hozott létre közösen, és azoknak a személyeknek adományozzák, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért, valamint elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában.

Az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjjal olyan személyiségeket tüntettek ki, akik tetteikkel pozitív választ fogalmaztak meg a világról, az emberi méltóságról és a közös jövőről szóló társadalmi vitában, megvalósításaik a fejlődést, általa pedig a szegénység felszámolását, az egyén és a közösség gyarapodását szolgálják.

Az elismerést a kitüntetettek pénteken este vehették át a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban tartott ünnepségen. Hargita megyéből Lányi Szabolcs professzort,  Kovászna megyéből a LÁM Alapítványt, Maros megyéből pedig Bakó Béla a ferencesek rendjének tagját, Pál atyát díjazták. A résztvevőket köszöntötte Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is, továbbá jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor.

„Pál atya családi gyökerekből is merített szociális érzékenysége és tevékenysége a Székelyföld nehéz helyzetbe kerülő társadalmi rétegeit, csoportjait segíti folyamatosan a méltó emberi élethez. A társadalmi integráció részeként felvállalt börtönpasztoráció és cigánypasztoráció mellett az általa megálmodott, működtetett Szent Erzsébet Társulat keretében a családi biztonságot nélkülöző magára hagyott, árva és félárva gyerekeknek nyújt lehetőséget annak a szeretetnek a megtapasztalására, amely a felnövekvő gyerekeknek, fiataloknak megadhatja saját értékességük tudatát” – írja laudációjában Tamási Zsolt, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium igazgatója.

Maros Megye Tanácsa részéről Szabó Árpád alelnök adta át a díjat. „Öröm számomra, hogy itt lehetek, az iskola, amely ilyen szép teremmel rendelkezik, érték, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ilyen és hasonló értékeket teremtsünk a következő generáció számára is” – mondta Maros Megye Tanácsának alelnöke, Szabó Árpád.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS