Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ilyen lehet a városi közlekedés a jövőben Csíkban

Barabás Hajnal 2017. január 27., 10:23

Teljesen felújítanák és átalakítanák Csíkszereda legforgalmasabb útvonalát, a Kossuth Lajos utcát. Emellett modernizálnák a tömegközlekedést, kölcsönkerékpár-rendszert vezetnének be, és új tereket létesítenének – íme, néhány javaslat a közlekedési akciótervből, amelyet a csíkszeredai önkormányzat megbízásából a helyi Planificatio Kft. készített. A mobilitási tervről és a városfejlesztési stratégiáról pénteken dönt Csíkszereda önkormányzati képviselő-testülete.

Fotó: Gecse Noémi

Csíkszereda forgalmának javítására fogalmaztak meg javaslatokat abban a közlekedési akciótervben, amelyet a városfejlesztési stratégiával párhuzamosan készített el a helyi Planificatio Kft. a csíkszeredai önkormányzat megbízásából. A két dokumentum elfogadását péntekre tűzte napirendre az önkormányzati képviselő-testület.

Korábban már írtunk a készülő mobilitási tervről, arról, hogy több felmérést végeztek a készítők, mielőtt javaslataikat kidolgozták volna. Többek között forgalomszámlálást végeztek Csíkszereda több pontján, online kérdőívezést folytattak a problémás közlekedési helyszínekről, kérték a rendőrség segítségét a balesetveszélyes helyek feltérképezésére, civil szervezetekkel és a városházával is egyeztettek, kérdőíves felmérést végeztek ezer csíkszeredai megkérdezésével, valamint magyarországi közlekedési szakértőket is bevontak. E felmérések, egyeztetések eredményeit használták alapul, és több fontosabb célt fogalmaztak meg. Csák László, az akciótervet készítő Planificatio Kft. vezetője elmondta, az elsődleges szempont a gyalogos és kerékpáros közlekedés volt, valamint a tömegközlekedés fejlesztése.

A 163 oldalas fenntartható mobilitási terv adatai szerint Csíkszeredának 120 utcája van (70,1 kilométer), a gyalogosok által használható felület pedig 16 ezer négyzetméter. A kérdőíves felmérésből kiderült, a megkérdezett csíkszeredaiak többsége, azaz 55 százaléka, gyalog közlekedik nyári időszakban a városban, 26 százaléka gépjárművel, 9 százaléka biciklivel, 5–5 százaléka pedig taxival és tömegközlekedéssel. A nagyszámú gyalogosforgalom figyelembevételével javasolták új gyalogátkelők létrehozását, illetve a régiek felújítását, biztonságosabbá tételét, valamint két új tér kialakítását.

Brassói úti változtatások

A közlekedési akciótervben a Brassói utat érintő elképzelések szerint az útszakasz biztonságosabbá tétele az egyik legfontosabb cél. Az akciótervben megfogalmazott javaslat szerint megközelíthetőbbé tennék a vasútállomást és az azzal szemben lévő városi buszmegállót, továbbá felújítanák és biztonságosabbá tennék a gyalogátkelőket. A Brassói út nyugati oldalán biciklisávot alakítanának ki. Ugyanakkor a leállósávot kifejezetten úgy alakítanák ki, hogy a mellékutcákból könnyebben lehessen ráhajtani a forgalmas útszakaszra. A Hargita utcában a vasúti felüljárótól a város székelyudvarhelyi kijáratáig módosítanák a közlekedési hálózatot oly módon, hogy megkönnyítsék a közlekedést a gyalogosok számára is. A javaslatok között szerepel járdaépítés végig az út mindkét oldalán, parkolók kijelölése az úttal párhuzamosan, illetve kerékpárút kialakítása szintén mindkét oldalon.

Az Egyetem teret a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épülete mellé alakítanák ki a Temesvári sugárút érintett szakaszának átalakításával. Gyakorlatilag megszüntetnének néhány parkolót, és megszélesítenék a gyalogátkelőhelyet a promenád irányába. Szintén a gyalogosok számára alakítanának ki egy teret a Szent Kereszt-templom előtti részen, kiszakítva úgymond egy részt a Kossuth Lajos utca, a Szív utca, a Hargita és a Vörösmarty Mihály utcák kereszteződéséből. Ide egy kisebb körforgalmat vagy más jellegű kereszteződést képzeltek el új gyalogátkelők kialakításával. Ezzel párhuzamosan lezárnák a Szív utca egy részét az autós forgalom elől, teret engedve a gyalogosoknak a Millenniumi templom és a plébánia közötti szakaszon.

A fenntartható mobilitási terv fontos része a gyalogosforgalom megkönnyítése mellett a városi tömegközlekedés fejlesztése, többek között oly módon, hogy összekapcsolnák a menetrendet a távolsági buszjáratokkal és vonatjáratokkal, észszerűsítenék a tömegközlekedési útvonalakat, sűrítenék a járatok számát csúcsidőkben akár negyedóránkénti járatokra, hogy minél többen használják. A felmérésekből ugyanis kiderült, hogy a megkérdezettek csupán 2,3 százaléka használta naponta a buszjáratokat. A cél érdekében elektromos, alacsony padlós buszokat vásárolnának uniós forrásokból, a becslések szerint 7,6 millió lejre lenne szükség a beszerzésükhöz. Továbbá szükség volna ehhez a tömegközlekedési hálózathoz elektromos töltőállomásokra, modern buszmegállókra, és korszerű utastájékoztató rendszerre.

A tömegközlekedést összekapcsolnák a kölcsönkerékpár-rendszerrel úgy, hogy a buszmegállók közelében bicikliparkolókat alakítanának ki, és a kölcsönözhető kétkerekűeket akár a tömegközlekedési jegyekkel egy csomagban is ki lehetne bérelni. Az akcióterv továbbá 11 kilométernyi új kerékpárút kialakítását tartalmazza, valamint a meglévők felújítását vagy átszervezését. Többek között új biciklisávot terveztek a Brassói útra, a Hargita utcába; útvonalakat kötnének össze Csíktaploca, Csíkzsögöd, Csíksomlyó, a Tudor lakótelep és a Suta irányába, illetve az Olt mentén.

A város talán legforgalmasabb útszakaszának számít a Kossuth Lajos utca, ezért több lehetséges elképzelést is megfogalmaztak arról, hogy hogyan lenne érdemes átalakítani. Az egyik változatban a parkolók mellett biciklisávot alakítanának ki, továbbá meghagynák az útszakaszok közötti zöld szigetet. A járdán kijelölt kerékpárút így megszűnne, nagyobb teret engedve a gyalogos közlekedésnek. A második változat szerint megszüntetnék a középen található zöld szigetet, növelnék a két oldalon található járdák méretét, vagy növelnék a középen található szigetet, oly módon, hogy ott kisebb sétányt alakítanának ki, továbbá a parkolóhelyeket az úttal párhuzamosan jelölnék ki, ezáltal mintegy felére csökkentenék a parkolóhelyek számát. A harmadik elképzelés szerint megszüntetnék a középső zöld szigetet, növelnék a járdák méretét, a parkolókat párhuzamosan jelölnék ki az úttal, és külön biciklisávot alakítanának ki az úton, megszüntetve a járdán kijelölt sávot. Szőke Domokostól, Csíkszereda alpolgármesterétől megtudtuk, szeretnék a Kossuth Lajos utca teljes hosszát újraterveztetni és felújíttatni; a tervezésre ötletpályázatot írnának ki.

Egyéb fejlesztési elképzelések

Szintén a fenntartható mobilitási terv része a vasúti felüljáró felújítása, a vasúti aluljáró újjáépítése, intelligens parkolási rendszer kiépítése, amely szerint a főbb útvonalakra kihelyezett kivetítőkön vagy okostelefonos alkalmazásokon keresztül, valós időben nyújtanának tájékoztatást, hogy hol vannak szabad parkolóhelyek a városközpontban, például a Kossuth Lajos utcában. Csíkszereda fenntartható mobilitási tervét a város honlapján, a szereda.ro oldalon lehet elolvasni. Csák László elmondása szerint a benne foglalt elképzeléseket jövőtől kezdve legkésőbb 2023-ig meg kellene valósítania a csíkszeredai önkormányzatnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
45 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS