Székelyekből lehetnek magyarországi ökölvívó bajnokok

Székelyekből lehetnek magyarországi ökölvívó bajnokok

Gyergyószentmiklós lesz a központja annak az ökölvívó akadémiának, amelynek megalapítása folyamatban van, és amihez a Magyar ökölvívó Szövetség és az Erdei Zsolt (Madár) profi világbajnok egyesülete, a Madárfészek adja a szakmai hátteret és támogatást. Magyar bajnokokat akarnak nevelni.

Gergely Imre

2017. január 20., 08:312017. január 20., 08:31

2017. január 20., 09:482017. január 20., 09:48

A napokban Székelyföldön tart nyilvános bokszedzéseket, bemutatókat Erdei Zsolt, de ez csak egy első lépés az erdélyi, székelyföldi ökölvívó utánpótlásnevelő akadémia létrehozásához. Erdeivel együtt dr. Kovács László, a Magyar Ökölvívó Szövetség szakmai igazgatója és Wida József, a Madárfészek akadémia igazgatója is ezen dolgozik.

Gyergyószentmiklóson csütörtökön délben ismertették eddigi munkájukat és elképzeléseiket. Magyarországon nagyon sikeres az akadémiai rendszer, három éves fennállása alatt eljutottak odáig, hogy 23 magyar bajnoki címet szereztek már az általuk nevelt sportolók, és a felnőtt válogatott nagy része is innen kerül ki. A 2020-as olimpiára előreláthatóan ebből áll fel majd egy teljesen új, fiatal csapat. Most jött el a pillanat, hogy ebbe bekapcsolódjanak az erdélyi magyar fiatalok is.

Életpályát adnak

Szükség van a vérfrissítésre a magyar ökölvívásban. Arra számítanak, hogy ehhez itt tudják megtalálni a megfelelő képességekkel, virtussal rendelkező fiatalokat, olyanokat, akik a szakmai támogatásukkal oda fejlődhetnek, hogy világversenyeken magyar színekben sikereket érhetnek el – hangzott el.

Nyílt bokszedzésre hívnak

A Madárfészek akadémia neveltjei, a magyar utánpótlás válogatottak tagjai Erdei Zsolt vezetésével nyilvános edzést tartanak szombaton délelőtt 10.30-tól a Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub tornatermében. Minden érdeklődőt szívesen várnak, elsősorban 10–14 év közti gyermekek érdeklődését szeretnék felkelteni a sportág iránt.

Ez az alapgondolat, de ennél többet nyújt az akadémiai rendszer. Ahogy Erdei Zsolt mondja: életpályát biztosítanak a fiataloknak. Magyarországon számos olyan gyerek lett sikeres, akik családi háttere, körülményei miatt nem csak a sport, hanem a társadalom számára is elvesztek volna. Nem csupán sportsiker a lényeg, hanem még nagyobb eredmény, hogy sikerült megtartani olyanokat, akik a hétköznapok süllyesztőjében elvesztek volna. Az ökölvívás, az akadémia által céllal, motivációval rendelkező fiatalok lettek, akik haladnak az életben. „Embert faragunk belőlük, ha átveszik a mentalitásunkat, a tiszteletet, alázatot, sikerre való éhséget. Sikeres sportolókat, de legalábbis egészséges, tökös gyerekeket fogunk az életbe indítani” – fogalmazott Madár, vagyis Erdei Zsolt.

Hozzátette: „itt Erdélyben még vannak gyermekek, akiknek óriási szívük, lendületük van, él bennük a virtus, az ösztön, ami a sikerhez kell, és amit máshol egyre nehezebben lehet megtalálni”.

Küzdősport központ épül

Az akadémiához azonban nem csak gyermekek és nem csak edzői, szakmai háttér kell, hanem komoly anyagi befektetés, infrastruktúra is. A Madárfészek a magyar államtól kapott támogatásokkal járul hozzá a szükséges fejlesztésekhez, de a Magyar Ökölvívó Szövetség is partner ebben. Az együttműködés közös pályázatokban is megvalósul, ahogy az megtörtént már a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kapcsán is.

Huszár Árpád, a gyergyószentmiklósi GODAKO klub vezetője elmondta, első lépésként egy olyan terem kialakítására van szükség, ahol 30 gyermek egyszerre tud részt venni edzéseken. Ennek megvalósítása 2–3 hónapon belül el kell induljon. Ezt azonban egy nagy beruházás fogja követni: az akadémiai központ felépítése Gyergyószentmiklóson. Ezt elsősorban az ökölvívó sport céljainak megfelelően alakítják ki, de egy több sportágat összefogó küzdősport központ lesz.

Egész Erdélyt bevonnák

Az akadémiának alegységei lesznek Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, de Székelyföldön kívül is. Szalonta már jelezte a csatlakozását, de más városok jelentkezését is várják. A Madárfészek a helyi edzők képzését, illetve edzők küldését vállalja, és a teljes szakmai háttér, edzésprogramok összeállítását. A bentlakásos akadémiai képzésben résztvevők egész napos odafigyelést kapnak az edzések mellett is.

Szakmai cél, hogy az olimpiákon bizonyítsanak majd a fiatalok, ezért az amatőr boksz képzést tartják szem előtt. Később, aki úgy dönt az kipróbálhatja magát a profi bokszban is, de az már nem az akadémia hatásköre.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!