HIRDETÉS

A felújítás miatt két váltásban fognak iskolába járni a bolyaisok

Antal Erika 2018. szeptember 10., 15:53
HIRDETÉS

A felújítási munkálatok megkezdése után nemsokkal derült ki, hogy az épülettel sokkal nagyobb gondok vannak, mint ahogy azt sejtették, ezért nagyobb beavatkozásra és több időre van szükség – ismertette a gimnázium vezetősége a munkálatok terveit, illetve mindazt, ami a felújítással jár.

Hajdú Szabolcs, Mátéfi István és Kikeli Szabolcs sajtóértekezleten ismertette a felújítás szükségességét Fotó: Haáz Vince

Mátéfi István, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója, Hajdú Szabolcs aligazgató, Kikeli Szabolcs, a szülőbizottság elnöke, valamint néhány tanár és tanító vett részt azon a sajtótájékoztatón, amelynek a javítási munkálatok, a kisdiákok más iskolába történő ideiglenes átköltöztetése, illetve a két váltásban történő tanítás megszervezése volt a témája. Elmondták, az iskola épülete már rég megérett egy teljes, a struktúráját is érintő felújításra. Évek óta tervezték, az engedélyeket próbálták beszerezni, különféle jóváhagyásokat, számtalan akadályt kellett legyőzniük, ahhoz, hogy hozzáláthassanak a tényleges munkálatokhoz.

Az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában levő épület felújításának szükségességét felismerve 2012-ben születtek meg az első tervek, pályázati munkák. A 2016-ban megnyert pályázat ellenére a polgármesteri hivatal csak 2018-ban adta meg a felújítást célzó engedélyt

– ismertette a tényeket Mátéfi István, hozzátéve azt is, hogy 2017-ben a hivatal csupán az életveszélyesen tönkrement homlokzat javítását engedélyezte.

HIRDETÉS
Sokkal jobbak a 7-es számú iskolában a körülmények

A Bolyai Farkas Gimnáziumnak és a Református Kollégiumnak otthont adó épületegyüttesben

49 osztály működik, amelyek közül hetet, az előkészítőtől a negyedik osztályig ideiglenesen a 7. számú általános iskolába költöztettek. A többiek két váltásban járnak, reggel 7 és este 8 között.

Ami azt jelenti, hogy az órák 45, a szünetek pedig 5 percesek lesznek. Akik 7-kor kezdenek, azok 12.50-kor fejezik meg, mások 12-kor, vagy 12.50-kor, esetleg 13 órakor kezdik és ennek függvényében este 6,7, vagy 8 órakor mennek haza. Erről egyeztettek a szülői bizottsággal is és valamennyien beleegyeztek. A kisiskolások tantermeiből a felszereléseket is átvitték a 7-es iskolába, ahol frissen festettek, rendbetették a termeket, így

sokkal jobb körülmények várnak a tanulókra, mint amilyenben eddig tanultak

– hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy annak ellenére, hogy a szóbeszéd szerint vannak szülők, akiknek ez a megoldás nem tetszik, a Bolyai vezetőségét senki nem kereste meg azzal, hogy elégedetlen.

Mindennél fontosabb a tanulóink biztonsága, a baleset-megelőzés, ezért is láttuk jónak, ha az a 200-210 kisgyerek egy másik tanintézményben tanul

– tette hozzá, majd megmutatta az udvaron, hogy hogyan fogják elkeríteni azt a részt, ahol az építőmunkások dolgoznak, illetve, hogy hétfőtől megnyitják a főbejáratot, amelyet csak ballagáskor szoktak használni, az oldalsót pedig lezárják a diákok előtt, azon az építkezéshez érkező járművek, gépek és a munkások fognak közlekedni.

Fotó: Haáz Vince

A legérintettebbek a tanárok

A felújítási munkálatok és az azokat kísérő átszervezések a gyerekek és az őket iskolába kísérő szüleik mellett leginkább a tanárokat érintik. A tanítónőknek nem kell a Bolyaiba bejárniuk, ők a 7. számú iskolában kezdik a napot, ott is fejezik be.

A tanárok órarendje azonban reggeltől estig tart kisebb-nagyobb megszakításokkal.

„Reggel 7-re jövök, aztán két óra múlva, 10-től lesznek a következő óráim, majd délután megint” – mondta az egyik pedagógus. Ezt a fajta kényelmetlenséget azonban valamennyien vállalták – tette hozzá Puskás Attila tanár, aki arra is rámutatott, hogy a tananyagot most rövidebb idő alatt kell leadniuk, a 45 perces tanórákba kell besűríteniük.

A nemrég elkezdődött felújítási munkálatokra, a kollégium és a sportterem melletti épületre 2020-ig kaptak engedélyt. Ez körülbelül az iskolaépület-együttesnek a felét érinti. Tervezik a folytatást is, például a főépületben, kívül és belül is, valamint a tető teljes felújítását is.

Egyelőre manzárdot nem hoznak létre, de előkészítik a helyet úgy, hogy mikor megkapják rá az engedélyeket, azonnal megvalósíthassák azt is – ismertette a további terveket az igazgató.

Földrengésveszélyes épületszárny

Felmerült az a kérdés is, hogy az eredeti tervben nem szerepelt a kisiskolások elköltöztetése. Ahogy Hajdú Szabolcs aligazgató elmondta, a végleges építkezési engedélyt csak júliusban kapták kézhez. Az építtető ígéretet tett arra, hogy szeptemberre annyira haladnak a munkával, hogy a földszinti osztálytermek már használhatók lesznek. Ám, amikor a vakolatot leverték, akkor fedezték fel azokat a statikai hibákat, amelyek helyrehozatala a tervezettnél jóval több időt igényel.

Az épület földrengésveszélyes, rendbetétele sokkal nagyobb munkálatot igényel és több időt, mint amire eredetileg számítottak

– mondta az aligazgató. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS