Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Csárdásrekord: kétezren húsz percig

Csata Beáta 2012. július 26., 16:57 utolsó módosítás: 2012. július 26., 18:37

Szombaton 13 órától ünneplőbe öltözött, táncos kedvű gyergyóiak lepik el a főteret, hogy megdöntsék a 2010-ben Baján felállított csárdásrekordot, húsz percen át, több mint 1597 személy kellene ropja a csárdást.

Fotó: Csata Beáta


Szombaton elérkezik az ideje a csárdásrekord-kísérletnek, amelyen remélhetőleg ezer, de legideálisabb esetben kétezer táncos kedvű gyergyói ropja a csárdást 13 órától 13 óra 25 percig. A csárdásrekord honlapján már több mint hatszázan regisztráltak és még mindig várják a jelentkezőket. Szombaton reggel kilenc órától fél egyig zajlik a jelentkezés, ez idő alatt mindenki – az interneten regisztráltakat is beleértve – a regisztráló sátraknál kell jelentkezzen. A fennakadások, sorban állás elkerülése végett ajánlott korán érkezni a helyszínre. A pár nélküli jelentkezők se bánkódjanak, a szervezők a helyszínen felállított sátorban gyorsan táncpartnert találnak neki. A népviselet nem kötelező, viszont jó, ha valakinek van és abban jelenik meg, másképp a férfiaknál a fekete mellény, fehér ing, illetve nőknél a szoknya tökéletesen megfelel az alkalomnak. A www.gyergyoicsardas.ro honlapra feltöltötték a Hóvirág néptáncegyüttes tagjai bemutatásában a jellegzetes gyergyói csárdásról készített videót, amit meg lehetett tanulni. Ez senkinek sem kötelező, másfajta csárdást ropva is tökéletes része lehet a rekordkísérletnek.

A csárdásrekordot népzene-verbuváló előzi meg, ami szeretne kedvet adni a táncoláshoz a járókelőknek, illetve minél több embert összegyűjteni a rekordkísérlet sikeressége érdekében. A kedvcsinálót Bartalis Zoltán (prímás), Köllő Gerő (brácsás) és Kostyák Márton (nagybőgős) biztosítja a főtéren. A csárdásrekord-kísérlet alatt is ők húzzák majd a talpalávalót.

A csárdásrekord-kísérletet követően a Művelődési Ház előtti téren néptáncgála szórakoztatja a nézőket, amely keretében fellépnek a kilyénfalvi, remetei, csomafalvi, tekerőpataki, marosfelfalvi tánccsoportok, illetve a Hóvirág néptáncegyüttes is. Végül szabadtéri táncház zárja a zenével, hagyománnyal teli programot.

A Gyergyó TV honlapján élőben követhető majd a csárdásrekord-kísérlet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS