Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Évadot zárt a Marosvásárhelyi Rádió koncertsorozata

Antal Erika 2015. június 10., 17:41 utolsó módosítás: 2015. június 10., 17:43

Jó évadot zárt a Marosvásárhelyi Rádió Kotta című koncertsorozata, amelyet minden hónap utolsó vasárnapján élőben követhetnek a hallgatók, illetve a vebkamerák jóvoltából láthatják is a rendezvényt.

Fotó: Antal Erika

A Marosvásárhelyi Rádió több mint kétéves projektje tehetségkutató és fiatal előadók, együttesek népszerűsítő műsoraként indult Szász Attila főszerkesztő-helyettes kezdeményezésére. Az azóta eltelt idő alatt számos együttes megfordult a stúdióban, ahol kialakult egy stabil közönség is, fiatalok, idősebbek egyaránt kíváncsiak a rendszeresen jelentkező műsorra. Változatos a meghívott együttesek zenei műfaja  – mondta Kurta Kinga műsorvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy elsősorban a fiatal, kezdő együtteseknek jelent népszerűsítő lehetőséget a rádiós fellépés. A rádió nagy stúdiójában közönség előtt tartott koncertet élőben közvetíti a rádió, illetve felvételt is készít róla, amiből később adást készít. Az Erdélyi Magyar Televízió is felvételt készít az előadásokról, amelyeket rá egy hétre sugároz. Ezenkívül az együttesek a felvételről minőségi hanganyagot kapnak. Az eddigi fellépők közül több együttessel is szoros kapcsolatot ápol a rádió, folyamatosan küldik az új zeneszámaikat, illetve jeleznek egy-egy fellépésről, sikerről – mondta a műsorvezető. A közönség leginkább a helyszínen, az esemény után fejti ki véleményét. „Jönnek és gratulálnak, elmondják, hogy tetszett a koncert, vagy azt, hogy milyen műfajt szeretnének még hallani ” – mondta Kurta Kinga. A Kotta című műsorba a kotta@marosvasarhelyiradio.ro címen lehet jelentkezni. Az elküldött CD-t vagy ismertető hanganyagot a műsorvezető Kacsó Tibor zenei szerkesztővel együtt meghallgatja, utánaolvas, bemutatkozó levelet, írást kér, és annak alapján készül el az úgynevezett promó, a plakát, a népszerűsítő, figyelemfelkeltő anyag.

A műsorvezetőnek egy-egy ilyen koncert-műsor levezetésénél több szempontnak is meg kell felelnie – válaszolta érdeklődésünkre Kurta Kinga, akinek nem csupán rádiósként kell helytállnia, de az élő műsorban a közönség előtt is spontánnak, rugalmasnak kell lennie, ugyanakkor a tévés műfajnak is eleget kell tennie, figyelni a kamerák állására, arra, hogy hová néz, kikhez intézi a szavait.

Az idén a Marosvásárhelyi Rádió Kotta műsorának meghívottai között a Mesehetes gyerekkoncert szerepelt, az Indie Folker alternatív zenével, az Ego Sum  alternativ zenekar bluest és funkyt, a The Pinwheels rock, ska, punk és reggae zenét játszott, a Jazzybirds pedig dzsesszt. A műsorvezető elmondta, a közönség zöme a klasszikus, a dzsessz és a blues műfajokra „vevőbb”, a fiatalabb generáció az „erősebb” műfajokat, a rockot, punkot, reggae-t kedveli. Bár az elején újdonságnak számított a minden hónap utolsó vasárnapjára meghirdetett koncert, a közönség érdeklődik, számon tartja az eseményt. Vannak törzsvendégek, akiket valamennyi műfaj érdekel, például egy kétgyerekes család, vagy egy korosabb hölgy, aki egy alkalmat sem hagy ki, illetve az első sorokban ülő idősebb urak, akik szintén valamennyi rendezvényen megjelennek – magyarázta Kurta Kinga.

A nyári szünidőt követően szeptemberben indul újra a Kotta, a szerkesztők már szervezik az őszi műsorokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS