HIRDETÉS

A sajtkészítés fortélyait oktatták Vacsárcsiban

Létai Tibor 2013. február 26., 16:09 utolsó módosítás: 2013. február 26., 18:07

Sajtkészítő tanfolyam kezdődött hétfőn délután Vacsárcsiban a Pogány-havas Kistérség szervezésében. A nagy érdeklődésnek örvendő, szerdán végződő kurzus előadó szakemberei Magyarországról érkeztek.

Fotó: Kristó Róbert


Immáron harmadik alkalommal szervezték meg a sajtkészítő tanfolyamot – tudtuk meg Rodics Gergelytől. A Pogány-havas Kistérség ügyvezető igazgatója elmondta: az eddigi tanfolyamokon az oktatók főleg a receptekre fektették a hangsúlyt, a mostani előadásokon részt vevők pedig komoly elméleti hátteret kapnak gyakorlati bemutatókkal. A tanfolyam három napja alatt közel tízféle sajtot készítenek. Ott jártunkkor éppen a vöröshagymás (lilahagymás) gomolyát készítették az előadók, részletesen elmagyarázva az előállítás folyamatának minden mozzanatát.

Mint megtudtuk, az oktatók – Kiss Ferenc Körösladányból és Mircz Nárcisz Debrecenből – odahaza  megalapították a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhét. Utóbbi a Nárcisz birtok tulajdonosa, elmondása szerint napi 800 liter tejet dolgoz fel sajtműhelyében. A tejet 130 kecske és húsz tehén adja. Az állatok gondozását alkalmazott végzi, így a gazda a sajtkészítésre és eladásra tud összpontosítani. Mircz gazda a kezdetekről elmondta, hogy a sajtkészítést a nappalijában indította el, majd idővel egy elválasztó falat húzott a helyiségben, így a nappali feléből létrehozta saját sajtműhelyét.

Elmesélte, számos sajtféleséget készít: friss sajtot és gomolyát, érlelt gomolyát, préselt félkemény sajtokat, penészes sajtokat, rouge-kultúrás sajtokat, valamint egyéves érlelésű, parmezán típusú sajtokat. „Ha jó a sajt, és bő a választék, akkor a fogyasztás is egyre nő. Úgy gondolom, szemléletváltásra van szükség, ki kell szorítani a rossz minőségű áruházi termékeket, hogy a fogyasztók minőségi és változatos sajttermékekhez jussanak. A jó sajtokkal lehet megfogni a vásárlókat, akik majd rendszeresen keresni fogják a finom kézműves árukat” – magyarázta Mircz Nárcisz, aki a budapesti piacon, valamint rendezvényeken, fesztiválokon árulja folyamatosan termékeit, ahol kóstolókat tartanak, s ennek hatására megháromszorozódott a sajtszeretők és -vásárlók tábora.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS