Akik aláírtak, akiknek szándékában áll, és akik nem szerződnek

Akik aláírtak, akiknek szándékában áll, és akik nem szerződnek

Még mindig zavar van a rendszerben. A legtöbb háziorvos azonban már szerződött

Fotó: Barabás Ákos

A háziorvosok közel fele aláírta már az egészségügyi keretszerződés meghosszabbításáról szóló okiratokat a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral. Öt háziorvos kivételével pedig a napokban a többiek is szerződnek.

Molnár Rajmond

Pethő Melánia

Széchely István

2018. január 03., 17:592018. január 03., 17:59

2018. január 03., 18:002018. január 03., 18:00

Duda Tihamértől, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójától tudjuk, hogy a szerdai megkeresésünkig a 148 Hargita megyei háziorvosból 72 már aláírta a három hónapra szóló kiegészítő keretszerződést. Továbbá közölte,

öt háziorvos jelezte nekik, nem fogják aláírni a dokumentumot a jövőben,

a többi háziorvos pedig azt mondta, hamarosan megköti a szerződést a pénztárral. Duda továbbá megjegyezte,

a biztosítottaknak joga van átiratkozni olyan háziorvoshoz, aki szerződésben áll a pénztárral.

A megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatójától azt is megtudtuk, ha valaki az elmúlt napokban konzultációs díjat, vagy teljes árat kellett fizessen az ártámogatott vagy ingyenes gyógyszerért, a pénzt nem igényelheti vissza az intézménytől.

„Ez közös ügy”

Soós-Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő egyesület Hargita megyei elnöke lapunknak elmondta, „bizonyos feltételek mellett” hajlandók csak a szerződéshosszabbítás mellett dönteni. Komoly jelzést várnak arra vonatkozóan, hogy a döntéshozóknak valóban szándékukban áll javítani az egészségügyi alapellátó rendszeren, erre három hónap haladékot adnak – fogalmazott. A szakember kérdésünkre kifejtette,

a pácienseket a héten ingyen látták el ő és kollégái, akik még nem kötöttek szerződést a pénztárral.

„Elláttuk őket a saját költségünkre, a betegek megértők voltak, belátták, hogy ez közös ügy, nem csak rólunk, hanem róluk is szó van. Köszönjük nekik” – zárta Soós-Szabó Klára.

Aggódtak a páciensek is

„Mindenki dolgozik és ingyen, bérmentve megvizsgáljuk a beteg embert. Mi beteget a rendelőből nem küldünk el” – fogalmazott szerdán érdeklődésünkre egy székelyudvarhelyi háziorvos, aki csak név nélkül vállalta az általa elmondottakat. Nehezményezte ugyanakkor, hogy a hírek egy részében a sajtó arról tudósított, hogy a betegek szerdától nem kaphatnak ingyenes ellátást a háziorvosoknál. Ő ezzel magyarázta azt is, hogy

páciensei szerdán aggódva tértek be a rendelőbe, mert attól tartottak, hogy fizetniük kell a konzultációért.

A kiegészítő keretszerződést – amely a múlt évi feltételek szerint három hónappal meghosszabbítja a tavaly megkötött keretszerződés érvényességét – az általunk megkérdezett háziorvos még nem írta alá, mint mondta, nem volt még alkalma beutazni ezért a megyeközpontba. Érvényes szerződés hiányában nem tudnak ingyenes, illetve ártámogatott gyógyszerrecepteket adni betegeiknek, de ha gyorsan rendeződik a helyzet és megkötik a kiegészítő szerződést, akkor visszamehetnek majd a rendelőbe térítéses receptért a pácienseik – fűzte hozzá.

Hiábavaló volt a sztrájk

Bíró László gyergyóremetei háziorvostól szerdán arról érdeklődtünk, hogyan viszonyul a kialakult helyzethez. A szakember elmondta, nem írta alá a szerződést a biztosítási pénztárral, és nincs is szándékában megtenni ezt, amíg a dokumentumba nem foglalják be a javasolt változtatásokat.

Idézet
Úgy tűnik, hogy a novemberi figyelmeztető sztrájk is hiábavaló volt, mert azóta semmi haladás. Ha végre nem állunk ki magunkért, állandóan ugyanezzel a helyzettel szembesülünk

– mondta Bíró doktor. Hozzátette, a háziorvosok követelései nem az anyagiakra hegyeződnek ki, „ez a része elenyésző mindannak, amit meg kellene oldani ahhoz, hogy megfelelően működjön a rendszer”. Ugyanakkor rámutatott, ha nem növekedik a szolgáltatások elszámolására szánt pénzkeret, megomlik az egészségügyi alapellátás.

„A biztosítóháztól kapott pénzből tartjuk fenn a rendelőket, fizetjük az asszisztenseket. Mivel január elsejétől változott az adótörvény, a fizetések utáni adóterhek megnövekedtek. Elvárás felénk, hogy ezeknek a plusz terheknek eleget tegyünk, hogy ugyanúgy működjenek az orvosi rendelők, mint eddig, de nem biztosítanak mellé anyagi támogatást” – fogalmazott a háziorvos. Ettől eltekintve kijelentette,

nem függeszti fel munkáját, és továbbra is ingyenesen látja el betegeit, viszont nem állít ki költségtérítéses recepteket, sem küldőpapírt.

„A betegeken csapódik le, nagyon sajnálom. De amíg nem tudunk közös nevezőre jutni az egészségbiztosítási pénztárral, addig ez van” – jelenti ki. A felvetésre, hogy mi történik, ha mégsem lesz megegyezés, a fizetős rendszer bevezetését látja megoldásnak. „Átállunk magánrendelésre, mert így dolgozni egyszerűen nem éri meg. Jelenleg két-három munkahelye van egy orvosnak, és ez hosszú távon munkája minőségének rovására megy.”

Aláírnak, de feltételekkel

Pázmán Enikő, gyergyószentmiklósi háziorvos a témával kapcsolatban részletezte: január 3-án a délelőtti órákban körlevelet kaptak a biztosítási pénztártól, amiben az áll, hogy amelyik háziorvos még aznap 13 óráig nem jelzi azt a szándékát, hogy kész aláírni a keretszerződés-kiegészítést, annak pácienseit átirányítják olyan háziorvosokhoz, akik már aláírták az okiratot.

korábban írtuk

Országos Egészségbiztosítási Pénztár: a háziorvosok több mint 60 százaléka aláírta a keretszerződés meghosszabbítását
Országos Egészségbiztosítási Pénztár: a háziorvosok több mint 60 százaléka aláírta a keretszerződés meghosszabbítását

A háziorvosok több mint 60 százaléka aláírta a keretszerződés meghosszabbításáról szóló okiratokat, jelentette be szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Laurenţiu Mihai.

„A jelzett időpontig válaszoltunk a levélre. Megfogalmaztuk, hogy szándékunkban áll továbbra is szerződéses viszonyban lenni a biztosítási pénztárral, de csakis abban az esetben, ha elfogadják a családorvosi szövetség és a páciensek szövetségének javaslatait” – mondta el lapunknak a doktornő. Egyébként ő is ingyenesen vizsgálta meg pácienseit szerdán, a kiváltandó gyógyszereket térítéses receptre írta, legtöbb 5 napra elegendő mennyiségben.

Idézet
Minden beteg megértette a helyzetet

– mondta. Kijelentette, ezen a héten még biztosan ingyenesen nyújt szolgáltatást rendelőjében. „Ha nem történik változás, legalább tiszta lelkiismerettel mondhatjuk, hogy megpróbáltuk, ami tőlünk telt” – fogalmazott.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 30., vasárnap

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom

Eseménydús hetet zárhat Kézdivásárhely, amelynek terei ezreket láttak vendégül a hétvégén. A szombat esti pörgés vasárnap is folyatódik: helyi zenészek ismerős dalokkal, magyarországi előadók slágerekkel búcsúztatják a hat napja tartó mulatságot.

Lelkes városnapozókkal, sztárfellépőkkel búcsúzik a Sokadalom
2024. június 30., vasárnap

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret

Az élet fontosságát hangsúlyozták a gyergyószentmiklósi FeltöltŐ keresztény zenefesztivál idei résztvevői. Az esti koncerteken több ezren vettek részt, ugyanakkor a tematikus előadásokon is rendre megteltek a helyek.

Már nem jelentett gondot megtölteni a színpad előtti teret
2024. június 30., vasárnap

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi

Végzetes szekérbalesetet szenvedett szombaton reggel egy újtusnádi idős férfi egy erdős területen. A helyszínre érkező hegyimentők már nem tudtak segíteni rajta.

Szekérbaleset áldozata lett egy idős újtusnádi férfi
2024. június 30., vasárnap

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

Lakóházakba tört be a víz szombaton este a környéken tombolt felhőszakadás után. Egy személy a mentők ellátására szorult.

Áradás az ítéletidő után Bélborban
Áradás az ítéletidő után Bélborban
2024. június 29., szombat

Áradás az ítéletidő után Bélborban

2024. június 29., szombat

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon

Mozgalmasan zajlott a szombat a kézdivásárhelyi városnapokon: a délelőtti gasztronómiai rendezvényen ízletes ételek, a vásártéren utcazenészek vonzották a látogatókat. Este fokozódik a hangulat, a Kalapács fogja „felrobbantani” a színpadot.

Finom ízek, egyedi hangok és rock and roll a Sokadalmon
2024. június 29., szombat

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok

Nem hiába kapta a Megmozdít mottót az idei Udvarhely Napok: a rendezvény alkalmával valóban megmozdult a város apraja-nagyja. Fotókon mutatjuk az első két nap néhány eseményét.

Valóban megmozdította a várost az idei Udvarhely Napok
2024. június 29., szombat

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át

Új sportkomplexummal gazdagodott Sepsiszentgyörgy egyik „leszakadtnak” tartott városrésze, a Csíki-negyed ezáltal is nagyot lépett előre a felzárkózásban. A szombati megnyitó könnyed hangulatban zajlott.

Már nem is annyira elhanyagolt a Csíki-negyed: új sportkomplexumot adtak át
2024. június 29., szombat

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon

Személyi és szervezeti változások következnek augusztus 1-jétől a gyulafehérvári főegyházmegyében. Számos plébánia új lelkészt vagy segédlelkészt kap, de Kolozsváron egy új román anyanyelvű katolikus plébánia is létrejön.

Változások a székelyföldi, erdélyi plébániákon
2024. június 29., szombat

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász

A sepsiszentgyörgyi kerékpárút mellett esztenát felállító juhász még mindig nem költöztette el a nyáját. Sőt, a juhait is ott nyírja, jelentős mértékű környezetszennyeződést okozva. Most 10 ezer lejes bírságot róttak ki rá.

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!