HIRDETÉS

Az autentikus néptáncra helyezik a hangsúlyt

Antal Erika 2015. szeptember 23., 19:32

Összesen nyolc produkció szerepel a Maros Művészegyüttes 2015–16-os évadjának műsorán – ismertette Barabási Attila Csaba igazgató.

Fotó: Rédai Attila

Nyártól nyárig tart az évad a Maros Művészegyüttesnél, ugyanis a nyári, alig egy hónapos pihenőszabadság után, már augusztus 1-jén elkezdték a munkát, számos felkérésnek, meghívásnak téve eleget. Fesztiválokon, rendezvényeken léptek fel, több alkalommal képviselték Romániát – számolt be Barabási Attila Csaba.

Szép piros hajnalban a címe a Varga János rendezésében és koreográfiájában készülő új produkciónak, amelyet szeptember 30-án mutat be az együttes. A sajtótájékoztatón részt vevő magyarországi koreográfus 1998 óta dolgozik a Maros Művészegyüttessel, amelyről az elismerés hangján beszélt, hangsúlyozva, hogy a folklór útját járja az együttes, s bár néha elkalandozik a táncszínház világába is, alapvetően a hagyományt ápolja.

Az új előadás egy autentikus folklórműsor lesz, amelyben táncszínházi elemek is megjelennek, de ezekben is kimondottan néptánctechnikákat használnak – magyarázta a rendező-koreográfus. A produkcióval kapcsolatban Varga azt is elárulta, hogy egy román kolinda feldolgozásáról van szó, arról, amely Bartók Béla tolmácsolásában vált világhírűvé, amelyből a magyar zeneszerző a Cantata profana című szerzeményét írta. Alapvetően magyar táncokat láthat majd a közönség, de román folklór is keveredik a műsorba.

A Maros Művészegyüttes házigazdaként vesz részt a Székelyföldi Napokon, amelynek keretében október 8-án fotókiállítással kezdi a rendezvénysorozatot. A Képek és értékek. Erdély néprajzi értékeinek képi reprezentációja című kiállításról Vajda András, az Alkotások Háza vezetője beszélt, ismertetve, hogy a Kriza János Néprajzi Társaság tizenötezres fotóarchívumából láthatunk egy válogatást, néprajz, népviselet, népszokások témában jeles néprajzkutatók, fotóművészek felvételeit. A kiállításmegnyitót Sántha Rezső A repülő táncos című kötet bemutatója követi, majd a Maros Művészegyüttes Szép piros hajnalban című előadása.

Barabási Attila Csaba beszélt a két tagozatot magába foglaló Maros Művészegyüttes anyagi helyzetéről is. A közepes nagyságrendű költségvetésből jó gazdálkodás révén ki lehet jönni, ám a kiszállásokhoz, turnékhoz pályázati pénzekre van szükség. Érdekességként, ugyanakkor nagy szomorúsággal állapította meg az igazgató: annak ellenére, hogy mindig pályáznak, a román állam még soha nem támogatta az együttest, sem a magyar, sem a román tagozatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS