HIRDETÉS

Fotótörténetet írtak a székely fotósok Kézdivásárhelyen

Szőcs Lóránt 2013. május 11., 10:57 utolsó módosítás: 2013. május 12., 17:02

A IV. Székelyföld Napok legfontosabb momentumának, nyitányának számít az I. Székelyföldi Fotóbiennále megnyitója, melyet a kézdivásárhelyi Vigadóban tartottak pénteken este.

Két éve írtuk, hogy a II. Székelyföld Napok keretében a csíkszeredai Prisma Fotóklub kezdeményezésére megalakult a Székelyföldi Fotóművészek Egyesülete. Akkoriban egy rendhagyó szabadtéri tárlattal mutatkoztak be fotóklubok fényírói Csíkszeredában, a megyeháza Szabadság tér felé néző ablakaira tették a képeiket. Most újra történelmet írtak, hiszen létrehozták a Székelyföldi Fotóbiennálét.

A versenypályázatot a Camera Club Siculorum Fotóklub írta ki és bonyolította le, a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával. Nagyon okosan hirdették meg a pályázat három kategóriáját, egyfelől a biennálénak egyedi arculatot teremtettek, másfelől minden fotós megtalálhatta a helyét. A Székelyföld értékei kategóriában ugyanis nem fogadtak el képmódosító eljárással kidolgozott fotókat, így a régiónkról készült képek egyben kortörténeti dokumentumoknak is számítanak. Aki viszont kísérletezni szeretett, beküldhette fotóit a színes képek kategóriába, ahol nem voltak megkötések. Még egy harmadik kategóriát is hirdettek, fekete-fehér fotókkal is lehetett nevezni. Gondoljuk, hogy némiképp a fotóművészet iránti alázat mutatkozik meg ebben a gesztusban, hiszen a művészeti ág 19. századi elindítóira emlékeztet, akiknek még a korabeli technika azt a lehetőséget adta, engedte meg, hogy csak a kontrasztokkal, a fény-árnyék játékával örökítsék meg a történéseket, illetve teremtsenek művészetet.

Éppen az elődökre és erre a hangulatra tért ki megnyitóbeszédében a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor is. „Nyilván Székelyföld területileg, gazdaságilag, gondolkodásmódjában és gasztronómiailag is egy jól körülhatárolható régió, ami művészetekben is tetten érhető, legegyszerűbben ez – persze – a fényképek által érzékeltethető. Nagyon sokan vagyunk, akik tanulmányainkból, olvasmányainkból emlékezünk ezen művészeti ág kezdeteire, amikor Orbán Balázs és kortársai a hátukon cipelték hatalmas fotóműhelyüket, időt és fáradságot nem kímélve végigjárták és megörökítették ezt a tájegységet. A biennále gyönyörű képeit nézve elmondhatom, hogy Székelyföld jóval több, mint díszlet a jól sikerült fotókhoz, hiszen érezhető rajtuk, hogy a fényképezőgép mögött nemcsak egy ember, hanem egy szemlélet, egy gondolkodásmód, egy székely érzelemmel töltött személy áll” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

A versenypályázat céljait Kovács László Attila, a Camera Club Siculorum Fotóklub elnöke foglalta össze: „A biennálénak köszönhetően nem tűnnek el a süllyesztőben azok a rendkívül értékes képek, amelyek Székelyföldről készülnek, ráadásul nem csupán helybéli fotósok szemével. Fontos szempont egymás mellett látni és láttatni ugyanazt a helyzetet egy helybéli, egy amerikai vagy éppen egy lengyel, esetleg japán fotós szemével.”

A megnyitóünnepségen a különböző kategóriákban történő díjkiosztás között kézdivásárhelyi zenetanárok muzsikáltak, énekeltek, tették a hangulatot ünnepélyesebbé. Balási Csaba fotóművész, az AAFR alelnöke, aki az országban, de külföldön is sok fotókiállítás-megnyitón vett részt, megjegyezte, eddig még nem látott ilyen jó hangulatú, színvonalas versenytárlat-megnyitót.

Az I. Székelyföldi Fotóbiennále díjazottjai

A felhívásra összesen 881 pályamű érkezett, melyből öt nem felelt meg a kiírásnak. A fotókat Ádám Gyula, Balási Csaba, Kovács László Attila, Nagy Lajos és Török Gáspár fotóművészek bírálták el. A zsűri a kiírásnak megfelelően három kategóriában három-három díjat, a Román Fotóművészeti Szövetség (AAFR) elismeréseit osztotta.

A Székelyföld értékei kategóriában aranyérmet Erdély Bálint Előd nyert Székelyudvarhelyről a Tüzeskő című alkotásával. Ezüstöt a Csíki Hírlap és Székelyhon.ro fotósa, munkatársunk, Kristó Róbert kapott a Dimenziókapu című fényképével, mellyel a biennále plakátját is illusztrálták. Bronzérmes Bálint Zsigmond marosvásárhelyi fotóművész lett A világtól elzárva című alkotásával.

Fekete-fehér fotó kategóriában az aranyat Vass Lehel vitte el Székelyudvarhelyről Őrszemek című munkájáért. Második helyezett a Gondviselés című alkotásával Haragos Zoltán lett Marosvásárhelyről. Bronzot Dezső László kapott a Glazúr című alkotásáért.

Színes fotó kategóriában arany érmét Tordai Ede kapott A titokzatos hölgy című alkotásával, s ugyancsak a marosvásárhelyi fotós kapta meg a zsűri különdíját, a legjobb szerző elismerést is. Második helyezett Kerekes István lett Mosonmagyaróvárról a Yelena című fényképével. Bronzot Baranyi Ildikó bukaresti művész kapott Reggeli fürdő című fotójáért.

A zsűri ezenkívül mindhárom kategóriában hat-hat pályaművet külön elismerésben, AAFR kék szalaggal tüntetett ki. A Székelyföld értékei kategóriában négy csíkszeredai alkotó kapott kék szalagot, Incze Domokos, László F. Csaba, Mihály László és Várday Béla.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS