HIRDETÉS

SMS-ben jelezte Johannis Grindeanunak, hogy kinevezi

Hírösszefoglaló 2016. december 30., 16:38 utolsó módosítás: 2016. december 30., 19:10

Úgy szerzett tudomást arról, hogy Klaus Iohannis államfő elfogadta jelölését, hogy kapott egy „Sok sikert. Klaus Johannis” szövegű üzenetet a telefonjára – nyilatkozta pénteken Sorin Grindeanu kijelölt miniszterelnök.

Grindeanu bevallása szerint azonnal felhívta Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, aki arra kérte, ellenőrizze, hogy az a szám, amelyről az sms-t kapta, valóban a Klaus Johannisé-e. Miután erre sor került, küldött egy választ, „Köszönöm, elnök úr!” szöveggel – mondta Grindeanu.

A kijelölt miniszterelnök hozzátette, „decens” beszélgetést folytatott csütörtökön az államfővel, nem kérték tőle a leendő kabinet névsorát. Elmondta: ha minden a tervek szerint halad, január 4-én leteszik az esküt, és még aznap este megtartják az első kormányülést – írja az Agerpres.

Grindeanu kifejezte készségét, hogy miután benyújtják a parlamentbe a kormányprogramot és a kabinet névsorát, tárgyalásokat folytasson az RMDSZ képviselőivel.

„Láttam, hogy egyes politikai pártok bejelentették, nem szavazzák meg a kormányt, noha nem is ismerik az összetételét és a kormányprogramot sem. Szerintem ez nem helyes eljárás, de ez már az ő dolguk” – tette hozzá Grindeanu.

Grindeanu csak az eskütétel után költözik a Victoria-palotába

Csak azt követően költözik be a Victoria-palotába, hogy lezárul a kormány beiktatásával járó procedúra - mondta pénteken Sorin Grindeanu. A kijelölt miniszterelnök hangsúlyozta, hétfőn fog egyeztetni Dacian Cioloş tisztségben levő kormányfővel a kormányzati átadás-átvétel részleteiről.

A miniszterelnöki eskütételt követően lemond a Temes Megyei Tanács elnöki tisztségéről – tette hozzá sajtótájékoztatóján Sorin Grindeanu.

Dragnea: Johannis a felelős, hogy a PSD-programot nem lehet január elsejétől életbe léptetni

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke üdvözölte az elnök döntését, de az államfőt tette felelőssé azért, hogy a választásokon széles támogatottságot szerző PSD-programot nem lehet már január elsejétől életbe léptetni. Hozzátette: így az új kormány már csak februártól növelheti a minimálbért, a hallgatói ösztöndíjakat, csökkenthetik a gyógyszer-árakat, és törölhetik el valamennyi nyugdíjas egészségügyi járulékfizetési kötelezettségét és a 2000 lej alatti nyugdíjak adóterheit.

Dragnea szerint nem kizárt, hogy az államfő – döntése halogatásával, a koalíció első miniszterelnök-jelöltjének elutasításával – azt akarta elérni, hogy az új kormány már ne tudja  megakadályozni az adótörvénykönyvben január elsejére előirányzott intézkedések életbe lépését. Az ipari létesítményekre kivetett különadónak és az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlése a „nagy cégeknek” állhatott érdekében – magyarázta Dragnea.

Dragnea ismertette a kormányalakítási ütemtervet

Meghatározta a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a kormányalakítási ütemtervet – jelentette be pénteken Liviu Dragnea PSD-elnök.

Eszerint január 3-án, kedden 10 óra 30 perctől ülésezik a parlament két házának állandó bürója, és ugyanaznap délre hívták össze a plénumot.

Ugyancsak kedden 14 órától a PSD és ALDE vezetőtestületei jóváhagyják a miniszterjelöltek listáját, 15 órától pedig a két alakulat parlamenti frakciói együttes ülést tartanak, amelynek keretében röviden bemutatják mindegyik jelöltet. A kijelölt kormányfő ezt követően nyújtja be a parlamenthez a miniszterjelöltek jegyzékét és a kormányprogramot.

Kedden 17 órától kerül sor a két ház állandó bürójának együttes ülésére, amelyen megállapítják a szerdai ülés napirendjét.

Szerdán 8 és 14 óra között a szakbizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket, 15 és 18 óra között ismertetik a kormányprogramot, illetve sor kerül a vitára és a beiktatási szavazásra. 18 óra után egyeztetésre várják az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőit, „amennyiben igényt tartanak erre” – tette hozzá Dragnea.

A PSD elnöke elmondta továbbá, ha az államfő beleegyezését adja, szerdán 19 órától sor kerülhet a miniszterek eskütételére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS