Jobbágytelki harang: névtelen adományból született

Jobbágytelki harang: névtelen adományból született

A jobbágytelki katolikus templom elrepedt kisharangját adományokból öntették újra a hívek, az elkészült kegytárgyat vasárnap Tamás József püspök szentelte fel és szólaltatta meg.

Gligor Róbert László

2013. március 05., 08:182013. március 05., 08:18

2013. március 05., 08:362013. március 05., 08:36

A harangok nem tartoznak hozzá szorosan a liturgikus életünkhöz, a templom és a liturgia harang nélkül is templom és liturgia marad, de mindannyian érezzük, hogy harang nélkül mennyire más. És mennyire fel tudja emelni szívünket-lelkünket, és mennyi mindenre tud figyelmeztetni bennünket. Ezért ragaszkodunk a harangokhoz, ezért jó, hogy a többi harang mellé ezt is fel tudjuk tenni a toronyba – mondta el a püspök, mielőtt felszentelte, megszólaltatta és megáldotta a kegytárgyat. Tamás József a harangok szerepéről, küldetéséről, üzenetéről beszélt a híveknek: életünk egészét átjárja a harang. Jelzi üdvösségtörténelmünk nagy eseményét, amikor Gábor arkangyal eljött a Szűzanyához, tudtára adva, hogy Isten őt választotta ki Fia édesanyjául. Megszólal délben, emlékeztetve az 1456. évi nagy történelmi veszedelemre és győzelemre, míg este az 1571. évi lepantói törökellenes győzelmet juttatja eszünkbe. Továbbá imádságra hív bennünket, hogy munkánkat megszakítva Isten áldását kérjük, és hálát adjunk a tőle kapott ajándékokért.

Soha el ne némuljanak!

Személyében a harang négy dolgot idéz fel – vallotta be a főpásztor. Az elrepedt, elnémult  harangok a falvak elnéptelenedését jelzik. Őrizzen meg Isten attól, hogy itt a Székelyföldön, a Nyárádmentén is elnéptelenedjenek a falvak, elnémuljanak a harangok. Komolyan kell venni az isteni parancsot, hogy szaporodjatok, sokasodjatok – figyelmeztetett a püspök. Az elmúlt rendszer mindent megtett, hogy kitépje az emberek szívéből a hitet, nem engedett templomot építeni, vagy ha mégis, akkor nem épülhetett rajta torony, hogy az Isten létét hirdethesse. E rendszer hatását ma is érezni: ahol a harang hangja nem hívja az embereket, és nem tudja Istenre felhívni a figyelmet, ott a szívben meghal a hit, az ember életében meghal Isten, de maga az emberség is.

Nagy Zoltán költő szavai a harangokra is érvényesek: „egy hang voltam Isten kórusában, és kár lett volna, ha nem hangzott volna el”. Isten erőt, tehetséget, tudást adott az embernek, hogy azt a maga és embertásai számára értékesítse. János vitéz Tündérországban meghallja a furulya szavát, eszébe jut elhagyott nyája és embertársai, ezért otthagyja Tündérországot. Így kellene megszólaljon a harang, és figyelmeztessen bennünket a mi kötelességünkre és feladatunkra, mert az embernek ebben a földi életben nemcsak dolgozni, hanem imádkozni is kell, kapcsolatot kell ápolnia Istennel – zárta beszédét a püspök.

„Így marad élő egy közösség”

Tamás József szerint nagy ajándék az egyházközség számára, a hit és a jócselekedet igen szép jelképe ez a harang. Ugyanakkor további jócselekedetekre buzdította híveit a főpásztor, mert csak így marad élő egy közösség. Azt is elmondta: tizenhat éves püspöki szolgálata alatt ez a negyvennegyedik harang, amelyet megáld.

Mihály József atya, jobbágytelki plébános az Úristennek, az adományozóknak és az önkormányzatnak mondott köszönetet, amiért ez a harang megszülethetett, míg a közösség egy vers révén mondott köszönetet a püspöknek.

Simó Albert gondnok portálunknak elmondta: nagyon sokat jelent a harang a gyülekezetnek: elsősorban összegyűjti a híveket, de úgy tartják, hogy eloszlatja a „nagyidőt”, és tűzvészkor is megszólaltatják. A gondnok elképzelhetetlennek tartja, hogy egy ilyen vallási közösségnek, mint a jobbágytelki, ne legyen harangja. Egy másik falubeli, Bakó Antal úgy véli: a harang felszentelése nagy élmény, az egyházközség számára egy újjászületést is jelképez a kiöregedett harang újjáöntése.

Névtelen adományból készült

A tavaly nyáron elrepedt a kisharang, egy darab ki is törött belőle. Az új, 160 kg-os harangot Székelyudvarhelyen öntötték és 2850 euróba került. A hívek adománya nem bizonyult elégségesnek, ezért egy magyarországi névtelen adományozó kifizette a szükséges összeget – tudtuk meg a gondnoktól. A harang felirata: „Isten dicsőségére, Kisboldogasszony tiszteletére öntetett az Úrnak 2013-ik évében Diósd, magyarországi adományból KM. HCS jeligére a jobbágytelki faluközösség részére.”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson
2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

Megoldást keresnek a vízhiányra
Megoldást keresnek a vízhiányra
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!