HIRDETÉS

Bábország „területet” keres

Tamás Gyopár 2017. január 08., 20:38

A HalVirág Egyesület által szervezett második Bábudvar keddtől vasárnapig tartott Gyergyószentmiklóson.

Fotó: Tamás Gyopár

Az új év első napjaiban a Napsugár az esőben Egyesületnek köszönhetően alapíthattak ismét bábországot. Tizenöt bábapród, valamint bábmesterek lakták be a Virág negyedi napköziotthon egy termét, teljesen díjmentesen. Itt hat nap alatt a Fazekas Mihály által írt Ludas Matyi történetét alkalmazták paravánra.

Évszaknak megfelelően kék egyen pólót viseltek bábudvar lakói már az első naptól kezdve, miután a bábapródavatás megtörtént. Esküdt tettek valahányan, hogy betartják bábudvar törvényeit. Ujjtornával, ismerkedős játékokkal indult az együttlét, bár csakhamar megjegyezték egymás nevét az ország lakói, mert korábban már együtt töltöttek egy hetet. Azok, akik először lépték át bábország határát, hamar felzárkóztak.

Sokat újítottak a szervezők, mégis a kedvenc játékokat kölcsönvették a korábbi táborból. Aztán következett a bábkészítés. Előbb megtervezte mindenki, a szereposztásnak megfelelően, hogy hogyan öltözteti fel a két fakanálból kialakított bábot, aztán következett a nagy munka. Ezúttal mozgatható kezeket is rögzítettek a „szereplőkre”. Zene nélkül nem igazi a produkció, állapíthatták meg, így néhány ismert gyermekdalt, rajzfilmzenét átszövegeztek a kicsik.

Bár jól meghatározott szabályok szerint töltötték napjaikat kicsik és nagyok, utolsó előtti napon, a programtól eltérően körkérdésre válaszoltak. Körbeülve hangzott el, mi tetszett a táborban. A legtöbb bábapródnak a próbák, a bábkészítés, a játékok tetszettek, az, hogy egyszer kimehettek az udvarra, mert kiengedett annyira az idő. Nos, a következő, februári táborra azt szeretnék, ha minden maradna a régiben, néhányan lépcsőmentes helyen táboroznának, és van, aki még több lakót szeretne bábországba. De, hogy jönnek, az nem kérdés.

Vasárnap délben szülőknek, nagyszülőknek, érdeklődőknek adták elő a produkciót, mely mosolyt csalt az arcokra. S mint ilyenkor lenni szokott, bábmesterré avatták a kicsiket, erről immár bábországi okmány is tanúskodik. Az előadást közös báblakoma követte. Már a tábor utolsó pillanataiban jelezte néhány szülő és gyerek, hogy februárban is számíthatnak rájuk, mert akkor is „beköltöznének” bábországba. S olyan is akadt, aki, miután megnézte az előadást, szomorúan közölte, hogy kár volt kihagynia, így a következőn biztosan részt vesz.

„A gyerekek, szülők szerint igény van a bábszínházra, bábos foglalkozásokra – ez derült ki a tapasztalatok alapján. Ezidáig mindkét tábor kölcsönbe kapott helyiségekben »vert sátrat«. Ezúton is köszönet a városi könyvtárnak és a Napsugár az esőben Egyesületnek. Azonban hiányzik egy állandó játszóhely, ahol programokat szervezhetnénk hétvégenként a kicsiknek-nagyoknak” – fogalmazta meg Boros Virág, az egyesület vezetője, aki hozzátette, ha valaki bérbe adna egy hozzávetőleg 80 négyzetméteres, fűthető felületet, jelentkezzen az egyesület közösségi oldalán.

Február 6-ától nyit újra a Bábudvar, immár harmadik alkalommal. 11-éig tart majd a bábdínom-dánom, ezúttal 7–12 évesek számára. Jelentkezni a HalVirág Egyesület közösségi oldalán lehet. Szintén itt ajánlatokat lehet tenni állandó játszóhelyre is.

A tábort a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatkezelője, a Család- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet jóvoltából sikerült megszervezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS