HIRDETÉS

Magyarbaráttá tennék a román nyelv oktatását

Kiss Judit, Molnár Rajmond 2017. február 14., 11:57 utolsó módosítás: 2017. február 14., 12:14

A 2017/2018-as tanévben ötödik osztályt kezdő diákok lesznek a haszonélvezői annak az új tantervnek, amely előírná, hogy a magyar anyanyelvű 5–8. osztályos diákok a román nyelvet speciális tankönyvből, az eddig megszokottól eltérően, nem anyanyelvi szinten tanulhassák. Az új tantervhez hétfőig lehetett hozzászólni.

Fotó: Mihály Csaba

A tanügyi törvény rendelkezik arról, hogy a magyar gyermekek számára a román nyelvet sajátos módon, mint második nyelvet tanítsák minden iskolai szinten, ne csak a négy elemi osztályban. Az elmúlt hat évben a minisztérium mindössze az 1–4. osztályosok számára készítette elő a törvény alkalmazását. A mostani fejlemény az, hogy ez a roppant lassú életbe léptetés a második szakaszához érkezett: elkészült az 5–8. osztályosok számára a román nyelv tanterve, és ezt az előírt gyakorlat szerint január végén közvitára bocsátották. Ehhez hétfőig lehetett hozzászólni.

A közvitára bocsátott új tanterv kisebbségek oktatására vonatkozó részében egyebek mellett szerepel, hogy az irodalmi szövegek archaikus vagy valami miatt nehezen érthető szavait, kifejezéseit ki lehet cserélni közérthetőbbekre. Emellett a tanterv meghatározza, hogy pontosan hány írásos szöveggel kell dolgozniuk az ötödikes diákoknak egy évben, ez esetben 8-14 szövegről van szó. A tervezet azt is megszabja, hogy legtöbb hány szóból álló szövegeket tartalmazhatnak majd a tankönyvek: míg negyedik osztályban maximum 350 szavas szövegeket kaphattak kézhez a diákok, az új tanterv értelmében ötödikben ez a szám nem növekszik meg nagyon, csak 450-re. Hozzá kell tenni, hogy a mostani ötödikeseknek legalább kétszer ilyen hosszú szövegekkel kell megbirkózniuk. Változás az is, hogy megszabják, legtöbb hány szavas írásbeli dolgozatot várhatnak el a gyerekektől, illetve ezentúl oly módon tanítanák a gyerekeket, hogy nyelvtani ismeretek elsajátítása mellett, minél könnyebben megtanuljanak kommunikálni is.

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője elmondta, az új 5-8. osztályos tantervet is átbeszélték. A főtanfelügyelő rámutatott, szükséges és rendkívül hasznos lépésnek tartja a módosítást, ugyanis nagyon fontos, hogy specifikus megközelítése legyen a magyar anyanyelvű gyerekek román nyelvre való oktatásának. Azt is megjegyezte, kérdés, hogy a pedagógusok milyen mértékben tudnak majd átállni az új tanterv szerinti oktatásra, mivel több éven át az előző szerint folyt a tanítás. Görbe épp ezért reméli, a következő tanév előtt szerveznek az oktatóknak felkészítőket az új tanterv tanítását, követelményrendszerét illetően. „Azok a diákok, akik ősszel már az új tanterv szerint tanulnak, a nyolcadikos záróvizsgán jobb eredményeket kellene elérjenek az eddigi évekhez képest” – vetített előre a főtanfelügyelő. Egyébként a Hargita megyei nyolcadikosok országos felmérésének tavalyi eredményei szerint románból mindössze 51 százalékuk írta meg az ötös jegyet.    

Bors Kinga, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola román nyelv és irodalom szakos tanára érdeklődésünkre elmondta, a magyar gyerekek számára előírt új tantervben foglaltak szerint lényegesen könnyebb lesz a román nyelv tanulása. „A jelenlegi román oktatási formában gyereke válogatja, hogy mennyire sajátítja el a románt 5-8. osztályban egy magyar anyanyelvű tanuló.

Leginkább attól függ a boldogulás, hogy az elemi tagozatokból mekkora szókinccsel érkeznek ötödik osztályba a gyerekek. Akiknek a szókincsük aránylag elfogadható, azok boldogulnak a leckékkel” – emelte ki Bors Kinga. Azt is megjegyezte, hogy záróvizsgán dől el, mennyire bizonyul sikeresnek az új tanterv, erre pedig öt évet kell várni. A záróvizsga tételeit is az új tanterv szerint készítik majd elő az oktatási minisztérium illetékesei.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS