Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Megéri igazi férfinak lenni”

D. Balázs Ildikó 2015. augusztus 06., 11:36

A Budapesten élő Bedő Imre két évvel ezelőtt alapította meg Magyarországon a Férfiak Klubját. Önbecsülésről, önbizalomról, felelősségvállalásról, az apa minta fontosságáról, na meg a nők szemének csillogásáról beszélgettünk a csíkszeredai születésű közgazdásszal.

„Megéri igazi férfinak lenni”
galéria
Fotó: Veres Nándor

– Általános értékválság van, múlóban az udvariasság, a felelősségvállalással óriási problémák vannak, pusztulóban a cselekvőképesség, ezért úgy gondoltam, hogy a Férfiak Klubja egy olyan hívó szó lesz, ahová azok a férfiak tudnak tömörülni, akik ezeket az értékeket fontosnak tartják. Korábban nem volt téma, hogy miről szól a férfiasság, hiszen a gyermek látta, hogyan viselkedik az apa otthon. Ma ijesztően megugrott a válások aránya, mely során a férfi kikerül a családból. De ha nem is válnak el, az apa rengeteget dolgozik és nincs otthon, vagy otthon van és pihen, hogy másnap rengeteget dolgozhasson, és a gyermeknek nincs jelen az életében. A Férfiak Klubjának nagyon komoly női támogatottsága van, rengeteg nő ír arról, hogy egyedül neveli a gyermekét és nem tud férfi mintát mutatni. A férfiértékek örökítésének lánca nagyon megsérült. Ezért is felhívnám a férfiak figyelmét, hogy dolgozhatnak napi 12 órát, de tulajdonképpen azért dolgoznak, azért keresnek pénzt, amit a fennmaradt időben csinálnak. A férfiak önbizalmát és önbecsülését igazából az rombolja, hogy kevés dologra lehetnek büszkék, ha nem teremtenek eleget a munkahelyükön kívül. A munkahelyen keresett pénz nem cél, hanem eszköz. Az a kérdés, hogy ezzel az eszközzel tudunk-e élni, vagy csak létrehozzuk, és nem befolyásoljuk a felhasználását. Dolgozni muszáj, de a lényeg azon kívül van.

– Sokat dolgoznak, hogy eltartsák a családot, mégsem találják a helyüket a családban. Egy ördögi kör...

– Férfivá nem a kor és nem a házasság tesz, hanem az, amikor az erőmet, a tudásomat és önmagamat saját szándékomból, elhatározásomból alárendelem valaminek, fölveszem a szolgálatot. Mivel kevesen leszünk világra szóló tudósok, művészek, tanítók, ezért a legtöbbünk férfiéletének az adhat értelmet, ha a jövő építésének a családon keresztül rendeljük alá magunkat. Akik nem veszik fel a szolgálatot, akik csak pénzt keresnek, hogy azt elkötelezettség-vállalás nélkül minél magasabb szinten elköltsék, nem válnak férfivá. A felelősségvállalás tesz férfivá. Egy nőnek, amikor gyermeket akar szülni, olyan férfira van szüksége, akire számíthat, akiben megbízhat, aki biztonságot nyújt.

– Úgy fogalmazott, hogy a Férfiak Klubja egy férfimotivációs mozgalom.

– A férfiakat nem arra akarjuk motiválni, hogy csapkodják az asztalt, hanem arra, hogy tegyék a dolgukat, hogy legyen, amiért megbecsüljék önmagukat, és mások is megbecsüljék őket. Családfővé sem teheti magát egy férfi, családfővé egy férfit a nő tehet. Aki csapkodja az asztalt és azt mondja: én vagyok a családfő, az egy pojáca. A családfő nem hatalmat jelent, hanem felelősséget. Ha hatalomként élik meg és versengenek érte, akkor a férfi rendszeresen kivonul vagy agresszív lesz. Ha viszont a nők családfővé tesznek egy férfit, akkor ez felelősséggel jár, és ez motiválja a férfiakat! A férfiértékeket nem lehet a Facebook-on pallérozni, a való életben kell cselekedni. Ezért fontos a közösségi férfi-minta ápolás, és ezért hozzuk létre az Férfiak Klubja Apa-Fia Köreit, ami az apák, nagyapák és fiaik közös, aktív időtöltéséről szól. A Férfiak Klubja helyi képviseletére helységenként önkéntes Nagykövetek jelentkezését várjuk. Ők a helyi motorjai a mozgalmunknak. Legközelebb Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen van nagyon aktív férfiakat tömörítő Férfiak Klubja. Persze a férfi mintára nemcsak a fiúknak, hanem a lányoknak is szükségük van, hiszen a lányok majd az alapján választanak férjet.

– Milyen férfiakat akarnak a nők?

– Nem igaz, hogy valami modern férfivá kell válnunk és meg kell változzunk; az értékeink ugyanazok, mint a mamutvadászat korában. Ne bizonytalanítsuk el az embereket azzal, hogy meg kell változni, mert nem is tudnak, nem is akarnak, és nem is szükséges. Egy nőnek például ma is biztonságra van szüksége. Csak ma ezt egy férfi nem karddal és fizikai erővel nyújtja, hanem a jelenlétével, ami egyértelműsíti azt, hogy rá lehet számítani, minden problémát a lehető legjobb tudása szerint próbál megoldani.

– És milyennek kell lennie egy nőnek, hogy mellette férfi legyen a férfi?

– A férfiaknak jólesik az, ha szükség van rájuk, és ennek nyilván meg akarnak felelni. Egy nővel egy férfi nem fog versengeni: ha megnyeri a versenyt, akkor az keserű, ha elveszíti, az még keserűbb. A nők viszont kell hagyjanak olyan területeket, ahol a férfi demonstrálhatja rátermettségét. Azt kell visszaigazolják, hogy szükség van rájuk. Ha a nők ezt sugározzák, a férfiak lehozzák a csillagot is az égből. Cserébe jó, ha a férfiak kérés nélkül teszik a dolgukat. Ha a nők azt sugározzák, hogy ők mindent tudnak, a férfi visszavonul. Kétszáz évvel ezelőtt is egy nő fel tudott tenni egy nehéz bőröndöt a magas polcra, de nem tette. Azzal, hogy ezt egy férfi tehette meg helyette, lehetőséget adott arra, hogy a férfi demonstrálhassa udvariasságát, erejét. Nem az erőről szól ez, egy olyan játék, ami szebbé tette az életet. Nem versengés kell legyen az élet, hanem egy nyerő-nyerő játék. Higgyék el, megéri igazi férfinak lenni, mert a nők szemének csillogása ezt egyértelműen mutatja.

A teljes interjú a Csíki Hírlap augusztus 6-án megjelent lapszámában olvasható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb